Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2511.91
BIST 100
10739.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Liselerde sınıfta kalma geri geliyor!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden gündeme getirerek devamsızlık affının da sona ereceğini duyurdu.
Liselerde sınıfta kalma geri geliyor!
16 Ağustos 2023 12:06:51
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden gündeme getirerek devamsızlık affının da sona ereceğini duyurdu.

Liselerde sınıf tekranının kaldırılmasından kaynaklanan sorunlara değinen Bakan Tekin "Bu zaten bizim de gündemimizdeydi, dolayısıyla bununla ilgili bir tedbir alacağız, yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak.” dedi.

Örgün eğitim çağındaki çocukların zorunlu haller dışında açık liseye kayıt yapmalarını istemediklerini dile getiren Tekin, açık liseye geçişlerin zorlaşacağını açıkladı.

Öğrencilerin devamsızlık durumlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, "Önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içerisinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına…” ifadelerini kullandı.

acik-liselere-gecis-zorlasti1_60173fb7aab5887fbd7a1e551917ca4a.jpgacik-liselere-gecis-zorlasti1_60173fb7aab5887fbd7a1e551917ca4a.jpg

En büyük aile olarak Türkiye'ye hizmet ediyoruz

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ülke genelindeki yaklaşık 74 bin okulda, 20 milyon öğrenci ve 1 milyon 210 bin öğretmenle 86 milyon vatandaşa ulaşan bir Bakanlık olduklarını ifade ederek, "Bu özellikle Türkiye'nin en büyük ailesiyiz ve aile anlayışıyla faaliyet göstermeye çalışıyoruz." dedi.

Düzenlemeler başarıyla yürütülüyor

Bakan Tekin, Öğretmenler Odası Buluşmaları ve diğer paydaşlarla yapılan görüşmelerin ardından, ders programlarının güncellenmesi, seçmeli ders seçeneklerinin genişletilmesi, özel öğretim kurumlarına yönelik düzenlemeler, deprem bölgesindeki öğretmenlerin yer değiştirme hakkı, deprem mağduru öğrencilere yönelik LGS'ye ek kontenjan, öğretmenevlerinin konaklama talebi, zorunlu hizmet affı gibi birçok düzenlemeyi sahadan gelen geri bildirimlere dayanarak başarıyla hayata geçirdiklerini belirtti.

Deprem bölgesine özel çalışmalar

Özellikle deprem bölgelerine yönelik yapılan çalışmaları aktaran Bakan Tekin, bölgedeki öğretmenler, öğrenciler ve okullar konusunda kapsamlı bir inceleme gerçekleştirdiklerini vurguladı. Bakan Tekin, iletişim ağı kurduklarını ve bölgedeki mevcut ve yeni atanan 192 bin öğretmenin tamamıyla iletişime geçildiğini, barınma gibi ihtiyaçların karşılandığını söyledi. Ayrıca yıkılan veya kullanılamaz hale gelen yaklaşık 11 bin dersliğin olduğuna dikkat çekti.

Bakan Tekin;

“Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çelik yapılarla yaklaşık 60 günde inşa edilebilen derslikler veya okullar inşa ettik. Bu çelik yapılar aslında betonarme yapılardan pek de farkı olmayan kullanım açısından, hatta daha kompakt eğitim yapıları. Hem hızlı yapılıyor, en az betonarme binalar kadar kullanım ömrüne sahip. Dolayısıyla bizim şu anda 400 civarında derslik çelik yapılarla inşa edip 1 Eylül tarihi itibarıyla eğitim-öğretime bunlarla başlayacağız. İkincisi; hem üretim imkanı açısından, hem bütçe olanakları açısından ikinci bir faz olarak da toplam 4 bine yakın çelik yapı yapmayı planlıyoruz, onların bir kısmını da şubat ve önümüzdeki Eylül ayında yetişecek şekilde planlamamızı yaptık. Dolayısıyla 1 Eylül tarihi itibarıyla eğitim öğretim yılını sorunsuz bir şekilde başlatacak tedbirlerimizi aldık.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaklaşık 45 bin dersliğin onarımının tamamlandığını açıkladı. Tekin, öğrencilerin pandemi nedeniyle yaşadığı öğrenme kayıplarını telafi etmek amacıyla yaz aylarında isteğe bağlı telafi programları düzenlendiğini ve 1 Eylül'de başlayacak olan zorunlu telafi eğitim programının 11 ilde başlayacağını belirtti. Depremzede öğrencilere özel destek sağlandığını da vurgulayan Tekin, LGS yerleştirmelerinde pozitif ayrımcılık yapıldığını ve öğrencilerin tercih etmeleri halinde bölgeden başka illere konaklamalı olarak gitmeleri için pansiyonlu okulların boş kapasitelerinin paylaşıldığını ifade etti.

Bakan Tekin, özel okulların desteğinin alındığına ve özellikle depremzedelerin öğrenimine yönelik kontenjanların sağlandığına dikkat çekti. Öğretmenlere yönelik iyileştirme çalışmalarının yapıldığını belirten Tekin, yaz aylarında öğretmenevlerinin kullanımında yaşanan sıkıntıları ele alarak çözüm getirildiğini söyledi. Öğretmenlerin yer değiştirme süreçleri ile ilgili düzenlemelerin gerçekleştirildiğini ve öğretmenlerin taleplerine göre özlük haklarının iyileştirildiğini dile getirdi.

Bakan Tekin, önümüzdeki dönemde yapılacak eğitim politikalarına da değindi. Liselerde sınıf tekrarı olanağının olacağını, öğretmen yetiştirme süreçlerinin revize edileceğini ve açık liseye geçişlerin zorlaşacağını ifade etti. Ayrıca, atanamayan öğretmenlerin istihdamı konusunda çaba sarf edildiğini ve öğretmenlik meslek kanununun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Dershanelerin kapatılmasının ardından özel öğretim kurslarının ders bazlı hizmet sunacak yapılar olarak planlandığını vurguladı.

Bakan Tekin, öğrenci devamsızlıkları ve eğitim sistemine ilişkin eleştirilere de cevap verdi. Öğrenci devamsızlıkları konusunda ciddi olduklarını ve devamsızlıkla ilgili af ya da benzeri bir beklentinin olmaması gerektiğini belirtti. Son olarak, öğretmen yetiştirme süreçlerine odaklanacaklarını ve mevcut yapı içerisinde düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.

TDV kurban