Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2425.11
BIST 100
9946.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Motokurye trafikte ambulansa yol açtı: İşte o anlar

20 Eylül 2023 18:50:22
Sarıyer'de bir motokuryenin trafikte ambulansa yol açmak için sarf ettiği çaba, bir araç kamerası tarafından kaydedildi.

Büyükdere Caddesi'nde Sarıyer istikametine giden ve yoğun trafikte siren çalarak ilerlemeye çalışan ambulansa yol verilmediğini gören motokurye duruma müdahale etti.

Sıkışan trafikte şeritlerin arasından ilerleyerek eliyle sürücüleri uyaran motokuryenin yolu açmak için seferber olduğu anlar ambulans kamerasınca kaydedildi.

Sosyal medyada beğeni toplayan videoda, motokuryenin şeritler arasında hızla ilerleyip eliyle ambulansı işaret ederek yol istediği görülüyor.

thumbsbc423ebd31ab2255781794ed694b0e54c7_dc9c5684ecc0a3ae887538fdc0be5d95.jpg

Trafikte geçiş üstünlüğü bulunan araçlar

Trafikte yolların nasıl kullanılacağından geçiş hakkına kadar birçok konuda kanunlar çerçevesinde belirlenmiş olan kurallar bulunur. Zamana karşı yarışan ambulanslardan kamu görevini yerine getirmeye çalışan görevlilere kadar farklı kategorilerde karşınıza çıkan sürücülere yol vermek ve yardımcı olmak her sürücünün görevidir. Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar şunlardır:

Ambulanslar

İtfaiye araçları

Polis araçları

Jandarma ve zabıta araçları

Kar veya buz mücadelesi için çalışan araçlar

Acil afet durumunda çalışan araçlar

Orman yangın müdahale araçları

Organ, doku taşıyan araçlar

Trafikte geçiş üstünlüğü sırası listesinde ön plana çıkan bu araçlar hakkında bilinmesi gereken önemli bir nokta bulunur. Bu araçlara sadece görevde oldukları zaman geçiş üstünlüğü tanınır. Görevli olduklarını belirten lambaları ve sirenleri çalışıyorsa trafikte geçiş vermek zorunda olursunuz. Görev halinde olmayan araçlara ise yol vermek durumunda kalmazsınız. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 71. maddesine göre, eğer zorunluluk olmamasına rağmen bir araç geçiş üstünlüğü hakkını kullanırsa sürücüye idari para cezası uygulanır. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde geçiş üstünlüğü ile ilgili olan bir diğer kural ise Madde 142’de karşınıza çıkar:

‘Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler. Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.’

fermuar-sistemi-1989802_f4eacdfe429cb4e892e17b260efca8d1.jpg

Ambulansa fermuar sistemi ile yol verme

Dünya üzerinde acil durumlar için seyir halinde olan araçlara yol vermek amacıyla kullanılan farklı yöntemler bulunur. Ülkemizde ve dünyada sıklıkla kullanılan bir yöntem olan fermuar sistemi, özellikle ambulans gibi acil durum araçlarına yol vermede olumlu sonuçların alındığı bir sistemdir. Bu sistemde trafikte arkadan bir ambulans geliyorsa sol şeritteki araçlar biraz daha sola, sağ şeritteki araçlar ise biraz daha sağa yaklaşır. Bu sistemde ortaya çıkan görüntü fermuarın açılmasına benzediği için bu isimlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak ambulans fermuar gibi açılan orta yoldan hızlı bir şekilde geçebilir ve zaman kaybı yaşamaz.