Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.62
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Kültür yolunun sonu birliktir!

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin dünyanın en büyük sanat merkezi AKM'den başladığını söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız, "Dünyadan ve Türkiye'nin 7 bölgesinden misafirlerimiz ilçemize geliyor. Hani vatandaşlarımızı X-Y-Z gibi harflerle kategorize ettiler ya. Aslında bu toprağın çocuklarını aynı yolda, aynı atmosferde buluşturduk. Aslında Kültür Yolu Festivali birliğin ve kardeşliğin yoludur" dedi.
​Kültür yolunun sonu birliktir!
17 Ekim 2022 00:00:00
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin dünyanın en büyük sanat merkezi AKM'den başladığını söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız, "Dünyadan ve Türkiye'nin 7 bölgesinden misafirlerimiz ilçemize geliyor. Hani vatandaşlarımızı X-Y-Z gibi harflerle kategorize ettiler ya. Aslında bu toprağın çocuklarını aynı yolda, aynı atmosferde buluşturduk. Aslında Kültür Yolu Festivali birliğin ve kardeşliğin yoludur" dedi.

Mülakat: Fırat İpek – Eda Erkuş

firatipek-haydaraliyildiz_c5e671ddb0d29c6e52b6e26242195984.jpg

Fırat İpek/ Haydar Ali Yıldız

Dünyanın Türkiye’yi gördüğü şehrin adıdır Beyoğlu. Tam manasıyla ilklerin hayata geçirildiği, kadim İstanbul’un kadim ilçesidir Beyoğlu. Kültür ve sanat iliklerine kadar sinmiştir. İstanbul’da ilk tiyatro burada sahnelenmiştir. İlk sinema salonu burada kurulmuştur. İlk elektrikli tramvay, ilk elektrikli asansör, ilk belediye binası, ilk cami de burada inşa edilmiştir. İlk Osmanlı bankası da Beyoğlu’nda kuruldu. İlk tersane, hatta ilk futbol sahası gibi Türkiye’nin ilk futbol maçı da burada oynandı.

Dünyaya örnek bir sanat merkezi inşa edildi

Daha ilkler bitmedi. İlk kule, ilk uçan insan gibi ilk sokak aydınlatması da Beyoğlu ilçesinden İstanbul’a ve Türkiye’ye yayılmıştır. Bu tarihi ilçe, ilklerden hiç vazgeçmedi. Artık duvarlarından suların aktığı, kullanılamaz hale gelen Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiğinde ‘yaygara koparan, sözüm ona sanat severler’ Beyoğlu’nun misyonunu unutmuştu, çünkü dünyanın en büyük kültür merkezinin inşa edileceğinden bihaberlerdi. Bu seferde dünyaya örnek olan AKM yükseldi bu ilçeden.

23 Ekim’de sona erecek

Tiyatrodan sinemaya, operadan edebiyata, müzikten dijital sanatlara kültürün ve sanatın tüm dallarını barındıran AKM’den Beyoğlu’nun tüm sokaklarına taşan kültür ve sanat taçlandırılmalıydı. İşte tam da bu yüzden yine bir ilk hayata geçirildi ve dünyanın en büyük kültür yolu festivali ‘Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ başladı. 1 Ekim’de başlayıp 23 Ekim’de sona erecek festivali Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’a sorduk. Hadi buyrun ilk ağızdan dinleyelim bu örnek festival yolunu:

Başlı başına bir kültür şehri

“Zaman zaman ifade ediyorum; böyle bir festival ancak Beyoğlu’nda olur” diyen Haydar Ali Yıldız, “Çünkü Beyoğlu sinemanın, tiyatronun, sanatın, kültürün kalbi, merkezi. Dolayısıyla bu sanat ve kültürün kalbi olan yerden kültür yolu inşa edildi. Fikir elbettebu yolun başlangıç noktası, dünyanın en büyük kültür sanat merkezlerinden biri olan Atatürk Kültür Merkezi’nin yeniden imar edilmesiyle oluştu. Zaten AKM, salonları ve etkinlikleriyle başlı başına bir kültür şehrini andırıyor” ifadesini kullandı.

beyoglukulturyolu2_c8d2172279a8cada92d3044d62d80a65.jpeg

AKM’den başlayan 4 km’lik kültür yolu

Başkan Yıldız, “AKM çıkınca karşınızda Taksim Cami. Bir ibadethane ama altında Türk İslam sanat eserlerini Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyete dair bizim geleneksel sanatlarımızın sergilerimizin var olduğu bir merkez. Şimdi oradan caddeye giriyorsunuz Atlas sineması; hem bir müze hem bir sinema salonu. Ve oradan cadde boyunca yaklaşık 4 kilometre kültür sanat merkezleri olan bir yolda yürüyorsunuz. Kültürün ve sanatın var olduğu bir yol. Mimari özellikleriyle her biri bir sanat eseri olan binaların arasında yürüyorsunuz” diye konuştu.

Yaklaşık 20 milyon insan buluşacak

Festivalin neden dünyanın en büyüğü olduğunu sorusuna yanıt veren Yıldız, “Çünkü yaklaşık 6 bin sanatçı bu festivalde. Bin tane etkinlik var. Yaklaşık yüz noktada bu etkinliklerle Ve yaklaşık 20 milyon insan buluşacak. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen bu festivalden ücretsiz bir şekilde, 7’den 77’ye herkes gelip istifade edecek. Kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk herkes katılıyor. Bu anlamda emsali var mıdır? Elbetteki kategorize ettiğimiz zaman öne çıkan festivaller olabilir ama bütün hepsinin bir arada olduğu böyle bir ana festival yok” dedi.

Ekran Alıntısı_e2089fd56e4114504aeac667368277d6.PNG

Festival farkındalık getirdi

“Beyoğlu Belediye Başkanı olarak ben zaten her gün 2 milyon insanı misafir edip onlara sanatın her türlüsünü, kültürün her türlüsünü sunma imkanım oluyor” ifadesini kullanan Yıldız şöyle konuştu: “Festival bu anlamda farkındalık meydana getirdi. İşte bu farkındalık dünyadan ve Türkiye’nin 7 bölgesinden misafirlerimizi ilçemizi getirdi. Hani vatandaşlarımızı X-Y-Z gibi harflerle kategorize ettiler ya. Aslında bu toprağın çocuklarını aynı yolda, aynı atmosferde buluşturdu, festival. Kavga yok, gürültü yok, kutuplaşma yok.”

Beyoğlu birliğin ve kardeşliğin adresi

Yıldız, “Türkü, kürdü, lazı, çerkezi, romanı, boşnağı, alevisi ve sünnisi düzenlenen etkinliklerde buluşuyor. Bu sebeple Beyoğlu birliğin, kardeşliğin adresi. Kültür sanatla aslında dünyaya bir ve beraber olduğumuzu haykırıyoruz. Bu meydanlarda toplanabiliyorsak burada müthiş bir birlik var. Çünkü daha önce Malazgirt’te, İstanbul’un fethinde, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda, 15 Temmuz’da omuz omuza vererek bu birliği ve dirliği sağladık. İşte kültür yolu festivali de bu birlik ve dirliktir” açıklamasını yaptı.

Dünyanın Türkiye’yi gördüğü yer

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın talimatıyla ve Kültür Turizm Bakanlığının organizasyonuyla yapılan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, mekânsal olarak bir kültür bilincini ortaya çıkardığını belirten Yıldız, “Belediye Başkanı olarak benim odaklandığım husus kültür sanat hizmetlerinin en temiz ve sağlıklı şekilde misafirlere sunulması. Çünkü Beyoğlu Türkiye’nin Batı’ya ve Doğu’ya açılan yüzü. Dünyanın Türkiye’yi gördüğü yer Beyoğlu. Hizmetin kalitesinden esnafın davranışına kadar yapılanlar kültür elçisi görevinde” şeklinde konuştu.

fvbg_d26a5739fa37b5ce2006aae22563af76.PNG

Smart Beyoğlu aplikasyonundan takip edin

Başkan Yıldız, “Etkinliklerimize Smart Beyoğlu diye bir telefon aplikasyonumuzdan var,oradan takip edebilirsiniz. Sosyal medyamızda yaptığımız yapacağımız faaliyetleri, kültür sanat etkinliklerini paylaşıyoruz ve oradan ilgili linke ulaşma ve programları öğrenme imkanları var. Ücretsiz internet anlamında da sahne etkinlikleri ücretsiz. Bir de bizim zaten meydanlarda, ana arterlerde gençlerin bulunduğu alanlarda ücretsiz internet ortamını sağlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İBB, 4 yıldır tek kültür etkinliği yapmadı

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Beyoğlu’ndaki kültür sanat etkinliklerinize desteği var mı?” sorusuna cevap veren Başkan Yıldız, “İBB’nin 4 yıl boyunca Beyoğlu’nda yapmış olduğu bir kültür sanat etkinliği yok. Aksine daha önce Taksim Meydan’ında etkinlik yapmak istedik. Bizi engellediler. Sağlık stantlarımıza kadar pandemi dönemlerinde gece yarısı operasyonlarıyla kaldırdılar. Burada yetki bizdedir dediler. Fakat yetkili oldukları yerlerde hiçbir tasarruflarını görmedik. Bir umudum var mı? Açıkçası bir beklentim yok” dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan