Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Malazgirt Zaferi kutlamalarına yoğun ilgi: Hedef 100 bin kişi

AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü kutlamalarında 100 bin kişinin etkinliğe iştirak etmesini amaçladıklarını ifade etti.
Malazgirt Zaferi kutlamalarına yoğun ilgi:  Hedef 100 bin kişi
22 Ağustos 2023 16:50:32
AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü kutlamalarında 100 bin kişinin etkinliğe iştirak etmesini amaçladıklarını ifade etti.

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ile kentteki Göletli Park'ta sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Şimşek, ağustosun şanlı tarihin en önemli aylarından biri olduğunu söyledi.

100’ncü yılda 100 bin katılım

Sultan Alparslan ve askerlerinin kazandığı zaferle Anadolu'nun kapısının açıldığını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Bugün yine aynı heyecanı yaşıyoruz. Bu yıl şanlı zaferin 952'inci yılını kutlayacağız. Cumhurbaşkanımızın bu etkinliklere katılması bizi fazlasıyla sevindiriyor. Bütün teşkilatlarımız, kamu kurumlarımız, vatandaşlarımızla bu heyecanı tekrar yaşamak için seferber olduk. İnşallah Cumartesi günü saat 10.00'da, Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle 100 bin kişiyi Malazgirt'e getirmeyi hedefliyoruz. Vatandaşlarımızda da aynı heyecanı görüyorum. Gerekli duyuruları yapıyoruz. 'Evimiz evinizdir, Malazgirt hepimizindir' sloganıyla tüm vatandaşlarımızı kutlamalara bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında Malazgirt Zaferi'nin 952. yılında Muşlular olarak 100 bin misafirimizi bekliyoruz."

Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü

Başkan Asya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde yapılacak Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü kutlamalarının heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Şölen havasında bir kutlama yapacaklarını ifade eden Asya, şunları kaydetti:

"Etkinlikler kapsamında belediye olarak sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu kurumlarıyla, meslek odalarıyla, teşkilatlarımızla o gün Malazgirt'te olacağız. Şanlı zaferin 952'inci yılında, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde aynı destanları yad etmek üzere tüm halkımızı Malazgirt'e bekliyoruz. Kutlamalara katılmak isteyen bütün vatandaşlarımızın Malazgirt'e intikali için ücretsiz servisler tahsis edilecektir."

Toplantıya, AK Parti İl Başkanı Melik Emre ve belediye başkan yardımcıları da katıldı.

Malazgirt Savaşı nedir?

Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak bilinir.

6176291d45d2a0a1041b5e37_ba9d7bd2d2159840eef8f0ab47449994.png

Malazgirt Meydan Savaşı’nın sonucu ne oldu?

VII. Mikhail Dukas, Romanos Diyojen'in imzaladığı antlaşmanın geçersiz olduğunu ilan etti. Bunu haber alan Alparslan da ordusuna ve Türk Beylerine Anadolu'nun fethi emrini verdi. Bu emir doğrultusunda Türkler Anadolu'yu fethe başladılar. Bu saldırılar, sonu Haçlı Seferleri ve Osmanlı İmparatorluğu'na varacak bir tarihi süreci başlamıştır.

Bu savaş, Anadolu'nun Türklerin tam olarak eline geçmesi için, savaşçı olan Türklerin, eski Cihad Akınlarını tekrar başlatacağını gösteriyordu. Abbasiler döneminde biten bu akınlar, Avrupayı İslam tehdidinden kurtarmıştı. Ancak Anadolu'yu ele geçiren ve Hristiyan Avrupa ile Müslüman Ortadoğu arasında tampon bölge oluşturan Bizans devletinin çok büyük bir güç ve toprak kaybına neden olan Türkler, aradaki bu bölgeyi ele geçirerek Avrupa'ya başlayacak yeni akınların habercisi oluyordu. Ayrıca İslam dünyasında büyük bir birlik sağlamış olan Türkler bu birlikteliği Hristiyan Avrupa'ya karşı kullanacaktı. Bütün İslam dünyasının Türklerin önderliğinde Avrupa'ya akın başlatmalarını önceden gören Papa, önlem olarak Haçlı Seferlerini başlatacak ve bu da kısmi olarak işe yarayacaktı. Ancak yine de Türklerin Avrupa'ya yaptığı akınları durduramayacaktı. Malazgirt savaşı, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan ilk savaş olarak kayıtlara geçti.