Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2445.10
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Masrafı kim karşılayacak?

Şiddetli yağış ve fırtına çıkan İstanbul’da aracı zarar gören vatandaşların ‘Masraflarımı kim karşılayacak?’ sorusuna açıklık getiren İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Eren, “Afet durumlarında araçta maddi hasar oluştuysa, vatandaşların hak arayabilmesi için aracının kasko sigortası olması şart” dedi.
Masrafı kim karşılayacak?
29 Haziran 2020 00:00:00
Şiddetli yağış ve fırtına çıkan İstanbul’da aracı zarar gören vatandaşların ‘Masraflarımı kim karşılayacak?’ sorusuna açıklık getiren İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Eren, “Afet durumlarında araçta maddi hasar oluştuysa, vatandaşların hak arayabilmesi için aracının kasko sigortası olması şart” dedi.

Fırat İpek

İstanbul’da yaşanan şiddetli yağış ve fırtına, ardında sele kapılmış ve üzerine istinat duvarı çökmüş ya da herhangi bir cisim düşmüş hasarlı araçlar bıraktı.
Fırtınanın ve yağışın dinmesinin akabinde araçları ciddi hasar gören vatandaşlar; ‘bu hasarı kim karşılayacak’ sorusunun cevabını aramaya başladı.

Kimi vatandaş arkadaşına, akrabasına, esnafa, internet arama motoruna ve sosyal medya gibi platformlara danışarak çözüm bulmaya çalıştı, kimisi de sigorta şirketleriyle irtibat kurarak çözüm yolu aradı.

Değerli okuyucularımızın ve aracı tabii afetlerden zarar görmüş ya da görme ihtimali olan vatandaşların aklındaki soru işaretlerini gidermek için konunun uzmanı İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Veysel Eren’e sorduk: “Sel, dolu ve deprem gibi tabii afetlerde araçları zarar gören vatandaşlar nasıl bir yol izlemeli? Sadece Zorunlu Trafik Sigortası zararı karşılamak için yeterli olur mu? Kasko yaptırmak şart mı?”
Sorularımızın cevapları için sözü İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Veysel Eren’e bırakıyorum.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI KARŞILAMAZ
Afet durumlarında araçta maddi hasar oluştuysa, vatandaşların hak arayabilmesi için aracının kasko sigortası olması gerektiğini belirten Veysel Eren, “Zorunlu Trafik Sigortası araçların üçüncü şahıslara verdiği zararı temin eden bir ürün. Sizin adınıza düzenlenmiş bir sorumluluk poliçesidir. Bir başkasının malına, canına verdiğiniz zararı karşılar” dedi.
“Siz önceden kasko poliçesi yapıyorsunuz, bir bedel ödüyorsunuz” diyen Eren, “Bir diğer kişi aracına kasko sigortası yapmaktan imtina ediyor. Sonra da hasar olduğunda kimden alacağım para mı? diyor. Dolayısıyla bu sigorta mantalitesine de ters düşüyor.
Bu durumlarda bir yerlerden medet umarsak, kasko ücreti ödeyen vatandaşlara haksızlık etmiş olmaz mıyız” ifadesini kullandı.

CÜZİ ÖDEMELERLE ARACINIZI GÜVENCEYE ALIN
Toplumda sigorta bilinci oluşmadığı için ciddi mağduriyetler yaşandığını Eren şöyle konuştu: “Bir genişletilmiş bir kasko var bir de dar kapsamlı diye nitelindirdiğimiz ürünler var. Kaza riskini devre dışı bırakan, yanma, çalınma, ağır hasarlar gibi durumlarda devreye giriyor. Hatta sağlık poliçesine benzer belirli bir limite kadar, kaza teminatını da karşılayan tamamlayıcı kasko poliçeleri bile oluştu sektörde.”
Eren, “Cüzi ödemelerle kısmi kasko diyeceğimiz ürünlerden yıllık 300-400 lira ödenemelerle faydalanabilirsiniz. Örneğin; Her araç için olmasa da 5 bin liraya kadar olan hasarları ödüyor. İlave sel teminatı, deprem teminatı veriyor. Karşı tarafa verdiğiniz zararı trafik sigortası 41 bin lira öderken, üzerini tamamlıyor” diye konuştu.


DAR KASKONUN İÇERDİĞİ TEMİNATLAR

- Aracın kara yolunda veya demir yolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz araçlarla çarpışması,
- Gerek hareket gerek durma halinde iken sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar,
- Üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler, ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açacağı zararlar,
- Aracın yanması,
- Aracın veya araç parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi.
- Mini kasko, kapsam açısından daha sınırlı bir teminat çeşitliliğine sahip. Bu duruma karşın genişletilmiş kasko poliçelerine göre daha uygun fiyatlı yapısı ile ayrı bir avantajı sunuyor. Kasko yaptırmaya bütçeniz yetmiyor ama aracınızı da kaskosuz bırakmak istemiyorsanız, mini kasko seçeneklerini düşünebilirsiniz. Sınırlı teminat seçeneği nedeniyle dar kasko satın alacak kişiler, bu beş teminattan bir veya birkaçının belirlenmiş olduğu dar kasko ürünlerini tercih edebilirler. Ayrıca kasko poliçesinde hasar durumunda aracın bedelinin nasıl belirleneceği, aracın hangi servise gideceği, araç tamirinde orijinal parça kullanılıp kullanılmayacağı gibi hususlar da yer alır.

Not: Dar kasko poliçesinin içerdiği bilgiler sigortam.net’ten alınmıştır.