Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

LASTİK VE JANT BAKIMI NASIL YAPILIR?

Lastik ve jant bakımı nasıl yapılır? sorusu araç sahiplerinin merak edip araştırdığı konular arasında yer alır.
LASTİK VE JANT BAKIMI NASIL YAPILIR?
13 Nisan 2023 13:37:07
Lastik ve jant bakımı nasıl yapılır? sorusu araç sahiplerinin merak edip araştırdığı konular arasında yer alır.

Lastik ve jant bakımı nasıl yapılır? sorusu araç sahiplerinin merak edip araştırdığı konular arasında yer alır.

Araba bakımı her anlamda önemlidir. Bu yüzden hem içten hem de dıştan düzenli periyotlarla araca bakım yapmak şarttır. Aracın bakımı kadar temizliği de önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla bakımı zamanında yapılmayan ya da temizliği aksatılan araçta daha fazla problemle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır. Araç bünyesinde sayısız parça ve materyal bulunur. Arabada bulunan her parçasının ayrı bir görevi vardır. Bu parçaların doğru şekilde kullanılmaması araç performansı üzerinde olumsuz etkiler meydana getirebilir. Lastikler ve jantlar da araç için son derece önemli parçalar olarak kabul edilir. Aracın sürüş performansına doğrudan etki eden lastikler, bakımsız kaldığında çeşitli sorunlar doğurabilir. Hatta bu durum bazen kaza ile dahi sonuçlanabilir. Bu yüzden lastik ve jant bakımı son derece önemli bir yere sahiptir. Peki araç ve jant temizliği nasıl yapılır?

lastik yıkama_c95c802cfe981b1b876574443089c98e.jpg

ARABA LASTİKLERİ NASIL TEMİZLENİR?

Araba lastikleri nasıl temizlenir? sorusu da yine merak edilip araştırılar konulardan. Araba lastikleri dış etmenlere en çok maruz kalan parçalardandır. Yolun tozu ve kirli kalıntısı genel olarak lastik ve jant bölümlerinde toplanır. Bu yüzden lastik ve jant temizliği doğru şekilde ve zamanında yapılmalıdır. Lastikler ve jantların bakımını yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi halde lastiğin ya da jantın hasar görmesine sebebiyet verilebilir. Bu açıdan araç kullanıcılarının birçoğu jant nasıl temizlenir? Lastikleri en iyi ne parlatır? gibi sorulara da yanıt arar. Lastik ve jant bakımı için özellikle temizleme ürünlerinin dikkatli seçilmesi gerekir. Jant temizliği lastiğe göre daha hassasiyet gösterir. Çünkü jantların yüzeyi çizilmeye oldukça meyillidir. Jantların çizilmeden temizlenebilmesi de uygun bez ya da fırçanın kullanılması ile mümkündür. Lastik ve jant temizliğinde izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  1. Öncelikle lastik ve jant yüzeyine bulunan kaba kirlerden kurtulun,
  2. Lastik ve jantlar için uygun temizlik malzemesi seçmeye özen gösterin,
  3. Kirden arındırma işlemi yapıldıktan sonra durulama işlemine geçin,
  4. Lastik ve jantlar yıkandıktan sonra durulama işlemine geçiş yapın,
  5. Hem lastik hem de jantın daha parlak görünmesi için özel üretilen temizlik malzemelerinden faydalanın,
  6. Lastik ve jantları kurulama işlemini ihmal etmeyin,
  7. Tüm işlemler bittiğinde lastik ve jant modeliniz için seçtiğiniz koruyucuyu hem lastik hem de jant yüzeyine uygulayın.

lastik temizliği_194ce87f14e3b0c9ff62e51bde67c7e1.jpg

LASTİK VE JANTLARI TEMİZLEME YÖNTEMİ NASIL OLMALIDIR?

Lastik ve jantları temizleme yöntemi nasıl olmalıdır? sorusunun yanıtı genel olarak değişkenlik gösterir. Çünkü her bireyin kendine özgü bir yıkama şekli vardır. Lastik ve jantların yıkanmasında daha çok tazyikli su kullanılması önerilir. Kirin en fazla toplandığı alan lastikler olduğu için buradaki kir ve tortuları tazyikli su ile gidermek temizliğin hem daha kolay hem de daha kısa sürede yapılmasını sağlar. Lastik ve jantları yıkarken araç için üretilen temizlik şampuanlarından faydalanılabilir. Bunlar kullanılacakları yüzeylere zarar verilmesini önler. Ardından yumuşak kıllı fırçalarla jant ve lastik yüzeyi ovulur ve durulama işlemine geçilir. Araç lastikleri üzerinde bulunan kir, çamur ya da asfalt katranları yalnızca temizleyicilerle giderilmeyebilir. Bu durumda araç lastik temizliği için üretilen temizleyicileri tercih etmek daha doğru olacaktır.