Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2451.72
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mevlid Kandili'nde oyuncak hediye ediyorlar

Mısırlılar, Mevlid Kandili'ne özel 'gelin bebek' ve 'oyuncak at' hediye etme geleneğini geçmişten günümüze devam ettiriyor.
Mevlid Kandili'nde oyuncak hediye ediyorlar
01 Ocak 2015 14:15:00
Mısırlılar, Mevlid Kandili'ne özel 'gelin bebek' ve 'oyuncak at' hediye etme geleneğini geçmişten günümüze devam ettiriyor.
Mevlid Kandili'nin tarihte ilk kez kutlandığı ülke olan Mısır'da, kandile özel hediyeleşme geleneğinin önemli bir unsuru olan kızlar için "oyuncak gelin bebekler" erkekler için ise "oyuncak atlar" büyük ilgi görüyor.
Birçok Mevlid Kandili oyuncağı imalathanesinin bulunduğu başkent Kahire'nin Bab eş-Şariyye mahallesindeki Darb el-Mellah sokağında, erkekler nişanlılarına, anne babalar çocuklarına, kızlar için gelin bebek, erkekler için ise at şeklinde olan vitrinlerdeki çeşit çeşit oyuncaklardan beğendiklerini seçiyor.
Mısırlı anne Hiba Eşref, Darb el-Mellah sokağında kızı Ula ve oğlu İman'a kendisinin de çocukken sahip olduğu, Mevlid Kandili geleneği olan oyuncaklardan almak için geziyor.
Anne Eşref, yaptığı açıklamada, "Kızlarıma Mevlit Kandili oyuncağı almak, çocukluğumu hatırlatıyor. Annem ve babam da bana kandil oyuncağı alırdı" dedi.
Çocukluğundaki mevlit kandillerinde hediye olarak kendisine verilen "oyuncak gelin bebekleri" ile şimdikiler arasında bir fark olduğunu ifade eden Eşref, şöyle konuştu:
"Benim zamanımda şekerden yapılıyordu, şimdikiler plastikten. Gelin bebeğim hemen elimden düşüp, küçük şeker parçaları haline geliyordu. Onları hapur hupur yerdim. Artık plastikten yapılıyor. Şekerden yapılanlara göre daha uzun ömürlü olduğu için şimdiki Mevlid Kandili oyuncaklarını hediye etmek daha iyi."
Kızı Ula'ya gelin bebek, oğluna ise oyuncak at alan Eşref, bu yılki gelin bebeklerin modern görünümleriyle öncekilerden ayrıldığını belirterek, oyuncak imalatçılarının güpür, tül ve saten kumaşlar kullanma konusunda ısrar etmeleri halinde ciddi derecede gerçek gelinlere benzeyeceklerini aktardı.
Mevlid Kandili oyuncağı imalatçısı Muhammed Galme, plastik bebekler alarak üzerlerine, ebatlarına göre pembe, beyaz, kırmızı kumaşlardan Mısır'da kullanılan gelinliklere benzeyen elbiseler giydirdiklerini söyledi. Kandil oyuncaklarına kıyafetlerin giydirilmesinin ardından, onlarla uyumlu olacak şekilde saçlarının yapıldığını anlatan Galme, son olarak elbiseleri çeşitli renk ve şekillerdeki pullarla süsleyip, satışa hazır hale getirildiklerini anlattı.
Siyaset Mevlid Kandili oyuncaklarını etkiledi
Galme, ülkedeki siyasi gelişmelerin oyuncaklara da yansıdığını ifade ederek, şöyle konuştu:
" Oyuncak gelinlereMısır bayrağının renklerinde gelinlik giydiriyoruz. Atların üstüne ise Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi şeklinde oyuncaklar oturtuyoruz. Bunlar en yeni Mevlid Kandili oyuncakları."
Galme, gelin bebeklerin fiyatlarının kullanılan kumaşa, aksesuar ve ebatlarına göre 35 cuneyh (5 dolar) ila 250 cuneyh (35 dolar) arasında değiştiğini, Çin'de imal edilen Sisi şeklindeki oyuncakların ise 60 cuneyh (9) dolar olduğunu kaydetti.
Mısır'da mevlit kandilinde oyuncak hediye etme geleneğine yoğun ilgi olduğuna işaret eden Galme, kendisinin normalde yöresel yemekler yapılan bir lokantada çalıştığını, ancak mevlid kandiline 1 ay kala atölyesinde oyuncakları imal ettiklerini anlattı.
Tarihten bugüne Mevlid Kandili
Hazreti Muhammed'in doğumunu anmak ve kutlamak için düzenlenen törenler, tarihte ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde başladı. Çok geçmeden Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapıldı. Tarihteki kutlamalarda, dönemin ve bölgenin alimleri, şairleriyle din ve devlet işlerinde yararlık gösterenlere, Türk-İslam devletlerinde çok eski bir gelenek olarak görülen ve hükümdarlar tarafından taltif için hazırlanan elbiseler (hil'atler) giydirildi ve hediyeler verildi.
Mısır'da yerleşen gelenek geçen zamana ve değişen şartlara rağmen yaşamaya devam ediyor.
Kaynak: AA