Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2391.32
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Milli araç TOGG'dan kazan kazan modeli

Türkiye'nin uzun yıllardır üretilmesi için yoğun çaba harcadığı yerli ve milli araç TOGG şimdiden bütün dünyanın dikkatini çekti. Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan, Türkiye ile Endonezya arasında kazan kazan işbirliğine dikkat çekti.
Milli araç TOGG'dan kazan kazan modeli
01 Ağustos 2023 13:00:13
Türkiye'nin uzun yıllardır üretilmesi için yoğun çaba harcadığı yerli ve milli araç TOGG şimdiden bütün dünyanın dikkatini çekti. Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan, Türkiye ile Endonezya arasında kazan kazan işbirliğine dikkat çekti.

dünyasının en büyük ülkesi olarak kabul edilen Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik açıklamalarda bulunan Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan, iki ülke arasındaki potansiyel işbirliğine dikkati çekti.

Küçükcan, "Endonezya'da şu anda Kalimantan eyaletinde yeni bir başkent inşa ediliyor. Bu başkente de çok ciddi yatırım imkanları var. Bütün bunlarda Türk şirketlerinin çok cazip olduğunu görüyoruz" dedi.

togg_b864696083523b370620329b0ce34cb8.jpg

280 milyonluk genç ve üretken nüfusa sahip

280 milyonluk genç ve üretken nüfusu ile İslam dünyasının en büyük, dünyanın da 4'üncü büyük ülkesi olan Endonezya'nın, dünyanın jeopolitik ağırlığının Asya Pasifik'e kaydığı dönemde Türkiye için büyük ehemmiyete sahip olduğunu belirten Küçükcan, "Bu açıdan Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gözden geçirilmesi, yapısal reformlar yapılarak ilerletilmesi önemli." dedi.

Küçükcan, iki ülke arasındaki ilişkilerde savunma sanayisinin önemini vurgularken , Türkiye'nin son yıllarda geliştirdiği teknolojilerin Endonezya'nın da dikkatini çektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin altyapı hizmetlerinde çok iyi bir noktada bulunduğunu ve inşaat sektöründe dünyada ilk 50'ye giren şirketlere sahip olduğunu vurgulayan Küçükcan, şöyle devam etti:

"Endonezya, 2022 yılında 50 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke ancak ülkedeki altyapı ihtiyaçları oldukça fazla. Bu konuda da Türk firmalarına yönelik bir teveccüh var. Bu, önemli bir işbirliği alanı. Diğer yandan Endonezya'da şu anda Kalimantan eyaletinde yeni bir başkent inşa ediliyor. Bu başkente de çok ciddi yatırım imkanları var. Yaklaşık 30-40 milyar dolara mal olacak bir proje. Bunun yüzde 20-25'ini Endonezya hükümeti kendisi yapıyor. Diğerlerini de uluslararası yatırımcılara açıyor. Yeni bir başkent demek altyapı hizmetleri demek, binalar demek, sulama, çevre, enerji demek. Bütün bunlarda Türk şirketlerinin çok cazip olduğunu görüyoruz."


TOGG için kazan kazan modeli

Küçükcan, iki ülkenin 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflemesine rağmen 3 milyar dolara kadar çıkabildiğini ve bunun 2,5 milyar dolarının Endonezya'nın, 500 milyon dolarının Türkiye'nin ihracatı olduğunu belirtti.

Kalkınmakta olan bir ülke olarak Endonezya'nın ham madde bakımından zengin olduğunu fakat enerji ihtiyacının bulunduğunu söyleyen Küçükcan, "Endonezya, ham madde zengini bir ülke.

Örneğin; Türkiye, bugün TOGG diye bir marka üretiyor ve TOGG'un en önemli özelliklerinden biri elektrikli araç olmasıdır. Dünyada en fazla elektrikli araç üretilebilecek yerlerden biri de Endonezya. Neden? Endonezya'da nikel var. Nikel de çok önemli bir ham madde pillerin üretilmesi açısından. Bu ham madde zenginliğinden iki ülkenin de kazan kazan şeklinde yararlanması mümkün." diye konuştu.