Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Milli haberleşme çözümünün yetenekleri yapay zeka ile artacak

Türk mühendislerinin geliştirdiği yerli ağ çözümü, geniş alan ağ altyapılarını daha güvenli, yönetilebilir ve maliyet-etkin hale getirerek küresel pazardaki rekabet gücünü artıracak.
Milli haberleşme çözümünün yetenekleri yapay zeka ile artacak
05 Mart 2024 11:21:27
Türk mühendislerinin geliştirdiği yerli ağ çözümü, geniş alan ağ altyapılarını daha güvenli, yönetilebilir ve maliyet-etkin hale getirerek küresel pazardaki rekabet gücünü artıracak.

ULAK Haberleşme AŞ, İspanya'nın Barselona kentinde gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC 2024) son dönemde geliştirdiği yerli teknoloji çözümlerini sergiledi.

En dikkat çeken ürünler arasında, geniş alan ağ altyapılarını daha güvenli, kolay yönetilebilir ve maliyet-etkin hale getirmek için yazılım tanımlı yaklaşımla geliştirilen Türkiye'nin ilk ve tek milli ağ çözümü olan uMAYA SD-WAN yer aldı.

uMAYA SD-WAN, merkezi yönetim, ağ soyutlama, ağ otomasyonu, ve artırılmış siber güvenlik gibi önemli fonksiyonları bünyesinde barındıran yenilikçi bir çözüm olarak 2019'dan bu yana birçok kurum ve kuruluşun hizmetine sunulmuş durumda.

ULAK Haberleşme AŞ Sistem Mühendisliği Müdürü Ali Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuar süresince yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiye ürünlerini tanıtma fırsatı bulduklarını belirtti.

Akçay, uMAYA SD-WAN'ın geniş ağ altyapılarında Türkiye'de birçok kurum tarafından kullanılan bir yönetim ve siber güvenlik çözümü olduğunu vurgulayarak, bu çözüm sayesinde kurumların geniş ağ altyapılarındaki lokasyonlarla, merkezde ya da bulut üzerindeki servislerle güvenli ve kesintisiz iletişimlerini sağlayabildiklerini ifade etti.

uMAYA SD-WAN'ın yaklaşık 5 yıldır Türkiye'de ve dünya genelinde farklı bölgelerde bir ağ çözümü olarak kullanıldığını belirterek, MWC 2024'te ürünlerini tanıttıklarını ve rakiplerin, sektördeki diğer global üreticilerin çalışmalarını incelediklerini dile getiren Akçay, şu ifadeleri kullandı:

"Geldiğimiz noktada ürünümüzün gerçekten global rakiplerle yakın düzeyde olduğunu, hatta belli noktalarda teknik olarak daha avantajlı özellikler sağladığını görebiliyoruz. Özellikle bu yıl fuarda yapay zekanın ve bulut tabanlı çözümlerin çok ön plana çıktığını gördük. Biz de kendi ürünlerimizle bu teknolojileri uzun zamandır geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu alanda yaptığımız çalışmalar fuarda gördüğümüz kadarıyla gerçekten doğru zamanda, doğru hedefe doğru atılmış adımlar. Özellikle yapay zekanın siber güvenlik ve ağ üretimi fonksiyonlarında çok aktif bir rol aldığını bu fuarda da görmüş olduk. Biz de SD-WAN ürünümüzle bu özellikleri yakın zamanda kullanıcılarımıza anons ediyor olacağız. Amacımız ülkemizde dünya çapında bir teknoloji ürünü çıkarmak. ULAK Haberleşme olarak çıkardığımız ürünün siber güvenlik ve ağ yönetimi anlamında çok daha üst seviye özellikler sağlayabilmesini, bu ürünün farklı klasmanlarda global rakiplerde rekabet etmesini istiyoruz amaçlıyoruz. Bu alanda ürün geliştirmek, ürün yaygınlaştırmak çok kolay değil. O yüzden öncelikle ülkemizdeki kurumların bu ürünleri kullanması, gelişme destek vermesi ve daha sonra da yurt dışındaki müşterilere bu ürünü sunmamız bizim için ilk etapta önemli motivasyonlardan bir tanesi."

Yapay zeka ile yeni yetenekler geliyor

Ali Akçay, siber güvenliğin her geçen gün farklılaşan, farklı boyutlar kazanan bir konu olduğunu belirtti.

Her geçen gün farklı siber güvenlik tehditleri, atak yöntemleri, güvenlik açıkları, zafiyetler ortaya çıktığını ve çok hızlı şekilde bu güvelik açıklarına cevap verilmesi gerektiğini vurgulayan Akçay, yapay zeka tabanlı yöntemlerin bunlar karşısında hayat kurtarıcı olduğunu ifade etti. Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle davranış temelli algılama yani gelen trafikte kullanıcının davranışlarından bunun bir saldırı mı yoksa normal bir tepki olduğunu algılamak için özellikle yapay zeka tabanlı siber güvenlik komisyonları çok fazla üzerinde durulan bir konu. Biz de açıkçası ULAK Haberleşme olarak SD-WAN ürünümüzde yapay zekayı özellikle siber güvenlik katmanında yoğun olarak kullanmayı hedefliyoruz. Burada amaç otonom yani dışa bağımlı olmayan bir siber güvenlik katmanı sağlayarak güvenlik risklerini, buradaki insan hatasını, konfigürasyon ve izleme kaynaklı hataları ortadan kaldırmak olacak."

Uçtan uca güvenli haberleşme

SD-WAN'ın geniş alan ağ altyapısında şubeler, bölgeler ve merkezlerde olmak üzere farklı noktalarda kullanıcıların olduğu ya da sistemlerin bulunduğu lokasyonlar arasındaki trafiği yönetmek için kullanıldığını söyleyen Akçay, özellikle geniş alan ağ üzerinden erişilen veri merkezi ya da servislerin, bulut servislerinin erişim güvenliğinin sağlanmasında SD-WAN'ın uç noktadan merkeze kadar olan tüm trafiği güvenli hale getirdiğini belirtti.

Ürünün kriptolama, diğer güvenlik fonksiyonlarıyla trafiği izleme ya da anomalileri reddetme gibi özellikleri sayesinde uçtan uca bir siber güvenlik sağladığına işaret eden Akçay, aynı zamanda farklı şebekeleri bir arada kullanarak kesintisiz hizmet erişimi sağladığını dile getirdi.

Akçay, "Burada farklı taşıyıcı şebekeleri aynı anda kullanabiliyoruz. Radyo şebekeleri, fiber altyapılar ya da geniş bant internet altyapıları bu ürün sayesinde güvenli şekilde erişim altyapısı olarak kullanılabiliyor. Buradaki tüm yönetim merkezi bir kontrol katmanı tarafından gerçekleştiriliyor. Uyguladığınız trafik yönetim ve siber güvenlik politikaları bu katman üzerinden çok kolay şekilde tek noktadan yönetilebilmesine imkan sağlıyor." dedi.