Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2404.30
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Millet, geleceğine sahip çıktı

Milli irade, 1 Kasım itibariyle istikrar için AK Parti'yi tercih etti. Batı medyasının ve Türkiye'de ki bazı medya organlarının istikrarı bozmak için yürüttüğü algı operasyonlarının boşa çıktığını belirten Siyaset Bilimciler, "Millet, Türkiye'sine ve geleceğine sahip çıktı" dedi.
Millet, geleceğine sahip çıktı
04 Kasım 2015 11:51:00
Milli irade, 1 Kasım itibariyle istikrar için AK Parti'yi tercih etti. Batı medyasının ve Türkiye'de ki bazı medya organlarının istikrarı bozmak için yürüttüğü algı operasyonlarının boşa çıktığını belirten Siyaset Bilimciler, "Millet, Türkiye'sine ve geleceğine sahip çıktı" dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

Millet, 1 Kasım'da Eski Türkiye'yi sandığa gömdü. AK Parti sandıktan açık ara birinci çıktı. AK Parti'nin başarısını ve muhalefet partilerinin oy kaybını değerlendirdiğimiz Siyaset Bilimciler, seçmenin eski Türkiye kaygısıyla AK Parti'yi tercih ettiğine dikkat çekti.

Dünya Türkiye'yi konuşuyor

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, siyasetin dış basındaki yankılarını değerlendirdi. Batı medyasının Türkiye'de ki seçim sonuçlarına odaklanmasına, oluşturdukları algı operasyonlarına değinen Hacısalihoğlu, "The Economist, Financial Times, Newyork Tımes'a kadar büyük bir yelpazede Türkiye'nin seçim sonuçlarına odaklanıldı. 7 Haziran sonrasında koalisyonun oluşturulması yönünde büyük bir çabaya girildi. Batı medyasının önde gelen kuruluşları Erdoğan karşıtlığı üzerinden yapay bir kutuplaşma havası yayarak ilacın koalisyon olacağı yönünde bir iklim üretmeye çalıştı. Ama millet duruma el koydu ve büyük bir sessiz çoğunluğun sesi ve çığlığı olarak iradesini sandıkta gösterdi. Türkiye'sine ve geleceğine sahip çıktı" dedi.

Yüzde altmışlık blok çöktü

AK Parti'nin seçim başarısını değerlendiren Hacısalihoğlu, MHP ve HDP'den gelen oyların nedenlerine değindi. Hacıcalihoğlu, "HDP, bölgede halkı kucaklayan bir politika izleyemedi. HDP'nin Kandil'in vesayetinden kurtulması mümkün değildi. Millet iradesi, ailelerin iradelerine ipotek koyularak dağa kaçırılan çocuklara, kazılan hendeklere, şiddet ve korku sarmalına izin vermedi. 7 Haziran sonrası oluşturulan yüzde 60'lık bloğun olmadığı zaten netti. Muhalefet iktidar seçeneği üretmekten uzaktı. Bunu da halk gördü" dedi. Koalisyonla gelen istikrarsızlığın, Türkiye'nin yönetilmediği dönemlerinde göz önünde bulundurulduğunu söyleyen Hacısalihoğlu, milletin 7 Haziran sonrası muhalefetin tutumundan önemli dersler çıkardığını ifade etti. Türkiye'nin önünün açıldığını vurgulayan Hacısalihoğlu, "Uluslararası sistem şu anda büyük bir düzensizlik içerisinde. Bu düzensizlik yeni güçlerin ortaya çıkmasına vesile olur. Onların başında bence Türkiye geliyor. Türkiye bu büyük yürüyüşüne başlamıştır" dedi.

Seçmen, MHP'yi cezalandırdı

Siyaset BilimciProf. Dr. Yılmaz Bingöl, milletin huzur ve istikrar için AK Parti'yi tercih ettiğini belirtti. Seçmenin kimlik siyasetine ve etnik milliyetçiliğe izin vermediğini söyleyen Bingöl, bu faktörler nedeniyle AK Parti'nin tek başına iktidar olduğunu ifade etti. Diğer unsurun AK Parti'nin sosyo-ekonomik politikalarının seçmen nezdinde karşılık bulması olduğunu kaydeden Bingöl, muhalefet partilerinde bu yaklaşımı seçmenin yakalayamadığına dikkat çekti. MHP'nin seçim sonucuna değinen Bingöl, "MHP, kendi ilkesel duruşu çerçevesinde tutarlı bir siyaset ortaya koymadı. Ciddi stratejik hatalar yaptı. Terör meselesinde bile bir görüntü veremedi. Hiçbir şey yapmadan oy alabileceğini düşündü. AK Parti'nin bu konudaki politikalarını bırakın desteklemeyi bununla ilgili ciddi stratejik bir hatayla pozisyon aldı. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya koyduğu, ben hiçbir şey yapmam tutumunu seçmen cezalandırmış oldu" diye konuştu.