Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2430.41
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MEB'den 'ortak sınav' duyurusu

Milli Eğitim Bakanlığı, bu öğretim yılında il ve ilçe genelinde gerçekleştirilecek ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli soruların kullanılacağını açıkladı.
MEB'den 'ortak sınav' duyurusu
27 Eylül 2023 10:34:57
Milli Eğitim Bakanlığı, bu öğretim yılında il ve ilçe genelinde gerçekleştirilecek ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli soruların kullanılacağını açıkladı.

Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili sıkça sorulan soruların detaylı cevaplarını paylaştı.

Sıkça sorulan soruların yanıtlarında, Bakanlık tarafından ülke, il/ilçe ve okul düzeyinde gerçekleştirilen 3 farklı ortak yazılı sınav uygulamasının olduğu vurgulandı.

2023-2024 öğretim yılında, 6. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları ile 9. sınıfların Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılılarının ortak yapıldığı belirtildi.

Ayrıca, bu yıl için Bakanlık tarafından belirlenen sınavlar dışında, il veya ilçe geneli ortak yazılı sınavlar da yapılabileceği ve bu sınavların hangi ders ve sınıf düzeyinde olacağının millî eğitim müdürlükleri tarafından okullara duyurulacağı açıklandı.

acik-uclu-sinav_3377e200adeeb6fe578487aa8d34a8d9.jpg

Çoktan seçmeli sorular kullanılacak

Bu öğretim yılı için özel olarak çoktan seçmeli soruların kullanılacağı vurgulandı, ancak gerektiğinde açık uçlu soruların da kullanılabileceği ifade edildi.

Bakanlık tarafından yapılan ortak yazılı sınavların sorularının Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandığı ve bu sınavların uygulamasının okullarda görevli öğretmenler tarafından, değerlendirmesinin ise okul veya ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından yapılacağı belirtildi.

Ortak sınavların yapıldığı günlerde okulların tatil edilmeyeceği bilgisi paylaşıldı.

Her sınav sonrasında ders öğretmenlerince sınav analizi yapılacak ve öğrencilere geri bildirim verileceği belirtildi. Öğrenciler, aldıkları puanları e-Okul sistemi üzerinden görebilecekler.

Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınavlarının yazılı ve uygulamalı olarak iki aşamada yapıldığı ve uygulamalı sınavların dinleme ve konuşma becerilerini ölçtüğü ifade edildi. Dinleme ve konuşma becerilerini ölçen sınavların ayrı ayrı puanlandığı bilgisine yer verildi.

Çoktan seçmeli sınavı nedir?

Çoktan seçmeli sınav, öğrencilere belirli bir konu veya konular hakkında sorular sorularak, doğru cevapların seçilmesini gerektiren bir tür sınavdır. Bu tür sınavlarda her sorunun bir veya daha fazla doğru cevabı vardır, ve öğrenciler bu seçenekler arasından en doğru olanı işaretlemek zorundadır.
Çoktan seçmeli sınavlar genellikle tek doğru cevaplı soruları içerir, yani her sorunun yalnızca bir doğru cevabı bulunur. Ancak bazen çoklu doğru cevaplı sorular da kullanılabilir, bu durumda bir sorunun birden fazla doğru cevabı olabilir.
Çoktan seçmeli sınavlar, öğrencilerin bilgi, anlama ve analiz becerilerini ölçmek için kullanılır. Genellikle sınavın sonunda doğru cevapları sayarak bir puan elde edilir ve bu puan öğrencinin performansını yansıtır.
Çoktan seçmeli sınavlar, eğitim kurumları, üniversiteler, sertifika programları ve diğer birçok alanda kullanılır. Bu tür sınavlar, sınavı hazırlayan kişilerin geniş bir öğrenci kitlesini hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirmesine olanak tanır.

Açık uçlu sınav nedir?

Açık uçlu sınav, öğrencilere belirli bir konu veya konular hakkında yazılı veya sözlü olarak cevap vermesini gerektiren bir tür sınavdır. Bu tür sınavlarda öğrencilere genellikle sorular sorulur ve öğrenciler bu sorulara kendi ifadeleriyle cevap verirler. Açık uçlu sınavlar, öğrencilerin düşünme, analiz etme, sentez yapma ve yaratıcı düşünme yeteneklerini ölçmek için kullanılır.

Açık uçlu sınavlarda doğru veya yanlış cevaplar yoktur; öğrencilerin verdiği cevaplar genellikle değerlendirilir ve puan verilir. Bu tür sınavlar özellikle yazılı ifade becerilerini, eleştirel düşünme yeteneklerini ve derinlemesine anlayışı ölçmek için etkilidir.

Açık uçlu sınavlar, öğrencilere farklı bakış açılarını ifade etme ve kompleks sorunları çözme fırsatı sunar. Bu nedenle, özellikle edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri ve sanat gibi alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca, bazı profesyonel sertifika programlarında da kullanılırlar.

Açık uçlu sınavlar, öğrencilerin daha fazla özgürlük ve yaratıcılık ile cevaplarını ifade etmelerine olanak tanırken, aynı zamanda değerlendirmesi daha subjektif olabileceğinden, öğretmen veya değerlendirici tarafından adil bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir.