Dolar (USD)
32.78
Euro (EUR)
35.08
Gram Altın
2458.25
BIST 100
10471.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mısır ile ilgili kritik teklif TBMM'de

​AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "AK Parti Grubu olarak, Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifimizi bugün Meclis Başkanlığımıza veriyoruz." dedi.
Mısır ile ilgili kritik teklif TBMM'de
20 Nisan 2021 19:35:03
​AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "AK Parti Grubu olarak, Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifimizi bugün Meclis Başkanlığımıza veriyoruz." dedi.

8 yıl önce askıya alınan ilişkiler yeniden kuruluyor. Mısır ile diplomatik temaslarda açılacak yeni dönemin ilk sinyalini Meclis Başkanı Mustafa Şentop verdi.

"Parlamenter diplomasinin öncü grubu dostluk gruplarımız"

Dostluk grubunun iki ülke ilişkilerinde faydalı olacağını belirten Şentop, "Mısır ve Libya için de bir dostluk grubunun kurulması önemli çünkü parlamenter diplomasinin öncü grubu dostluk gruplarımız" dedi.

Şentop, şunları söyledi:

"Birçok alanda parlamentolar arası temaslar kurulurken bunların başlangıcı dostluk grupları eliyle oluyor. Faydalı olacağını düşündüm. Dostluk gurubu kurulması konusunda atılan adımları memnuniyetle karşılıyorum."

"Teklifimizi bugün Meclis Başkanlığına veriyoruz"

Meclis'te Mısır'la Dostluk grubu kurulmasına yönelik teklif AK Parti'den geldi. Grup Başkan Vekili Bülent Turan "uzun süre üzerinde çalıştık" diyere şöyle konuştu:

"Bu hafta AK Parti grubu olarak yoğun bir şekilde çalıştığımız, tartıştığımız konuyu hayata geçiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturmasına ilişkin teklifimizi bugün Meclis Başkanlığına veriyoruz."

Teklifle birlikte bir dostluk grubu da Libya için oluşturulacak.

"Mısır ve Libya için de bir dostluk grubunun kurulması önemli"

TBMM'de birçok ülkeyle ilgili kurulan dostluk gruplarının bulunduğunu dile getiren Şentop şöyle konuştu:

"Bunlar arasında Mısır ve Libya yoktu. Dostluk gruplarının oluşumunda, genel sebepler dışında ayrıca karşı tarafta yani karşı ülkenin parlamentosunda da bir dostluk grubu kurulması ya da kurulma ihtimalinin bulunması dikkate alınıyordu. Ben geçen hafta bazı arkadaşlarımızla konuşmuştum. Mısır ve Libya için de bir dostluk grubunun kurulması önemli. Çünkü dostluk gruplarımız, parlamenter diplomasinin öncü grubu. Birçok alanda parlamentolararası temaslar kurulurken bunların başlangıcı, sürdürülmesi dostluk grupları eliyle oluyor. Bu sebeple bunun çok faydalı olacağını düşündüm. Bu konuda siz de takip ettiniz, gelişmeler de vardı. Bu bakımdan Meclis Başkanı olarak bugün dostluk grubu oluşturulması yönünde bir adım atılmasını büyük memnuniyetle karşılıyorum. Faydalı olacaktır inşallah."

İsrail ile parlamentolararası dostluk grubu kurulup kurulmayacağına ilişkin soru üzerine Şentop, "Henüz İsrail ile seçim sonrası parlamentonun oluşumu ve yine hükümetin oluşumuyla ilgili tablo ne olacak, nereye doğru gidecek? Bunu bilmiyoruz. Bunun için önce tabii parlamentonun kendi iç işleyişle ilgili temel hususların ortaya çıkması lazım. Bir de böyle bir niyet var mı yok mu? Onu bilmek, görmek lazım. Bu bakımından bir şey söylemek için henüz erken." ifadesini kullandı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600