Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2380.14
BIST 100
10179.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kurban niyettir

Siyer Vakfı'nın kurucusu araştırmacı yazar Muhammed Emin Yıldırım, kurban kesimine ilişkin Milat gazetesine yaptığı açıklamada "Ortak kesilen kurbanlarda, diğer ortakların değil kişinin kendi niyeti önemlidir " şeklinde konuştu.
Kurban niyettir
17 Ağustos 2018 00:00:00
Siyer Vakfı'nın kurucusu araştırmacı yazar Muhammed Emin Yıldırım, kurban kesimine ilişkin Milat gazetesine yaptığı açıklamada "Ortak kesilen kurbanlarda, diğer ortakların değil kişinin kendi niyeti önemlidir " şeklinde konuştu.

Röportaj: Ferah Nadiroğlu

Siyer Vakfı'nın kurucusu araştırmacı yazar Muhammed Emin Yıldırım, kurban kesimine ilişkin Milat gazetesine yaptığı açıklamada "Ortak kesilen kurbanlarda, diğer ortakların değil kişinin kendi niyeti önemlidir " şeklinde konuştu

Efendimiz 'in (SAV) hayatının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamak amacıyla hizmet veren Siyer Vakfı'nın kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, kurban ibadetine yönelik soruları Milat okurları için cevapladı.

Kurban kesmenin dini dayanağı nedir? Nelere dikkat edilmelidir?

Şimdi dinin temel kurullarını elbette ki Allah ve onun gönderdiği Peygamber belirler. Peygamber Sallallahü aleyhi ve Sellem de kurbanın belli şartlara haiz olan Müslümanlar için vacip olduğunu beyan eder. Bunun Kur 'ani dayanağı da Kevser suresidir. Ayrıca Efendimiz 'in (SAV) onlarca beyanıdır. Kendisinin hicretin ikinci yılından 11. yılına kadar kestiği kurbanlardır. Bütün bunlara dayanarak, Müslümanlar olarak Efendimiz 'in (SAV) uygulamalarını ve sözlerini kendimize esas olarak alır ve kurbanlarımızı eğer şartlara uyuyorsak kesmeye gayret ederiz.

Zekat borcu olan bir insan kurban kesebilir mi?

Eğer borcu ödenmeyecek kadar ağır bir haldeyse ve vadesi daha gelmemiş, karşı taraftan alacaklıyı da sıkıntıya sokacak düzeyde değilse kesebilir. Ama böyle bir durum söz konusuysa, tekrardan borçlanıp kendisini de sıkıntıya sokup ya da karşıdaki insanın alacağını erteleyerek kesmesi uygun olmaz. Bu zekat borcuyla aynı şeydir. Bu fakirlerin malda hakkıdır, dolayısıyla eğer o yıl içerisinde zekatını ödememişse o fakirin alacağı durumuna düşer. Böyle bir alacağı varken de, onu ödemeyip kurban kesiyorsa o uygun olmaz. Önceliğini o zekatını ödemesi noktasında kullanır.

'YAPILMASA DA OLUR' ALGISI OLUŞMAMALI

Kurbanın hükmü mezheplere göre değişiklik gösterir mi?

Tabi değişiklik gösterir. Bu memleket genel itibariyle öyle olduğu için biraz önce benim anlattığım Hanefi mezhebine göreydi. Ama İmam-ı Şafi'ye göre sünnettir. Tabi burada yanlış bir algı var. Sanki sünnet deyince 'yapılmasa da olur' gibi anlaşılıyor, öyle değil aslında. Bu bir fıkhi ayrımdır. Efendimizin yaptığı her şey bizim için önemli. Zaten sünnet de onun yaptıklarıdır. Dolayısıyla hayatı boyunca Hz. Muhammed (sav) ısrarla ve tekrarla bu işi yapmışsa, Müslümana düşen de elinde imkan varsa bunu yerine getirmesidir.

Kurban keserken insanlar genelde büyükbaş hayvanlarda ortak oluyorlar; akika ve nafile niyetiyle kurban kesecek olan bir kişi yine aynı büyükbaş hayvanda ortak olabilir mi?

Bir kurbanda mesela 7 kişi ortak oluyor. Eğer bunlardan beş tanesi ya da altı tanesi kurbana niyet edip, bir tanesi de akika için, şükür için ya da herhangi bir farklı niyet için ortak olsa bunda bir sakınca yok, dolayısıyla ortak olabilir.

Yine yedi kişi bir büyükbaşa ortak oldu diyelim. Bunlardan bir kişi et niyetiyle ortak olmuş olsa; o diğer kişilerin niyetini ya da amacını bozar mı?

Yok, o kişinin kendi niyeti neyse onun karşılığını alır. Ama neticede eğer kurban kesecek olan insanlar beraberce bir iş yapma adına bu da bir ibadet olduğu için mümkün mertebe tanıdıkları, sadakatlerine güvendiği, kazandığı paranın helal olduğunu bildiği insanlarla beraber bu işi yapmaları daha doğrudur. Ama bazen büyük şehirlerde kurban kesim yerlerinde hisse satın alınıyor. Hisseyi alan diğer ortakları görmüyor bile. Bu durumdan dolayı onun bir sorumluluğu yok. Kendisinin niyetidir.

KİMDİR?

Muhammed Emin Yıldırım 1973 yılında Erzurum'un Horasan ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini memleketi Erzurum'da tamamladı. Örgün eğitimine devam ederken bir taraftan da medresede Arapça ve Temel İslami İlimler alanlarında dersler aldı. 1999 yılından sonra Mısır'da İslami İlimler ve Arapça üzerine 5 yıl boyunca çalışmalarda bulundu. Muhammed Emin Yıldırım yaklaşık 15 yıl boyunca siyer alanında çalışmalarda bulundu ve bu çalışmalarını kurucusu olduğu Siyer Vakfı'nda devam ettirdi. Muhammed Emin Yıldırım ihtisas alanı ile ilgili 200'ü aşkın TV ve Radyo programına katıldı ve sohbetleri yayınlandı. Halen kurucusu olduğu Siyer Vakfı'nda öğretim dönemi içerisinde muhtelif başlıklarda sohbetleri devam etmektedir. Muhammed Emin Yıldırım evli ve 3 çocuk babasıdır.