Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MEVLANA CELALEDDİN RUMİ KİMDİR?

Mevlana Celaleddin Rumi kimdir sorusu Şeb-i Arus haftasının gündemde olmasından ötürü merak edilip araştırılıyor.
MEVLANA CELALEDDİN RUMİ KİMDİR?
18 Aralık 2022 18:09:44
Mevlana Celaleddin Rumi kimdir sorusu Şeb-i Arus haftasının gündemde olmasından ötürü merak edilip araştırılıyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi kimdir sorusu Şeb-i Arus haftasının gündemde olmasından ötürü merak edilip araştırılıyor.

Mevlana'nın ölüm yıl dönümü olması sebebi ile hazırlanan Şeb-i Arus programları birçok kişinin dikkatini çekmeye devam ediyor. Mevlana'nın Hakk'a yürüyüşü olarak tanımlanan Şeb-i Arus, 7 Aralık ve 17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen programlar ile anılıyor. Bunun üzerine vatandaşlar konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmek için arama motorları üzerinden Mevlana kimdir? Mevlana eserleri nelerdir? şeklindeki sorulara yanıt arıyor.

MEVLANA'NIN HAYATI

Mevlana'nın hayatı ve eserleri sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Mevlana, 30 Eylül 1207 senesinde Horasan'a bağlı Belh şehrinde doğmuştur. Mevlana Rumi soyadını yaşadığı bölgeye Diyar-ı Rum denmesinden ötürü almıştır. Babası Bahaeddin Veled'dir. Bahaeddin Veled Sultan-ül Ulama olarak bilinen Bilginler Sultanı mahlasıyla anılan bir din alimi olmasının yanında bir de hukukçudur. Celaleddin Rumi zaman içerisinde saygıdeğer biri olarak görülmüş ve saygı emaresi olarak da kendisine Mevlana adı verilmiştir. Mevlana cömertliğiyle bilinmesinin yanı sıra dünya malına tamah etmeyen yanıyla da tanınır.

eb-i arus_3407c8303d5793f7a647c95b3e49e161.jpg

MEVLANA'NIN ÖLÜMÜ

'Ne olursan ol yine gel' sözüyle akıllara kazınan Mevlana 17 Aralık tarihinde vefat etmiştir. Ölümüne yaklaştığı esnada artık oldukça yaşlanmıştı. Yaşlılığa bağlı olarak yorgun düşen Mevlana'nın sağlığı da giderek bozulmaya başlamış ve 17 Aralık 1273 tarihinde Hakk'a yürümüştür. Ölümü bir sevgiliye kavuşmak olarak tanımlayan Mevlana ölüm gecesini Şeb-i Arus olarak tanımlamıştır.