Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2419.72
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Moody's'in kararı yeni bir darbedir

Moody's'in kararı FETÖ ve darbe yanlılarını sevindirirken ekonomistler ve siyasilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını 'Yeni bir darbe' olarak değerlendirirken ASO Başkanı Nurettin Özdemir de "Bu zor dönemde hainlere ve Moody's'e bakmadan yatırımlara devam etmeliyiz" dedi
Moody's'in kararı yeni bir darbedir
29 Eylül 2016 13:56:00
Moody's'in kararı FETÖ ve darbe yanlılarını sevindirirken ekonomistler ve siyasilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını 'Yeni bir darbe' olarak değerlendirirken ASO Başkanı Nurettin Özdemir de "Bu zor dönemde hainlere ve Moody's'e bakmadan yatırımlara devam etmeliyiz" dedi

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını "Yeni bir darbe" olarak değerlendirdi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Günay, yaptığı yazılı açıklamada Moody's'in söz konusu kararını değerlendirdi. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini sürdürdüğünü hatırlatan Günay, Moody's'in sürpriz not indiriminin ise "yeni bir darbe" olduğunu söyledi. Not düşürmenin gerekçelerinin döviz ihtiyacı, büyümenin yavaşlaması ve kurumsal yapının zayıflaması olarak gösterildiğini kaydeden Günay, "Bunlar zaten aylardır bütün raporlarda yazılan konular, yeni bir şey değil" dedi. Dünyada rating notu düşen tek ülkenin Türkiye olmadığına dikkati çeken Günay, Macaristan, Brezilya, Hırvatistan, Portekiz ve Güney Afrika gibi ülkelerin notlarının da Türkiye gibi olduğunu ifade etti.

"Not düşürenin niyetini sorgularız"

Türkiye'nin darbe girişimine rağmen ekonomisinin sarsılmasına izin vermeyen bir ülke olduğunu vurgulayan Günay, "Hükümetin doğru adımlarına rağmen tüm olumlu gelişmeleri görmezden gelerek not düşürenin niyetini sorgularız" ifadesini kullandı.

Kararın, Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle uyuşmadığına dikkati çeken Günay, hükümetin ekonomide doğru adımlar attığını ve iş alemi olarak ekonominin güçlendirilmesine yönelik alınan tüm kararları desteklediklerini bildirdi.

"Karar, moralimizi bozmamalı"

Günay, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının aldıkları yanlış kararlar nedeniyle itibar kaybettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Uluslararası yatırımcıların gözünde bu kuruluşların notu giderek düşürüyor. Moody's, öncelikle kendi karnesine bakmalı. Türkiye'nin ekonomik gücünü ve mevcut durumunu ya doğru değerlendiremiyor ya da yanlış bir algı oluşturmaya çalışıyor. Moody's'in kararının moralimizi bozmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye 2016 yılı ikinci çeyreğinde hem G-20 hem de OECD içinde en yüksek büyüme gösteren ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı. Yabancı yatırımcılar ülkemizde sıkıntı yaşamadan yatırım yapabiliyor. Hükümetimiz bugüne kadar yapılan çalışmaları yapısal reformlarla desteklemek için canla başla çalışıyor. Biz de iş alemi olarak Türkiye'nin büyüme ve gelişmesini sürdürmesi için elimizden gelen katkıyı yapmayı sürdüreceğiz."

YASED Başkanı Ahmet Erdem:

"Yabancı yatırımı etkilemez"

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına çekmesine ilişkin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı kredi notlarının, stratejik doğrudan yatırımlardan ziyade para piyasalarına yönelik kısa vadeli portföy yatırımlarını etkilediğini ifade etti. "Uluslararası doğrudan yatırımlar, uzun vadeli bir perspektifle stratejik olarak bir ülkeye gelen sermaye yatırımlarıdır." diyen Erdem, şunları söyledi: "Bu yatırımlar, ülkelerin altyapı, pazar ve büyüme potansiyeline ve geleceğine olan güveni gösterir. Girdikleri ülkelerde üretim, ihracat ve kalifiye istihdam yaratma gibi çok önemli katma değer sağlayan, teknoloji, inovasyon ve know-how getiren ve geliştiren kalıcı yatırımlardır. Bu nedenle uluslararası doğrudan yatırımcılar, kısa vadeli para piyasaları hareketleri veya buna sebebiyet veren faktörlerden ziyade, öncelikli olarak pazar potansiyeli, nitelikli ve genç insan gücü, devam eden ve planlanan altyapı yatırımları, sürdürülebilirlik, öngörülebilirlik, uluslararası standartlarda yasal, yönetsel düzenlemeler ve politik istikrar gibi makro kriterlere göre yatırım kararlarını alırlar. Bu açıdan Moody's'in not ayarlaması, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım yapılabilirliğine etki edecek bir değerlendirme değildir." Ahmet Erdem, 21 Eylül'de Moody's'den üst düzey bir yetkili tarafından yapılan iyimser açıklamanın üzerinden sadece 2 gün gibi kısa bir süre geçmişken, aşağı doğru bir not ayarlaması yapılmasının iş dünyasının beklentileri dahilinde bir gelişme olmadığını vurguladı.

ASO Başkanı Nurettin Özdemir:

'İnadına yatırım' demeliyiz'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdemir, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's kararlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Özdebir, "Ülkemiz dört bir yandan kuşatma altındadır. Bu zor dönemde hainlere ve Moody's'e bakmadan üretmeye, yatırımlara, istihdam yaratmaya devam etmeliyiz" dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda genel bir ekonomik değerlendirmede bulunan Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 3,1 büyüdü. Küresel ekonomideki düşük büyüme rakamlarına baktığımızda bu büyümenin olumlu olduğunu belirtmek zorundayız. Diğer yandan büyümenin, iç tüketim ve kamu harcamalarındaki artıştan kaynaklandığını görüyoruz. 1'nci çeyrekte yüzde 7,1 olan iç tüketim artış hızı, 2'nci çeyrekte yüzde 5,2'ye düşmüştür. İç talepteki bu yavaşlamanın yılın geri kalanında da devam etme olasılığı oldukça yüksektir" diye konuştu.