Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.14
Gram Altın
2474.85
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kürt seçmenin tercihi Binali Yıldırım

İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenin 23 Haziran’daki oyunun rengi belli oldu. CHP’nin ırkçı, ayrımcı ve dayatmacı tavrını unutmadıklarını belirten STK temsilcileri, Kürt vatandaşların Binali Yıldırım’dan yana oy kullanacağını dile getirdi.
Kürt seçmenin tercihi Binali Yıldırım
13 Haziran 2019 00:01:00
İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenin 23 Haziran’daki oyunun rengi belli oldu. CHP’nin ırkçı, ayrımcı ve dayatmacı tavrını unutmadıklarını belirten STK temsilcileri, Kürt vatandaşların Binali Yıldırım’dan yana oy kullanacağını dile getirdi.

EZGİ ÇELİKANKARA

23 Haziran İstanbul seçimlerinde kazananı belirleyecek önemli faktörlerden biri Kürt seçmen olacak. En az 3 milyon Kürt kökenli vatandaşın yaşadığı İstanbul’da seçmenin tercihini hangi faktörler etkileyecek? Kürt seçmenin tercihi ne olacak? Konuya ilişkin merak edilenleri cevaplayan Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri, Milat’a konuştu.

Kürt seçmen AK Parti’ye yakın

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya, “CHP, negatif ve kutuplaştırıcı siyasetiyle Kürtlerin hakkını savunamaz. Muhafazakâr Kürt seçmen AK Parti’ye yakın duracaktır” dedi. Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Genel Başkanı Ercan Ezgin, “Cumhuriyet tarihinde Kürt meselesinde en cesur adımları atan kişi Başkan Erdoğan’dır. CHP ise Kürt meselesiyle ilgili hiçbir zaman bir adım atmamış ve atılmasına da izin vermemiştir. Bunun değerlendirmesini Kürt kardeşlerimiz yapacaktır” diye konuştu.

CHP’nin makyajına aldanmayın

Özgür-Der Başkanı Kaya, CHP’yi tercih etmenin hiçbir makul yanının olmadığını belirterek, CHP’nin geçmişte Kürt vatandaşlara yönelik ırkçı, baskıcı uygulamalarına dikkat çekti. Kürt vatandaşların AK Parti döneminde hayal bile edilemeyen özgürlüklere kavuştuğunu hatırlatan Kaya, CHP’nin ise yasakçı bir zihniyete sahip olduğunu belirtti: “CHP’nin ırkçı ve faşist ideolojisinden onlarca yıl sıkıntı yaşamış vatandaşımız bulunmaktadır. Bu seçim sürecinde de CHP’yi seçim makyajına bakarak değerlendirmek doğru olmayacaktır. Onlar kutuplaştırıcı siyasetleriyle Kürtlerin hakkını savunamazlar. Bu nedenle tercih söz konusu olduğunda Kürt kardeşlerimizin doğal olarak AK Parti’ye oy verebileceğini düşünüyorum.”

Rüzgâr Yıldırım’dan yana esecek

31 Mart’ta kullanılan dilden AK Parti’nin ders çıkardığını söyleyen Kaya, “O dönemde HDP tabanını rahatsız edecek bazı söylemler kullandı. Bu durumda karşı tarafı bloklaştırdı. Şimdi daha kuşatıcı ve kapsayıcı bir dil kullanıyor. Kemikleşmiş HDP seçmeni açısından tavır değişmeyebilir. Ama muhafazakâr Kürt seçmenin AK Parti’ye yakın duracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ayrıca AK Parti’nin kırgın ve küskün seçmeni sandığa çekmek için attığı adımları olumlu bulan Kaya, “Binali Yıldırım’da tecrübeli, kimseyi kırmayan, deneyimli, vatandaşın sesine kulak veren güçlü bir aday. Bu nedenle İstanbul’da rüzgârın Binali Yıldırım lehine eseceği kanaatindeyim” sözlerine yer verdi.

Gönül kırgınlıkları tamir edildi

Çözüm-Der Başkanı Ercan Ezgin ise 31 Mart’ta Şırnak, Muş, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Şanlıurfa gibi illerde Kürt seçmenin AK Parti’yi desteklediğini hatırlatarak, Kürtlerin iradesinin HDP’nin tekelinde olmadığını kaydetti. 23 Haziran seçimlerine doğru giderken tansiyonun biraz daha düştüğünü dile getiren Ezgin, özellikle Binali Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu illerinde yaptığı ziyaretlerin bölgede olumlu bir hava oluşturduğunu söyledi. Ezgin, “Kürt seçmen ve AK Parti arasındaki bazı gönül kırgınlıkları tamir edildi” dedi.

Hakkın teslimini Erdoğan yaptı

Cumhuriyet tarihinde Kürt meselesinde en cesur adımları atan kişinin Başkan Erdoğan olduğunu hatırlatan Ezgin, şöyle konuştu: “Kürtler, AK Parti döneminde korkmadan kimliklerini açıklayabildi. Kürtçe kasetler yapılabildi. Devletin resmi kanalı TRT’de 24 saat Kürtçe yayınlar yapılabildi. Bu adımlar Kürtlerin gönlüne içten bir şekilde seslenen Erdoğan döneminde atıldı. Bu bir lütuf değildi tabi ama gasp edilen bir hakkın teslimi yapıldı. Bugün Millet İttifakı çatısı altında birleşen CHP-HDP-İP birbiriyle alakası olmayan partilerdir.”

Kürtler, geçmişi unutmayacak

“Kürt sorununun ve Kürtlerin geçmişte çektiği en büyük acıların müsebbibi CHP’dir” diyen Ezgin, “Kürtler, 1990’lı yılların sonuna kadar CHP’nin tek partili dönemden kalan vesayetçi, darbeci, inkârcı, retçi, asimilasyoncu uygulamalarından çok çekti. Şimdi bakmayın seçim öncesi böyle şirin görünmelerine. CHP, Kürtler için kirli bir mirastır. Kanlı bir tarihin baş aktörlerinden birisidir. CHP’nin geçmişi sandık başına giden Kürt kardeşlerimiz tarafından unutulmayacak. Seçmen, AK Parti’nin son 17 yılını değerlendirerek ve elini vicdanına koyacaktır” diye konuştu.