Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2433.87
BIST 100
10052.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kur’ân’ın hedefi insanı hidayete erdirmektir

Kur’ân’ın hedefi insanı hidayete erdirmektir
15 May 2019 00:05:00

Prof. Dr. Ali Özek

KUR’AN ayı Ramazan’ı idrak ediyoruz. Kur’ân’ı mevzuuna göre tarif etmek için öncelikle Kur’ân’ın ele aldığı konuları tesbit etmek gerekir. Bilindiği üzere Kur’ân, tüm kâinattan bahseder. Bu itibarla Kur’ân’ın mevzuuna göre tarifi şöyledir: Kur’ân, içinde insanın da bulunduğu kâinatın geçmişini, şimdiki halini ve geleceğini anlatan bir kitaptır.

Kur’ân’da insanla beraber bütün canlılar, bitkiler, yeryüzündeki bütün varlıklar, gökteki bütün cisimler ve varlıklar yer almıştır. Kur’ân kâinattaki bütün varlıkların yaratılışı, yaşayışı ve sonu hakkında çok kısa bilgi sunar. Buna göre Kur’ân, kâinatın satırlarla ifadesi, kâinat ise Kur’ân’ın şekiller ve maddeler halinde anlatımı ve izahıdır. Ancak Kur’ân, bir fizik, kimya, matematik, coğrafya ve tarih kitabı değildir. Sadece bu ilimlerin konularından söz eder.

Kur’ân’da insanın yaratılışı, hayvanların hayatı, besin maddeleri ve benzeri konular ele alınmıştır. Meselâ, Yâsîn Sûresi’nin 36. âyetinde şöyle denilmiştir: “Yerin bitirdiklerinden, insanların kendilerinden ürettikleri ve henüz mahiyetini bilmedikleri şeylerden bütün çiftleri yaratan Allah'ı tesbih ve takdis ederim.” Kâinatta her şey çifttir. Tek olan yalnız Allah’tır.

Gayesi itibariyle Kur’ân’ın tarifi şöyledir: Kur’ân, hidayet ve mûcize kitabıdır. Kur’ân’ın muhatabı insandır. Hedefi, insanı hidayete erdirmektir. Bu hedefe varmak için de Kur’ân bir takım mûcizeler ihtiva etmektedir. Tabiî mûcizelerin hedefi de yine insandır.