Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Maziyi reddetmek, geleceği karartmaktır

Geçmişe ideolojik gözlüklerle bakanların yarasa gibi karanlığa mahku00fbm edilmiş insanlar olduğunu ifade eden TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Geçmişimiz bizim geleceğimizdir ve geçmişimizi bilmeden geleceğimizi planlayamayız" dedi.
Maziyi reddetmek, geleceği karartmaktır
02 Kasım 2017 09:14:00
Geçmişe ideolojik gözlüklerle bakanların yarasa gibi karanlığa mahku00fbm edilmiş insanlar olduğunu ifade eden TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Geçmişimiz bizim geleceğimizdir ve geçmişimizi bilmeden geleceğimizi planlayamayız" dedi.

Sultan V. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu Açılış Töreni gerekleşti. Törene TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Vasip Şahin, TBMM Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanı Fahrettin Gün, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milli Saraylar TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız, akademisyenler ve çok sayıda tarihsever katıldı.

Sultan Mehmed Reşad Sempozyumu'nun 78 bilim insanın katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası bir etkinlik olduğunu ifade eden Milli Saraylar TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız, "Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere Osmanlı saraylarını koruyup, yaşatarak gelecek nesillere aktarmakla yükümlü bir kurumuz. Tarih, kültür ve sanat alanında bu kurum üzerinde oluşmuş olan bilgi birikimi yurt içi ve yurt dışında kamuoyuyla paylaşıp geleceğe aktarabilmek vazifemizdir" dedi. TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu da, Nil'den Tuna'ya, Basra'dan Budin'e kadar geniş bir coğrafyada yüzlerce yıl cihana hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. hükümdarı Sultan Mehmed Reşad'ın doğumun yılı münasebetiyle düzenledikleri sempozyumun önemine değindi.

İnkar kimseye bir şey kazandırmaz

Geçmişe ideolojik gözlüklerle bakanların yarasa gibi karanlığa mahku00fbm edilmiş insanlar olduğunun altını çizen TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Akıp giden zaman içinde Selçuklu da Osmanlı da bizim gerçeğimizdir. Bu gerçeği inkar etmek hiç kimseye bir şey kazandırmaz. Geçmişimiz bizim geleceğimizdir ve geçmişimizi bilmeden geleceğimizi planlayamayız" dedi.

Abdülhamid olsaydı savaşa girmezdik

Geçen sene Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen sempozyumla anılan Abdülhamid'in büyük bir hakan olduğuna dikkat çeken Kahraman, "Tüm tarihçilerin ortak bir düşüncesi var; Eğer Sultan Abdülhamid hal edilmeseydi Birinci Dünya Savaşı çıkmazdı. En azından Osmanlı harbe girmezdi. Biz 1915'te Çanakkale Savaşı'nı onun takip ettiği mevzi ve istihkamlarla kazandık" diye konuştu.

Muhteşem bir cihan devletiydik

İttihat ve Terakki denen musibet ve melun organizasyonun Osmanlı'yı harbe soktuğunu söyleyen Kahraman, "1910 tarihinde devlet topraklarımızın yüzölçümü 9 milyon yüz bin kilometre kareydi. Sekiz senede 5 milyon beş yüze, Lozan'da 800 bin kilometrekareye kaldık. Oysa biz üç kıta, yedi denizde dünyaya hükmeden muhteşem bir cihan devletiydik" ifadelerini kullandı.

2 Kasım'da başlayan ve alanında uzman tarihçilerin anlatımlarıyla gerçekleşen 'Sultan V. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu' 4 Kasım'da sona erecek.

Köklü bir medeniyetin sahipleriyiz

Tarih şuuru noktasında çok hassas ve duyarlı olunması gerektiğini ifade eden Kahraman, "Unutulmasın ki biz bir cihan devletinin varisleriyiz. Köklü bir medeniyetin sahipleriyiz. Tarih şuurundan yoksun olmak maziyi reddetmek, geleceği karartmaktır. Köksüzlüğe davetiye çıkarmaktır. Geçmişi hesaplaşma alanı olarak görmeden, tarihimizi, medeniyetimizi bilmeli ve sahip çıkmalıyız" diye konuştu. Yakın tarihimin anlaşılması ve aydınlatılması adına bu faaliyetlerin önümüzdeki yıllarda da devam ettirileceğinin altını çizen Kahraman, "Sempozyum, 19 ayrı oturumda gerçekleştirilecek ve 78 akademisyen katılacaktır. Akademisyenlerden 15'i 8 farklı ülkeden gelecek" ifadelerini kullandı.

Sultan Reşad Çelebi Padişah'tır

Basın toplantısının ardından Kahraman, Milli Saraylar envanterinde olan ve diğer bazı koleksiyonlara ait 70 adet eserin görüntüsünden oluşan 'Sultan 5'inci Reşad ve Dönemi Fotoğraf Sergisi'nin açılışını yaptı. Serginin kurdelesini kesen Kahraman burada yaptığı açıklamada Dolmabahçe Sarayı'nda kalan 6 padişahtan birinin de Sultan 5'inci Mehmed Reşad olduğunu belirterek, "Sultan Reşad, çelebi padişahtır. Kendisi Mevlevi Tarikatı'na mensuptur. Halk da çok sevmiştir Sultan Reşad'ı. Çok değerli bir insandı" diye konuştu. İsmail Kahraman, daha sonra sergiyi gezerek bilgi aldı.

55 parçalık eser Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde

Sempozyum öncesi Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde bir sergi açılışı daha gerçekleşti. Milli Saraylar envanterinde yer alan 55 parça eser yer aldığı 'Sultan V. Mehmet Reşat ve Dönemi Obje Sergisi'nin açılışını da TBMM Başkanı İsmail Kahraman gerçekleştirdi. 1 ay boyunca açık kalacak olan sergide Sultan Reşad'ın tablosu, tılsımlı sancak, yazı takımları, levhalar, üçlü ittifak kutusu, kılıç, mücevher sandığı, gümüş masa, tatlı takımı, defter-i mahsus, soğuk damga, gümüş çakmak ve muhafazası gibi önemli eserler yer alıyor.

Özlem DOĞAN/İSTANBUL