Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.54
Gram Altın
2408.95
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kurbanlıklardaki hastalıklara dikkat!

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyaran Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, “Hayvanlardan insanlara geçecek hastalıklara karşı vatandaşlar dikkatli olmalı. Şüpheli bir durumda muhakkak veteriner hekimlere başvurulmalı” dedi.
Kurbanlıklardaki hastalıklara dikkat!
13 Temmuz 2019 00:02:00
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyaran Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, “Hayvanlardan insanlara geçecek hastalıklara karşı vatandaşlar dikkatli olmalı. Şüpheli bir durumda muhakkak veteriner hekimlere başvurulmalı” dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, vatandaşları Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık alımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Kurbanlık seçiminde birçok İslami kaidenin olduğunu belirten Eroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda bir kitapçık yayınladığını belirtti. Hayvanların seçiminde nelere dikkat edilmesine gerektiğine dair bir çalışmayı yayımladıklarını kaydeden Eroğlu, “Hayvandan insana geçen bulaşıcı zoonotik hastalıklara karşı halkımız bilinçlendirilmeli. Bu konuda Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak birinci önceliğimiz halk sağlığını temin etmek ve Türkiye’deki hayvancılığa katkı sağlamaktır” dedi.

Küpesiz hayvan almayın

Tüberküloz gibi bulaşıcı özelliği bulunan 200 hayvan hastalığından 40 tanesinin Türkiye’deki hayvanlarda görüldüğüne vurgu yapan Eroğlu, kurban alımlarında bu hastalıklardan bazılarının tespitinin zor olduğunu kaydetti. Eroğlu, hayvan alımına ve kurban kesimi sonrasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Kurbanlık hayvan alımlarında küpeli, aşılanmış ve kamunun denetlediği yerlerden hayvan almak gerekiyor. Hayvanlar, insanlara geçebilecek birçok hastalığın taşıyıcısı olabiliyor. Bunu önlemek için hayvanların bakımlarının ve aşılarının yapılmış olması çok önemli. Küpesi olmayan hayvanlara karşı dikkatli olunmalı. Vatandaşların sonradan mağdur olmaması için muhakkak hayvanlarını bir veteriner hekime göstermeleri gerekiyor” şeklinde uyardı.

Denetimli tesislerde kesim yapılmalı

Kurban Bayramı’yla beraber kurban ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların yetkili yerler dışında hayvan kesim işlemini yapmaması gerektiğine vurgu yapan Eroğlu, hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Eroğlu, “Kesim sonrası ortalıkta bırakılması birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlarken sokak hayvanlarının bu parçaları alarak başka yerlere taşıması da hastalık, koku veya çirkin görüntü ile birçok kişinin karşılaşmasına neden oluyor. Bu sebeple denetimi olan, sağlık ve hijyen koşullarının sağlandığı yerlerde kesimlerin yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Şüpheli etleri tüketmeyin

Kurban alımında hayvanların dikkatli incelenmesi gerektiğini belirten Eroğlu, sağlıklı görünen hayvanların da hastalık taşıyabileceğini kaydederek, “Kesim sonrasında etlerde bazı şüpheli durumlara rastlanabilir. İç organlarda farklı renkler, kokular görülebilir. Bu durumlarda bu etler tüketilmemeli. Muhakkak bir veteriner hekime danışılarak hareket edilmeli. Şüpheli etlerin tüketilmesi durumunda ölümlere varacak sonuçlarla karşılaşılmaması için vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı” ifade etti.