Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2415.72
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Lif Modelleri

Lif Modelleri
10 Aralık 2019 16:27:00

Türk kültüründe çeyiz denildiğinde akan sular durur. Genç kızlar için aile büyükleri çocuk daha küçük yaşlardayken çeyiz hazırlığına başlarlar. Çeyiz içinde örgüler, danteller, işlemeler çok fazla yer tutar. Bütün el işlerinin yapılması uzun süreceği için anneler büyük bir heyecanla çeyiz hazırlığına başlarlar. Çeyiz içinde lifler çok önemli bir yer tutar. Çeyizlik lif modelleri her geçen gün yeni modellerin ve örgü tekniklerinin de eklenmesiyle çok çeşitli hale gelmiştir. Bu modeller hiç eskimediği gibi yapılan lifler de aradan yıllar geçse de bozulmadan korunabilmektedir.

Çeyizlik Lif Modellerinde kullanılan teknikler

Lif yapılırken genellikle tığ ve şiş kullanılmaktadır. Tığ ile yapılan ve örümcek denilen tekniğin geliştirilmesiyle pek çok model oluşturulurken bu modellere farklı renklerin katılmasıyla resimli lifler de ortaya çıkmaktadır. Çeyizlik lif modelleri hazırlanırken biraz saha süslü olması istenmektedir. Bu sebeple lifler farklı ve kimsede olmayan modeller bulunarak yapılmaya çalışılmaktadır. Eskiden annelerimiz özellikle çeyizlik modelleri birbirinden saklarmış, kimseye vermezmiş.

Çeyiz için yapılan liflerde tığ ve şişin yanında bir de kasnak kullanılarak lif modelleri ortaya çıkarılmaktadır. Kasnak üzerindeki çivilere iplerin sarılması ile oluşturulan lif modellerinde ipleri farklı renklerde kullanılması lif üzerinde farklı desenlerin çıkmasını sağlamaktadır. Böylece hem tekniği hem deseni farklı yeni çeyizlik lif modelleri oluşturulmaktadır.

Çeyizlik Lif Modellerinde En Çok Tercih Edilenler

Genç bir kızın çeyizinin olmazsa olmazlarından olan liflerin farklı modelleri ve bu modellere göre aldıkları adlar vardır. 2019 yılında en çok kullanılan lif modelleri arasında ayçiçeği lif modeli, vazoda çiçek modeli, kalpli lif modeli, harf yazılı model, balık modeli, papatya modeli, beyaz incili takım, rengarenk model lifler sayılabilir. Bu modeller lifin yapan kişinin hayal gücüne balı olarak daha da renkli ve anlamlı hale getirilebilir.