Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2431.42
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''Milli'' ruhu zedeliyor

Milli Piyango gibi yuvaları yıkan, harama teşvik eden bir kumardan “milli” ibaresinin çıkarılmasının milli ruhumuza uygun olacağını söyleyen kanaat önderleri devletin bu tür kötülükleri teşvik etmemesi gerektiğini söyledi.
''Milli'' ruhu zedeliyor
19 Aralık 2018 08:37:00
Milli Piyango gibi yuvaları yıkan, harama teşvik eden bir kumardan “milli” ibaresinin çıkarılmasının milli ruhumuza uygun olacağını söyleyen kanaat önderleri devletin bu tür kötülükleri teşvik etmemesi gerektiğini söyledi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Milli Piyango gibi hayatları karartan bir kumarın adında yer alan “Milli” kelimesinin yer alması toplumun milli ruhunu zedeliyor. Kanaat önderleri yerli ve milli bir ruhla Türkiye’de büyük bir dönüşümün gerçekleştiği dönemde piyangodaki “milli” ibaresinin de mutlaka değişmesi gerektiğinin altını çizdi. Cami önlerine kadar taşan yılbaşı piyangosu kuyruklarının büyük bir sorunu işaret ettiğini ifade eden kanaat öndeleri, Spor Toto’dan alınan paralarla yapılan ilahiyat fakültelerinin de kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Milli kavramı o kadar ucuz değil

İlahiyatçı Yusuf Kavaklı, Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah’ın “Fal okları Şeytan pisliğinden bir pisliktir” dediğini hatırlatarak, piyangonun da buraya dâhil olduğunu ifade etti. Kavaklı, İslam âleminde haram olan şeylerin bazıların devletin eliyle vatandaşa empoze edildiğini belirterek “Eminönü Yeni Camii’nin yanındaki piyango büfelerinin önünde kuyruk olan vatandaşlarımızdan bazıları kuyruktaki sırasını kaybetmemek için ezan okunduğu zaman camiye gitmiyor. Böyle Müslümanlık olmaz! Böyle dindarlık olmaz! Böyle bir din anlayışı olmaz! Birisi bilet alıp gelmiş. Bir diğeri de ona ‘hayırlı olsun’ diyor. Harama ‘Hayırlı olsun’ diyen Müslüman’dan ne hayır gelir Allah aşkına” dedi. “Onun için bunun önündeki ‘Milli’ kelimesi kalkmalı.” diyen Kavaklı, “Milli kelimesi öyle ucuz bir kelime değil. Birileri para kazanacak diye ‘milli’ kelimesini piyangonun önüne koymak doğru değil. Milli Piyango haramdır. Hiç kimse buna kılıf bulmasın. Bugüne kadar Milli Piyango’dan çok para kazanan kişilerin hepsi eşlerini değiştirmiştir. Hepsi sefil vaziyette geziyor şimdi. Piyango gişeleri önünde oluşan o kuyruklara söylenecek bir laf yok. Hayır kuyruğu değil, haram kuyruğu burası” dedi.

Bunlara bir çekidüzen verilmeli

Yılbaşı yaklaşınca bilet alma ve bir umut peşinde koşmalar olduğunu dile getiren İlahiyatçı Mahmut Göksu ise “Çocuğumun hastalığı için vs. için para lazım, diyerek piyango alıyorlar. İnsan harcamak için birtakım para edinimlerini arzu eder. Tabii bunun helal ve meşru olması gerekir. Piyango bunun için meşru bir yol değil” diye konuştu. Milli Piyango’daki ‘milli’ sözcüğünün oraya hiç yakışmadığını belirten Göksu, “Kaldırılması gerekiyor. İnsanları ham hayallere, boş hülyalara teşvik edip de umut tüccarlığı yapılmamalı. Geçmişte yıldan yıla bunlar hep teşvik edilmiş çünkü İslami altyapıdan ve yerel düşünceden uzak olan iktidarlar insanları bu hayaller peşinde koşturmuş. Bizim iktidarımızın uygunlaştığı bir dönemde bunların da masaya yatırılıp gerekli çekidüzenin verilmesini arzu ederiz” dedi. Göksu, Müslüman bir ülkede herkesin bu işi meşru ve makul bir kazanç görüp sıraya girmesi gerçekten üzücü oluyor” şeklinde konuştu.

İlahiyatçı Prof. Dr. Orhan Çeker de, Milli Piyango’nun dinle imanla bir alakası olmadığı gibi “millilik” ile de bir alakası olmadığının altını çizerek, “Türkiye’de 1910’da Osmanlı Döneminde yönetimi ele geçirmiş zihniyetin başlattığı bu eylemin milli olması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

“Her şey helal lokmadan geçiyor”

Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesini’nin yapımında Spor Toto’nun desteğinin ortaya çıkmasına da değinen Göksu, “İslami İlimlerin okutulacağı bir fakültede geliri gayrimeşru olan bir kurumun katkı vermesini temelden sorgulanması gereken bir yaklaşım olarak görüyorum. Gelir kaynaklarımızı kontrol etmemiz lazım. İşin özünde helal lokma yoksa her türlü kötülüğü beklemek bir gerekir” dedi.