Dolar (USD)
34.79
Euro (EUR)
36.86
Gram Altın
2953.14
BIST 100
10023.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hamburger yerken iki kere düşün!

Fast-food sektörü dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip. Her gün milyonlarca insan fast-food dükkanlarından yiyecek sipariş ediyor. Yiyeceklerin içeriğinde ise sağlık için son derece zararlı maddeler bulunuyor.
Hamburger yerken iki kere düşün!
12 Şubat 2024 08:00:00
Fast-food sektörü dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip. Her gün milyonlarca insan fast-food dükkanlarından yiyecek sipariş ediyor. Yiyeceklerin içeriğinde ise sağlık için son derece zararlı maddeler bulunuyor.

Haber: Çağrı Gökten

KÖPÜK ÖNLEYİCİ KIZARTMA YAĞI

Bu maddelerden biri Akrilamid. Kızartma esnasında oluşan sentetik bir madde. Kanserojen olan Akrilamid oranı İsrail’e destek veren ünlü hamburger zincirinin ürünlerin oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) akrilamidi ‘gerçek bir sağlık riski’ olarak görüyor.

Polidimetilsiloksan ise, aynı markanın kızartma yağlarında köpük önleyici bir madde olarak kullanılıyor.

GIDADA PETROL İZİ

Bir başka kimyasal Dimethiconol ise, normalde cilt bakımı ve saç bakım ürünlerinde kullanılan bir silikon türü. Balık, nugget ve patates kızartmalarında kullanılıyor.

Tavuklu kızartmalar ayrıca koruyucu olarak üçüncül bütilhidrokinon (BHQT) içeriyor. BHQT zehirli bir petrol türevi ve biyolojik olarak parçalanamaz bir madde.

manset_aad65e9b15f582c3174e6b4145834c78.png

ALZHEIMER’E DAVET

Disodyum Difosfat, nugget hamurunda bulunan birçok gıda katkı maddesinden biri. Çeşitli çalışmalar disodyum difosfat tüketimi ile Alzheimer hastalığının başlangıcı arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

EKMEK DEĞİL ZEHİR

Ünlü hamburgercinin sandviçlerinde klasik susamlı ekmekler başta olmak üzere tüm hamburger ekmeklerinde azodikarbonamid kullanıyor. Ancak azodikarbonamid, yoga paspasları ve spor ayakkabılarının imalatında kullanılan bir kimyasal. Şişirme özelliklerine sahip ve böylece kauçuğa yumuşaklık ve elastikiyet veriyor.

Azodikarbonamidin gıda katkı maddesi olarak kullanılması Avrupa Birliği(AB) tarafından yasaklandı.

Ekmek yapımında kullanılan bir başka ürün ise Sodyum pirofosfat olarak öne çıkıyor. ‘Kamu Yararları Bilim Merkezi'ne göre, aşırı sodyum pirofosfat tüketimi, kemik erimesine neden olmaktadır. Toplu halde sodyum pirofosfat, gözlerle ve ciltle temas ettiğinde veya yutulduğunda şiddetli iltihaplanmaya neden olabiliyor.

Yine ekmek yapımında kullanılan ‘Sistin-L’ ise, insan kılından veya ördek tüyünden sentezlenen bir asit. Genellikle hamburger ekmeğini yumuşatmak için kullanılan bu madde vücudun kaldıramayacağı kadar alındığında kusma, baş dönmesi, döküntü, ateş, baş ağrısı ve düşük tansiyon problemleri ortaya çıkabiliyor.

kuf_1a876b5820a02ae32e02eaa2ceffe073.jpg

TUZDA BİLE KİMYASAL VAR

Bir tür gıda katkı maddesi olan Çin tuzu tat verici olarak kullanılan ve E-621 adıyla bilinen kimyasal madde. İyi bir tatlandırıcı olarak düşünülen bu madde dünya mutfağına da yayılmaya başlamış ve zamanla fast food restoranlarının vazgeçilmezi haline geldi ve dünyaca ünlü birçok fast food restoranı tarafından da kullanılıyor.

Dünyada halen yaygın olarak kullanılsa da, Çin tuzunun sağlık üzerindeki etkileri hala tartışma konusu. Amerikan Gıda ve İlaç Bürosu Çin tuzunu 'genellikle güvenli' olarak tanımlasa da, Pakistan bu ürünün kullanımını yasakladı.

Glutamik asitten elde edilen Çin tuzu, insan beyninin üzerinde bir sinir taşıyıcısı olarak çalışıyor ve uyarıcı olduğunu için kendi sinyallerini aktarmak için sinir hücrelerini uyarıyor. Aşırı Çin tuzu kullanımı başta sinirlerin aşırı uyarılması olmak üzere düzensiz kalp atışı, ani kalp durması, göğüs ağrısı, tansiyon sorunları, diyabet, astım ve Obeziteye neden oluyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin