Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2410.01
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Merkel'i neden orada vurdular?

Editörün seçtiği köşe yazısındanu2026
Merkel'i neden orada vurdular?
14 Ocak 2016 11:18:00
Editörün seçtiği köşe yazısındanu2026

Şimdi birkaç gün öncesine gidelimu2026 8 Ocak Cuma günü Almanya Başbakanı Merkel Hıristiyan Demokratlar Partisi'nin yeni yıl resepsiyonunda Türkiye'ye destek anlamına gelen açıklamalar yaptı, hatırlayınu2026 Suriyeli mülteciler meselesinde "Türkiye'nin yalnız bırakıldığı"ndan söz etti "Türkiye'ye haksızlık yapıldığı"nı söyledi. Buna mukabil AB'nin tamamının yaptığının Türkiye'ninkinin yanında "devede kulak" olduğuna işaret etti.

Bu konuşmada Merkel Başbakan Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi de yaptığını açıkladı. Görüşmede, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de istihdam edilmesine yönelik çalışmalar da yapıldığı anlaşıldı. 11 Ocak Pazartesi günü Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş "Suriyeli mültecilere çalışma izni verilecek" dedi.

Ve bir gün sonra, 12 Ocak Salı günü Sultanahmet'te Alman Çeşmesi'nin hemen yanı başında Alman turistlere yönelik DAEŞ canlı bombası kendini patlattı: 10 ölü 15 yaralı!

Şaşırdınız mı? Kronolojiye baktığımızda şaşırmamamız gerekiyor. Zira Türkiye-Almanya yakınlaşmasının en somut adımlarını 1 Kasım'dan sonra görmeye başlamıştık.

Almanya'nın 1'inci Dünya Savaşı'nda kaybettiği için terk ettiği nüfuz alanlarına yeniden dönme eğilimiu2026 Enerji akslarında yeniden rol alma çabasıu2026 Türkiye ile olan yakınlaşmasında önemli. Türkiye'nin de "yalnızlaştırılmak" istenmesine karşılık yaptığı manevralarla eski güçlü müttefikleri ile bir çıkış araması da makul bir gerekçe.

Buna mukabil, karşı cephenin hızla geliştiğine de şahit olduk. Rusya'nın özellikle düşürülen uçak üzerinden krizi derinleştirme çabasıu2026 İran'ın "Pers yayılmacılığı" eksenli mezhep araçlı etki oyunuu2026 Amerika'nın her ne kadar "Batı Kampı" içinde ortaklığı olsa da nüfuz ve etki anlamında Almanya-Fransa eksenindeki AB'ye bölgeyi kaptırmama hamleleriu2026 (Amerika'nın Almanya'yı Volkswagen üzerinden nasıl kuşattığını da hatırlayın!)

Bize "terör" şeklinde yansıyor. DAEŞ terör örgütü elemanı kendini patlattı Sultanahmet Meydanı'nda. İşin polisiye ve adli işlerini bir kenara bırakırsak.

"Kim ne maksatla" sorusunun cevabı, tetikçi ya da taşeron DAEŞ terör örgütüydüu2026 Lakin, amaç Türkiye u2013Almanya yakınlaşmasının önüne geçmek ve Almanya'ya İstanbul'un kalbinde mesaj vermekti. Olağan şüphelilerin yanında bir de "Derin Almanya"yı ansak mı?

Hasan Öztürk/Star