Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2520.66
BIST 100
10739.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Lise öğrencilerden kurtarma çalışmaları için mobil aydınlatma dronu

Lise öğrencileri, doğal afet sonrası kurtarma için mobil aydınlatma dronu geliştirdi. Öğrenciler projelerini girişime dönüştürme yolunda ilk adımları attı.
Lise öğrencilerden kurtarma çalışmaları için mobil aydınlatma dronu
04 Eylül 2023 11:10:25
Lise öğrencileri, doğal afet sonrası kurtarma için mobil aydınlatma dronu geliştirdi. Öğrenciler projelerini girişime dönüştürme yolunda ilk adımları attı.

Ankara Etimesgut Havaalanı'nda T3 Vakfı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen TEKNOFEST'te, Anadolu Ajansı (AA) tarafından 8. kez global iletişim ortağı olarak desteklenen etkinlikte, lise ve üniversite öğrencileri, hayal güçlerini ve yeteneklerini sergiliyor.

TEKNOFEST'te, Düzce Fen ve Teknoloji Hafız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden katılan "Light-X" Teknoloji Takımı, deprem ve sel gibi afetler sonrasında kurtarma çalışmalarının ışığın yetersiz olduğu alanlarda, kurtarma ekiplerine yardımcı olmak amacıyla geliştirdikleri "mobil aydınlatma dronu"nun sivil sektörde farklı alanlarda kullanılmasını hedefliyor.

2 bin metrekarelik alanı aydınlatabiliyor

"Light-X" Teknoloji Takımı Kaptanı Yavuz Selim Demirkol, yaptığı açıklamada, "TEKNOFEST'in girişim yarışmasına katıldık. Şu an yarışmadayız. Sunumlarımızı tamamladık. Bu dron, afetlerden sonra gece saatlerinde enkaz alanını aydınlatarak arama kurtarma ekiplerine kolaylık sağlıyor. Bu sayede de aslında can kaybını minimuma düşürmeye yönelik çalışmalar yapmış oluyoruz. Yaklaşık yarım saat uçuş süresine sahip olan dron 60 metre yükselebiliyor, 2 bin metrekarelik alanı aydınlatabiliyor." dedi.

Dronu doğal afetlerde ekiplere yardımcı olmak amacıyla geliştirdiklerini belirten Demirkol, "Dronumuzu ilerleyen süreçte girişime dönüştürmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Takım üyesi Ahmet Çiçek de dronun, gönderildiği bölgeyi aydınlatmasının yanı sıra bölgenin görüntüsünü de kullanıcıya ulaştırdığını belirterek, "Dronumuz, arama kurtarma çalışmalarında, film sektöründe, müteahhitlik sektöründe kullanılabilir. Üzerindeki kamerasıyla gönderildiği bölgede üstten görüntü elde ediyor. O bölgede ne var ne yok, o da incelenebilir." dedi.

teknofest_823c99b31cc2b3c4ceb2fdca4d0a76e0.jpg

TEKNOFEST nedir?

TEKNOFEST, Türkiye'nin büyük bir havacılık, uzay ve teknoloji etkinliğidir. Her yıl düzenlenen bu etkinlik, gençlerin ve teknoloji meraklılarının havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında bilgi edinmeleri, deneyim kazanmaları ve yeteneklerini sergilemeleri için bir platform sunar. TEKNOFEST'in temel amacı, bilim ve teknolojiye ilgiyi artırmak, gençleri bu alanlara teşvik etmek ve Türkiye'nin havacılık ve uzay sektörlerine katkı sağlamak için genç yetenekleri desteklemektir.

TEKNOFEST, genellikle bir hafta boyunca İstanbul veya diğer büyük şehirlerde düzenlenir ve bir dizi etkinlik, yarışma, sergi, seminer ve gösteri içerir. Etkinlik, havacılık ve uzay endüstrisindeki son teknoloji ürünlerin ve projelerin sergilendiği bir fuardan, dron yarışlarına, roket yarışlarına, kodlama yarışmalarına, teknoloji atölyelerine kadar çeşitli etkinlikleri içerir.

TEKNOFEST, gençlerin bilim ve teknolojiye ilgi duymalarını teşvik eden ve Türkiye'nin havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olan önemli bir organizasyon olup, her yıl binlerce katılımcıyı ve ziyaretçiyi bir araya getirir.

TDV kurban