Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2477.12
BIST 100
10509.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mevlana'nın ışığı Çin'i aydınlattı

İslam'ın evrensel sevgi ve hoşgörü mesajını güzel sözlerle mesnevisinde tebliğ eden Mevlana'ya ilgi her geçen gün artıyor. 25 milyon Müslümanın yaşadığı 40 bin camisi bulunan Çin'de Mevlana ile Konfiçyüs'ün benzerlikleri araştırılıyor.
Mevlana'nın ışığı Çin'i aydınlattı
23 Ocak 2016 01:00:00
İslam'ın evrensel sevgi ve hoşgörü mesajını güzel sözlerle mesnevisinde tebliğ eden Mevlana'ya ilgi her geçen gün artıyor. 25 milyon Müslümanın yaşadığı 40 bin camisi bulunan Çin'de Mevlana ile Konfiçyüs'ün benzerlikleri araştırılıyor.

İSMAİL ZELVİ/ İSTANBUL

İslam'ın gönülleri fetheden evrensel mesajını güzel sözlerle insanlığa ulaştıran Mevlana'nın yaktığı ışık kilometrelerce uzaktaki Çin'de de karşılık buldu.

25 milyon Müslümanın yaşadığı 40 bin camisi bulunan Çin'de Mevlana ve sufizme olan ilgi her geçen gün artıyor.

Sempozyuma yoğun ilgi

"Doğudan Batıya Konfüçyüz ve Mevlana Hoşgörüsü" sempozyumu İstanbul Gönen Otel'de gerçekleştirildi. Programa Türk-Çin Kültürel İşbirliği Değişim ve Diyalog derneği Başkanı Abdulkadir Tanrıdağlı, Çin Başkonsolosu Gu Jinggi, İstanbul Kültür Turizm Müdürü Nedret Apaydın, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Konfiçyüs felsefesi ve sema gösterisinin de sunulduğu programda Söz alan Nanjing Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bai Li, İslam'ın evrensel mesajının tüm insanlığa geldiğini ve o güne kadar olan bütün kadim kültürlerin birikimlerini içinde barındırdığını söyledi.

Mevlana Çin'de de tanınıyor

Mevlana'nın yetiştiği ortamın Çin kültürüyle iç içe olduğunu savunan Prof. Li, "Mevlana Belh'de doğmuştur. Cengiz Han Anadolu'ya kadar gelmiş, Anadolu tam 35 yıl Cengiz Han Moğol istilasına maruz kalmıştır. Bunların kültürlerinin olmadığını söylemek imkansızdır. O dönemde teoizmde de semaya benzer uygulamalar vardı. Ben gerçek sufizmi Mevlana'yı okuduktan sonra anlamaya başladım. Mevlana'nın sözlerinin Çin'de mutlaka karşılığı vardır" dedi.

İnsanlığın yolunu aydınlattı

Son yıllarda, Çinlilerin Türkiye'ye gelmesiyle Mevlana ve İslam ile çok daha yakından ilgilendiklerini vurgulayan Prof. Li, "Mevlana öğretisini kırarak, üzerek değil, insanlığa güzel sözlerle anlatmıştır. Bu güzel sözlerin her gönülde bir karşılığı vardır. Son yıllarda Çin sosyal sitelerinde en çok yayınlanan güzel sözler Mevlana'nın sözleridir. Mevlana'nın Allah sevgisi ile Konfüçyüs'ün insan sevgisi birbirlerine çok benzemektedir" şeklinde konuştu.

Mevlana ortak değerimiz

Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ise, Mevlana'nın islami ilimler bakımından büyük bir alim olduğuna vurgu yaparak, "Mevlana bize 66 bin beyit şiir bıraktı. 500 sayfa nesir eser bıraktı. Mesnevisi 26 bin beyttir. Mevlana şiirlerinde Rumca, Türkçe, Arapça ve Farsça olarak yazmıştır. Bize yer yüzünün değerlerinin geçici olduğunu söylemiş. Ayrılığın nişanesi olarak Ney'i kullanmıştır. Ayrılık korkusuyla buluşmanın coşkusunu birleştirmiştir. Bu yüzden ölümüne düğün gecesi ismini vermiş. Felsefesinde Vuslatı ve mülakatı öne çıkarmıştır. Mesnevisinde insanlığa ders veren 300 hikaye anlatmıştır. Mevlana sadece bu toprakların değil bütün insanlığın ortak malıdır" şeklinde konuştu.

Geride kalanların hasretiyle yaşıyorlar

Suriye'deki iç savaşta sevdiklerinden ayrı düşen aileler, sığındıkları topraklarda onlardan gelecek bir haberin ümidiyle yaşıyor. Suriye'nin Humus kentinden 2 yıl önce Reyhanlı ilçesine gelen Hamde Recep yaptığı açıklamada, 2 yıldan bu yana geride kalan 4 çocuğu ve haber alamadığı eşinin yolunu gözlediğini söyledi.

Geride kalanlardan haberleri yok

Reyhanlı'da kendisi gibi geride bıraktığı eşinin yolunu gözleyen görümcesi Cede Muhammed ile bir evde kalan Recep, 3 çocuğuyla Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldığını, geride 4 çocuğu ve eşini bıraktığını kaydetti. Çocuklarının Humus'ta abluka altında olduğunu ve bir türlü kaçamadığını ifade eden Recep, ''Gözüm her gün yolda. Abluka altında olan ve kaçamayan 4 çocuğumun geleceği günü bekliyorum. Eşim de nerede bilmiyorum. Ölü mü sağ mı ondan bile haberim yok. Türkiye'de rahatız. Çok şükür ölüm korkumuz yok. Yanımda üç çocuğumla hayata tutunmaya çalışıyoruz.'' diye konuştu.

Varil bombası yatağa mahkum etti

Eşini Suriye'de kaybettiğini anlatan Cede Muhammed ise 5 çocuğuyla hayata tutunmaya çalıştığını belirtti. Hayırseverlerin desteğiyle geçimlerini sağladıklarını kaydeden Muhammed, ''Eşim Humus'ta evden çıktı ve bir daha geri dönmedi, ölü mü sağ mı bilmiyoruz. Tutunacak dalımız kalmadığı için çareyi Reyhanlı'ya gelmekte bulduk" dedi. Abdurrahman Yusuf Halit de 2 yıl önce varil bombasının kendisini yatağa mahkum ettiğini, eşi, yengeleri ve yeğenleri toplam 7 kişiyle bir evi paylaştıklarını kaydetti.