Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2454.90
BIST 100
10198.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Memur maaş artışlarına ilişkin teklif komisyonda görüşülecek

Bugün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak olan kanun teklifi ile en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması öngörülüyor.
Memur maaş artışlarına ilişkin teklif komisyonda görüşülecek
07 Temmuz 2023 08:00:35
Bugün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak olan kanun teklifi ile en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması öngörülüyor.

Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen kanun teklifiyle, tüm kamu personeline 15 bin 965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda (8077 TL) ilave ödeme yapılması öngörülüyor. Bu ilave ödemelerde, personelin aylık veya ücretlerine ilişkin hükümler uygulanacak ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi veya sigorta prim kesintisi yapılmayacak.

İlave ödeme, sadece ilgili kişilerin kendi unvanı temel alınarak hesaplanacak ve en yüksek devlet memuru veya başka bir unvanın mali haklarına dayalı olarak belirlenenlerin, diğer mevzuata dayalı mali haklarının kapsamına veya hesabına dahil edilmeyecek.

Yetki Cumhurbaşkanında

Bu ödeme, ilgili mevzuata göre ödenen veya mali ve sosyal hakların hesaplanmasında temel alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemeleri, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsuru dikkate alınmayacaktır. Bu madde, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermek ve yönlendirmek için Cumhurbaşkanına yetki verecektir. Madde, 15 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Memurların ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında Ocak ayında %30 oranında yapılan zam ile Temmuz ayında yapılacak artışlar ve 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında işçilere Ocak ayında %45, Temmuz ayında ise %15 oranında artış yapılması nedeniyle ortaya çıkan ödenek ihtiyacını karşılamak için gereken ödeneğin eklenmesinde Cumhurbaşkanı yetkili olacaktır.

Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlananlara ödenecek aylıklar, emekli ikramiyeleri, bayram ikramiyeleri ve ek ödemeler; bayram ikramiyesinin 2 bin liraya yükseltilmesi; en düşük emekli aylığının 7 bin 500 Türk lirasına çıkarılması, asgari ücret artışının devlet katkısı, işveren prim teşviki ve ödeme gücü olmayanların sağlık prim ödemeleri ile yapılacak ek ödemeler için gerekli ödeneğin ilgili idare bütçelerine eklenmesinde Cumhurbaşkanı yetkili olacaktır.

tbmm-plan-ve-butce-komisyonu_e9bcf62bd9b186d0be6a5f8c6331068f.jpg

DESTEKLER MERKEZ BANKASI KAYNAKLARINDAN KARŞILANACAK

Kanunun yürürlüğe girmesini izleyen ilk iş gününden itibaren Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından karşılanan destekler, Merkez Bankası kaynaklarından karşılanacaktır.

Öneri, 7 Temmuz Cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeye başlayacaktır.