Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mazlumların barınağı Kızılay'dan

Kızılay, Malatya'da atıl vaziyetteki Vagon Onarım Fabrikası'nı 21 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en büyük afet barınma üretim merkezine dönüştürdü. Suriye'den Yemen'e, Ukrayna'dan Afrika'ya kadar yerlerinden edilen mazlumlara konteyner barınaklar yapacak fabrikanın kardeşleri Almanya ve Katar'da açılacak. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yakında hizmete almayı planladıkları çadır tekstil fabrikası ile mülteci kamplarında yaşamak mecburiyetinde bırakılan mazlumların pratik olarak barınma sorunlarını çözeceklerini söyledi.
Mazlumların barınağı Kızılay'dan
20 Ekim 2022 00:00:00
Kızılay, Malatya'da atıl vaziyetteki Vagon Onarım Fabrikası'nı 21 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en büyük afet barınma üretim merkezine dönüştürdü. Suriye'den Yemen'e, Ukrayna'dan Afrika'ya kadar yerlerinden edilen mazlumlara konteyner barınaklar yapacak fabrikanın kardeşleri Almanya ve Katar'da açılacak. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yakında hizmete almayı planladıkları çadır tekstil fabrikası ile mülteci kamplarında yaşamak mecburiyetinde bırakılan mazlumların pratik olarak barınma sorunlarını çözeceklerini söyledi.

İsmail ZELVİ

Kızılay Afet Barınma Üretim Merkezi, 1978 yılında açılan vagon fabrikasından dönüştürüldü. 1980 sonrası iktidarlar tarafından atıl bırakılan fabrikanın Özal döneminde yeniden açılması gündeme geldi. Bilahare tütün deposu olarak kullanılan fabrikada 1999 yılında büyük bir yangın çıktı. Özelleştirme İdaresinden fabrikayı alan Kızılay 21 milyon dolarlık yatırımla fabrikayı işler hale getirdi. Kurulacak tekstil ve çadır fabrikası ile Mazlumların her türlü barınma ihtiyacını üretebilir hale gelecek.

Dünya’nın En büyük afet barınma üretim merkezi Malatya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılıyor. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılay Malatya Üretim Üssü’nün bir model olduğunu belirterek Katar ve Almanya’da kuracakları yeni üsslerle dünyanın dört bir yanındaki mazlumlara barınak üreteceklerini söyledi.

kızılat_e7baa42e2969ff3c4a87431d5bfd698a.PNG

Kerem Kınık / İsmail Zelvi

Kızılay bünyesindeki Kızılay Sistem Yapı tarafından toplam 550 bin metrekare arazi üzerine tesisi inşa ettiklerini belirten Kınık, “Toplam 37 bin m2 büyüklüğünde kapalı alana sahip tesiste yapılan üretimin tamamı BM, Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşlara satılıyor. Türkiye’de olası bir afet durumunda ise ürünler, afet bölgelerine gönderilecek. Şu ana kadar 21 milyon dolarlık yaklaşık 400 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik.” dedi.

Gönderileceği bölgenin coğrafya ve iklim özelliklerine göre hafif çelik, kompozit, ahşap, panel yapıları modüler sistemle ürettiklerini belirten Kınık, yıllık üretim kapasitesinin 1 milyon m2 kapalı ünite olduğunu aktardı. Hâlen 3 vardiya halinde 200 işçinin yıllık 65 bin konteyner üretme kapasitesine sahip olduklarının altını çizen Kınık, “Burası yaklaşık yılda 1 milyon metrekare hafif çelik kapalı alan üretme kapasitesine sahip. 65-70 bin civarında, yılda konteynır tipi yaşam ünitesi ve barınak ünitesi üretme kapasitesine sahip. Burası üç vardiya, günlük 200 konteynır tipi yaşam ünitesi üretebilir durumda.” diye konuştu.

Uluslararası yardım kuruluşlarının en büyük müşterileri olduğunu belirten Kınık, “Ürünleri Birleşmiş Milletler, uluslararası göç örgütü, uluslararası büyük sivil toplum kuruluşları bizim üretim ortaklarımız. Onların sağladıkları finansmanla daha fazla mazluma ulaşacağız” deddi. na finansmanını onlar sağlıyor, bu finansmanla bunları üretiyoruz ve kurulumlarını gerçekleştiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

İstihdama katkı

Kınık, ”Teknik anlamda bu makine Dünya’daki en ileri en yenilikçi çözümlerle oluşmuş afet barınma sistemleri noktasında da Dünya’da yegane fabrikalardan birisidir. Şu an fabrikamızda 200 arkadaşımız çalışıyor. Fabrikamız tam kapasite faaliyete geçtiğinde 1000 arkadaşımız çalışacak bu Kızılay üretim üssümüzde. 100 aile buradan ekmek yiyecek. Milli ekonomiye ciddi katkımız var. Çin’den ithal edilen ürünler vardı daha önceleri. Bunları artık burada üretiyoruz. İthal ikame yerli ve milli bir ürün üretmiş oluyoruz. Diğer taraftan ihracat da yapıyoruz. Şu ana kadar katar, İngiltere, Macaristan, Ortadoğu’da Irak Suriye gibi ülkelere ihracatlarımız var. Ekonomiye ’de bu anlamda ciddi bir katkı sağlıyoruz. Bu atıl kapasitenin ihyası için uğraşıyoruz. Önümüzdeki aylarda fabrikanın bir başka bölümü olan Kızılay çadır ve Tekstil’in üretim alanında konfeksiyon imalatımız bu alanda başlayacak. İlk etapta 30 arkadaşımız istihdam edilecek. İlerleyen süreçte 200-250 civarınsa insan çalışacak ve istihdam edilecek. Burada da kişisel koruyucu ekipmanlar personel üniformaları ve katma değerli ürünleri üretmeye bundan sonra çalışacağız.” dedi.

kızılay_f204a7fb8fa7a7642941a26a868981f8.PNG

Almanya’da fabrika kuracak

Ar-Ge merkezinde lojistik maliyetinin azaltılması amacıyla özel projeler geliştirildiklerini belirten Kınık,” İnovatif ürünlerle de Savunma Bakanlığımıza, AFAD ’a, Milli Eğitim Bakanlığımıza Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, Birleşmiş Milletlere, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonuna pek çok kurumsal yapılara çözümler üretiyoruz. Bunları daha da çeşitlendireceğiz, genişleteceğiz. Avrupa’da büyük bir talep var ve bu talebi karşılayabilmek adına Almanya’da bu fabrikanın bir uydu üretim merkezini kuruyoruz. Dolayısıyla Almanya’da lojistik maliyetleri azaltmak adına büyük bir tesisi uydu kardeşi olarak kuracağız. Katar’da benzer bir üretim üssü oluşturmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Almanya’da kuzey Avrupa’ya ihracat, katar aracılığı ile de sahra altı Afrika’ya ve Ortadoğu’ya ihracat gerçekleştirmiş olacağız. Bütün bu emeklerimizi insanlığın onurunu korumak ızdırabını dindirmek ve buradan elde edeceğimiz gelirlerle de vatandaşımızı yoksulumuzun ihtiyacını gidermek ve onları afetlere zor şartlara hazırlamak için yapıyoruz. Burası bir taraftan Kızılay için sürdürülebilir finansman kaynağı diğer taraftan üretmiş olduğu ürünlerle de sosyal etki oluşturan büyük bir yapı. Kızılay yatırım bünyesinde 13 şirketimiz buna benzer yatırımlar yapıyor. Tamamı aynı maksatla çalışmaktadır.” Diye konuştu.

VF kat sağ