Dolar (USD)
32.12
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2467.02
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kürtlerin temsiliyet sorunu var!

HDP'nin kazandığı tarihi başarıyı muhafaza edemediğini belirten AZADİ Hareketi Genel Sekreteri Sıdkı Zilan gazetemize yaptığı açıklamada "HDP bu kazanımı muhafaza edemedi. Kürtlerin doğru temsili sorunu vardır" dedi.
Kürtlerin temsiliyet sorunu var!
15 Temmuz 2016 08:36:00
HDP'nin kazandığı tarihi başarıyı muhafaza edemediğini belirten AZADİ Hareketi Genel Sekreteri Sıdkı Zilan gazetemize yaptığı açıklamada "HDP bu kazanımı muhafaza edemedi. Kürtlerin doğru temsili sorunu vardır" dedi.

ENES BABACAN / İSTANBUL

Kürt siyasetinin barışçıl siyaset yapması gerektiğini, HDP'nin bunu doğru yapamadığını ve Kürtlerin doğru temsili sorunu olduğuna dikkat çeken Kürdistan İslami Hareketi (AZADu00ce) Genel Sekreteri Sıdkı Zilan gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Yeni dış politika Hz. Ali'nin şiarıyla ilerlemeliu2026

Başbakan Binali Yıldırım'ın "Düşmanlarımızı azaltacağız, dostlarımızı çoğaltacağız" çıkışını değerlendiren Zilan, "Başbakanın bu beyanı, genel bir doğrunun ifade edilmesidir. İmam Ali efendimiz; bin dostun varsa az, bir düşmanın varsa çoktur, diye buyurur. Bunun bir mana ifade edebilmesi için, içte de yapıcı ve adil bir fiiliyatın sergilenmesi gerekir. Dışarı olsun, barış söylemi ve fiiliyatı taktik değil, asli görüş ve amel haline gelmelidir. Şimdilik emareleri tam manasıyla görünmedi ama inşaallah gerçekleşir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk defa açıkladığı Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin vatandaşlığa alınması konusunda ise Zilan, "Bu durum ciddi ve sayı da milyonlarla ifade edildiğinden tüm vatandaşları ilgilendiriyor. Siyasiler arasında mutabakat aranmalıdır. Haklı kaygılar da var. Kürtler beşeri demografi ile oynanmasından kaygılıdır. Kürt siyasetinin tepkisi göçmen kardeşlerimize değil, uygulanan bazı yanlış politikalaradır" dedi.

HDP kazanımları vesayete sessiz kalarak kaybetti!

"HDP'nin 2015 Haziran seçimlerinde ilk defa barajı aşarak meclise girmesine rağmen, akabinde çukur siyaseti ve PKK'nın terör eylemlerinin şehirlere taşınmasına sessiz kalmasından sonra bölgede HDP'ye karşı tutumun değişmesini yorumlayan Zilan, "HDP'nin 7 Haziran seçimlerindeki başarısı tarihidir. Fakat kazanmak zor, kazanımı muhafaza etmek daha da zordur. HDP bu kazanımı muhafaza edemedi. HDP, doğrudan hendek ve savaşın sorumlusu değildir. Lakin siyasi ve ideolojik vesayet nedeniyle sesini gerektiği gibi yükseltemedi. İrtifa kaybı genel olarak siyaset için geçerli, buna HDP'de dahildir" şeklinde değerlendirdi.

HDP Kürtleri doğru temsil edemedi!

HDP'nin Kürt halkını temsiliyetinde başarısız olmasından sonra Kürt siyasetinde oluşan temsiliyet boşluğu için yeni bir siyasi partiye gerek olduğuna dikkat çeken Zilan "Siyasi boşluk, daha iyisini üretme anlamında; Türkiye geneli ve Kürt coğrafyası için de geçerlidir. Lakin iç ve dış odaklar şu anda bunu istemiyor. Bölgede de bunu engellemeye matuf çalışır. HDP'ye alternatif olmaktan ziyade, Kürtlerin doğru temsili sorunu vardır. Doğru temsilin şartları; Barışçıl siyaset, vesayetten bağışık örgütlenme, Kürtlerin milli haklarını talep etme Kürtler arası barışı, siyasi ittifakları öncelemeyle mümkündür" dedi.

DBP belediyenin imkanlarını halk için kullanmadı!

Terör örgütü PKK'nın şehirlerde giriştiği eylemler nedeniyle ve HDP'nin bölgedeki uzantısı belediyeleri elinde bulunduran Demokratik Bölgeler Parti'sinin belediyelerin imkanlarını halka hizmet için iyi kullanamaması sebebiyle bölgenin yeniden imarın gerekliliği konusunda fikrini beyan eden AZADİ Genel Sekreteri Zilan "Şırnak il yapılırken de Cizre'ye haksızlık edildi. Halk barış istiyor, bu konular mezku00fbr yerlerin mukimlerini daha fazla ilgilendirir ve belediyeler nedeniyle de Demokratik Bölgeler Partisi'ni ve hükümeti ilgilendirir. Büyükşehir imkanlarını DBP iyi kullanamadı. Şimdi de bu imkanı yitirme tehlikesi vardır. Aslında Türkiye'nin ihtiyacı büyükşehir yasasının çıkmasıdır. AK Parti bunu bir ara gündeme getirdi, lakin şu anda; Kürt meselesi ve PKK ile yaşanan çatışmalar nedeniyle, Türkiye ve Kürtlerin önceliği değil, asayiş(sizlik) belirleyici oluyor" şeklinde konuştu.

Barış'ın sırrı İslam'dadır!

Anadolu coğrafyasının kendi sorunlarını çözmesi için hakkın ve halkın öncelenmesinde olduğuna dikkat çeken Kürdistan İslami Hareketi (AZADu00ce) Genel Sekreteri Sıdkı Zilan "Barış ve kardeşlik kazanacaktır. Haçlıları ve Moğolları dize getiren bu coğrafya, be yazık ki kendi sorunlarına adil ve barışçıl çözüm bulamıyor. İşin sırrı selamda, manası barış olan İslam'dadır. Kardeş kavgasına alet edilen İslam değil; Hakk'ın ve halkın İslam'ındadır" dedi..

Sıdkı Zilan Kimdir?

2 Mart 1967 yılında Diyarbakır'da doğdu. Zu00eelan Ailesi Hani İlçesi Anıl, Kuyular ile Dicle'ye bağlı bir köyde yaşıyor. Babası (Mele Ahmet) ve dedesi (Büyük Mele Ahmet) çevrede tanınan iki şahsiyettir.

İlkokulu Kuyular köyünde okudu. 1977 yılında Diyarbakır İmam Hatip Lisesi Ortaokuluna kayıt yaptı. 1985 yılında Diyarbakır İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Diyarbakır'ın Kulp ve Hani ilçelerine bağlı köylerde, 1988-1996 yılları arasında imamlık yaptı. 1992 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Diyarbakır Barosuna bağlı olarak avukatlık yapmaktadır.

Refah Partisi ile üyelik düzeyinde ilişkilendi. Fazilet Partisi ile Saadet Partisi'nin Diyarbakır İl Teşkilatında çalıştı. 1999 yılında Fazilet Partisi Diyarbakır Merkez Sur İlçesi Belediye Başkan adayı, 2003 yılında Saadet Partisi Diyarbakır milletvekili adayı oldu.

2005 yılında Kürt Ulusal Birlik Hareketi'nin (TEVKURD) kurucuları arasında yer aldı. Bir dönem TEVKURD sözcülüğü yaptı.

2011 yılında Diyarbakır'da düzenlenen Türkiye'de Kürdistan Konferansı'na TEVKURD adına delege olarak katıldı.

2012 yılı Haziran ayında Diyarbakır'da kuruluşunu ilan eden Kürdistan İslami İnisiyatifi (Azadi İnisiyatifi)'nin kurucuları arasında yer aldı.

2013 yılında Diyarbakır'da toplanan "Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı"na Kürdistan İslami İnisiyatifi (AZADu00ce) adına delege olarak katıldı. Halen Azadu00ee'nin koordinasyon kurulu üyesidir.

Zazaca (Zazaku00ee) dergi, gazete (Newepel) ve internet sitesi (zazaki.net) çalışmalarına destek verdi. Siyaset, Kürd Sorunu ve İslami Hareketlere dair çok sayıda yazısı değişik gazete ve internet sitesinde yayınlandı.

Türkçe, Arapça, Kurmanci ve Zazaca bilen Sıdkı Zilan evli ve 8 çocuk babasıdır.