Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2401.16
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bâbıâli Sohbetleri yeniden başlıyor! Üstelik daha çok kişi katılabilir

ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım, Bâbıâli Sohbetleri'nin yeniden başlayacağı müjdesini verirken, yeni dönemdeki planlardan bahsetti. Yardım, ESKADER Ödülleri'ni kazananları belirlerken izlenen süreci de anlattı.
Bâbıâli Sohbetleri yeniden başlıyor! Üstelik daha çok kişi katılabilir
26 Aralık 2023 11:43:01
ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım, Bâbıâli Sohbetleri'nin yeniden başlayacağı müjdesini verirken, yeni dönemdeki planlardan bahsetti. Yardım, ESKADER Ödülleri'ni kazananları belirlerken izlenen süreci de anlattı.

Söyleşi: Münevver Kabaoğlu

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) 2022 Kültür Sanat Ödülleri, 23 Aralık 2023 cumartesi günü Fatih Kültür Sanat Merkezi’nde sahiplerine verildi. Coşkulu geçen, kültür sanat dünyasından önemli isimlerin katıldığı törende ESKADER 2023 Kültür Sanat Ödülleri de açıklandı. Biz de program vesilesiyle bir araya geldiğimiz ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım ile derneğin gençlere yönelik çalışmaları ve Bâbıâli Sohbetleri hakkında konuştuk.

Yardım, editörlük ve yazarlık alanında kendini geliştirmek için açtıkları kurs belirtti. Bâbıâli Sohbetleri hakkında da güzel haberi açıklayan Yardım, ''Arkadaşlar sohbetleri yakında başlatmayı düşünüyorlar. 2024 yılında daha geniş bir salonda ve eskisi gibi haftalık muntazam toplantılar yapılacak, İnşallah'' dedi.

İHMAL EDİLMİŞ İSİMLERİ SEÇİYORUZ

Öncelikle ESKADER'in ödülleri hakkında ne söylemek istersiniz?

İlginiz için öncelikle teşekkür ederim Münevver Hanım. Bizim Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) törenleri 15 yıldır yapılıyor. Ve kültür sanat dünyamıza bu ödüller büyük heyecan ve değer katıyor. Çünkü yıl içinde başta dernek yöneticileri ve mensupları olmak üzere titiz bir seçim yapılıyor. Ayrıca güvendiğimiz kişi ve kurumlara da danışıyoruz. Sonuçta en başarılı eserlere ödüller veriliyor. Bazen tereddüde düştüğümüz oluyor. Çünkü çok başarılı iki üç romandan birini seçmek zorunda kalıyor. Veya film olabilir bu, bir sergi de… Ama hakkaniyet ölçüleri içinde bu seçimler yapılıyor. 2008 yılından beri bu ödül merasimlerini, şölenlerini düzenliyoruz ve çok mutluyuz. Zira ilim, sanat, kültür, edebiyat, basın ve yayın dünyamızın seçkin simaları bir araya geliyor, görüşüyor, hasret gideriyorlar. Şunu ilave edeyim: Biz medyatik ve popüler isimlerden ziyade hatırlanmamış, hatta ihmal edilmiş değerleri seçmeyi tercih ediyoruz. Bu bakımdan çok farklıyız.

mehmet-nuri-yardim_37af2cd04bf7b05afd3e1d4a89314d7c.jpg

ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım

GENÇLER İÇİN KURS AÇTIK

Programda katılımcıların yaş ortalaması yüksekti. Daha genç grupların sanat ve edebiyat alanına nasıl çekebilirz?

Haklısınız, genelde orta yaş ve ileri yaşta olan kültür sanat çevreleri ilgi gösterdi. Ama mesela benim Türk Edebiyatı Vakfı’nda verdiğim “Yazı Editörlük ve Medya Kursu”na devam eden onlarca gencimiz de geldi. Başka gençler de vardı. Yani karma bir dinleyici ve takipçi kitlesi oluşuyor diyelim. Yine de belirttiğiniz bu husus, bizim en çok önem verdiğimiz bir konu. Yani gençlerimize kültürü, sanatı, edebiyatı, medeniyeti daha çok nasıl sevdirebiliriz?

Tabii internet bağımlılığı engeli var. Ama onu da aşacağız. Bunun gayreti içindeyiz. 15 yıl boyunca “Bâbıâli Sohbetleri” yaptık. Bu toplantılara toplumun her kesiminden çok katılım oldu, gençler de programlarımıza katıldılar. Hatta konuşmacı oldular, bazen toplantıları yönettiler. Yani biz gençlere kapalı değiliz, aksine onları hep teşvik ettik, destekledik. Gençler için kurslar açtık yıllar önce. Bu atölyelerden “Yazı Editörlük ve Medya Kursu” muhtelif kurum ve kuruluşlarda devam ediyor. Gençler için “Sanatalemi.com.tr” sitesi bünyesinde bir edebiyat kültür yarışması düzenlemiştik. İnşallah, ESKADER’in yeni yönetimi bu yarışmayı tekrar devam ettirir. Zira bu yarışmadan bazı genç yazarlar, şairler yetişti. Kitapları yayımlandı. Yani özetle şöyle diyebilirim; İstanbul’da ve Türkiye’de gençlere en çok değer veren kuruluşlar arasındayız. Ama daha iyisi olabilir, hatta olmalıdır.

NEDEN GENÇ ESKADERLİLER OLMASIN?

ESKADER’in genç gruplar için de projeleri mevcut mu?

Yukarıda bazı projelerden bahsettim. Ama yeni tekliflere ve projelere her zaman açığız. Tabii ESKADER sadece gençler için kurulmuş bir müessese değil. Toplumun bütün kesimlerine hitap ediyor. Bunlar arasında hanımlar ve gençler de var. Gençler başımızın tacıdır. Onları çok seviyoruz ve ilgilerini çekecek faaliyetleri elbette düzenleyeceğiz. Hatta çocuklarımız için de bazı projelerimiz var. Yetişkinlerimiz için de… İnşallah, ESKADER bütün bunları zaman içinde faaliyete geçirecektir. Bütün bunlar imkân meselesidir malumunuz. İnanıyoruz ki iman varsa imkân da olur. İnancımızı ve umudumuzu koruyoruz. Gençlerimiz için ileride GENÇ ESKADERLİLER diye bir proje niçin olmasın? Tamamen onların düzenleyeceği etkinlikler yapılabilir pekâlâ. Toplantılar, geziler, yarışmalar vs. Dua edin, hep birlikte bu hayırlı hizmetlerin içinde olalım.

BÂBIÂLİ SOHBETLERİ'NE HERKES DAVETLİ

Son olarak; “Bâbıâli Sohbetleri” kimlere hitap ediyor ve insanlar bu sohbetlere nasıl katılabilir?

Bu soru için özellikle teşekkür ederim, çünkü ESKADER deyince, herkesin aklına hemen geliveren iki büyük hizmeti var. Biri ödüller, diğeri de Bâbıâli Sohbetleri…

Ödüller de büyük bir başarı yakalandı ve Türkiye’nin seçkin ödüllendirme kurumlarından biri olduk. Allah’a şükür. Her sene büyük bir heyecanla bekleniyor mükâfatlarımız ve törenleri…

Bâbıâli Sohbetlerine gelince, burada da büyük bir ivme yakalandı. 15 yıl boyunca düzenli devam etti sohbetlerimiz. Şiir, kültür, sanat, edebiyat, basın, yayın dünyası, medya âlemi, düşünce hayatı, tasavvuf, anma programları, saygı toplantıları vs. birçok alanda birbirinden seçme toplantılara imza atıldı. Gazeteler, dergiler, yayınevleri hakkında toplantılar yaptık. İrfanımıza hizmet eden bütün kişi ve kurumları hatırlamaya çalıştık. Bütün vakıf ve dernekler yazın tatile girerken biz hiç tatil yapmadık. Yani yaz aylarında da devam etti toplantılarımız. Her Perşembe günü 18.00’de başladı ve bu düzen 15 yıl boyunca hiç değişmedi. Koronavirüs sürecine kadar…

Biliyorsunuz, bütün dünyayı etkileyen bir olaydı salgın. Dolayısıyla ESKADER Yönetimindeki arkadaşlar da iki sene boyunca faaliyetleri tatil ettiler. İki sene boyunca toplantı yapılmadı, hatta ödül törenlerimiz bile ertelendi. Şimdi bütün dünya gibi Türkiye de normal hayata geçiyor. Arkadaşlar “Bâbıâli Sohbetleri”ni yakında başlatmayı düşünüyorlar. Geçici olarak Akıl Fikir Yayınları’nda yapıldı ama 2024 yılının başından itibaren daha geniş bir salonda ve eskisi gibi haftalık muntazam toplantılar yapılacak, İnşallah. Kültüre, sanata, edebiyata, medeniyete, kitaba ve irfana değer veren herkese tavsiye ediyorum.

ETKİNLİKLER İNTERNETTEN DUYURULUYOR

ESKADER’i düzenli takip etsinler. Bilhassa derneğin sitesi olan 'sanatalemi.com.tr'de bütün faaliyetlerimizi duyuruyor, yazarlarımızın yazılarına yer veriyor. Ayşenur Aydemir sitenin yayın yönetmeni. Faaliyetlerimiz burada ayrıntılı biçimde yer alıyor. Bir de benim kurucusu olduğum bizimsemaver.com sitemiz var. Bu da tamamen gençlere yöneliktir. Yazı editörlük ve medya kursumuza devam eden öğrencilerimizin sitesidir. Orada da gençlerin şiirleri, yazıları, makaleleri, röportajları, kitap tanıtımları, sinema ve tiyatro metinleri yayımlanıyor. Bizimsemaver.com sitesinin Yayın Yönetmeni de Mücahit Kocabaş. Her iki sitemize zaman zaman ben de yazıyorum ama daha ziyade genç yazarlarımıza yer veriyoruz. Yerli ve millî anlayışta olan sizin gibi kıymetli basın mensuplarının desteğiyle ESKADER, İnşallah, çok daha büyük faaliyetlere imza atacak. Derneğimizin Başkanı Fatma Ersem Yargıcı ve Yönetim Kurulu’muzun gayretleriyle daha da iyi çalışmalar yapılacağına yürekten inanıyorum.

Bu röportaj için size ve basında ESKADER’e en çok sahip çıkan Milat gazetemize teşekkür ediyorum.