Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2392.54
BIST 100
10187.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Motosiklette 'servis' eziyeti

Milyonlarca insan, yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı motosikleti ekonomik bir çözüm olarak görüyor. Ancak 'Yetkili servis' ve 'yedek parça' çilesi çeken motosiklet kullanıcıları, Çin'den ithalatla Türkiye'de montaj yapan motosiklet firmalarına karşı denetimlerin artmasını istiyor.
Motosiklette 'servis' eziyeti
04 Şubat 2024 12:06:36
Milyonlarca insan, yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı motosikleti ekonomik bir çözüm olarak görüyor. Ancak 'Yetkili servis' ve 'yedek parça' çilesi çeken motosiklet kullanıcıları, Çin'den ithalatla Türkiye'de montaj yapan motosiklet firmalarına karşı denetimlerin artmasını istiyor.

Haber: Muhammet Bozkurt

Türkiye’de, trafikteki motosiklet sayısı 2019 yılında 3 milyon 331 bin 326 iken 2020 yılında 3 milyon 512 bin 576'ya, 2021 yılında 3 milyon 744 bin 370'e, 2022 yılında 4 milyon 141 bin 914'e yükseldi. 2023 yılında ise motosiklet sayısı yıllık bazda 937 bin 482 adet artarak 5 milyon 79 bin 396'ya çıktı. Bu motor markalarının ekseri çoğunluğu Çin’den getiriliyor, çoğu birbirine benziyor ya da bilindik motor markaları taklit edilerek üretiliyor. Vergi ve destek avantajlarından yararlanmak isteyen bazı firmalar, üretimini Çin’de yaptırdıkları motosikletlerin montajını ülke içerisinde yaparak ekstra kazanımlar elde ediyor. Birçok marka ise küresel markaların ülkemizdeki bayiliklerini alarak Türkiye’de satışını gerçekleştiriyor.

SATIŞ SONRASI UNUTUYORLAR

Geldiğimiz noktada, birçok vatandaş, hem ekonomik hem park sorunu olmayan hem de hızlı bir ulaşım aracı olduğu içir motosikletlere büyük ilgi gösteriyor. Dolayısıyla ülkemizde motosiklet satışları katlanarak artıyor ve bu da ciddi bir satış sonrası servis ağı ihtiyacı doğuruyor. Çin’den motosiklet ithal eden firmalar ise getirdikleri ürünleri satma konusunda gösterdikleri özveriyi, satış sonrası parça temini ve servis hizmetlerinde ne yazık ki göstermiyor.

YETKİLİ SERVİS EZİYETİ

Birçok firma, yetkinlik ve TSE gibi kriterleri göz ardı ederek motosiklet tamiri ve satış sonrası servis hizmeti için mahalle aralarındaki ‘merdiven altı’ tamircileri yetkilendiriyor. Bu merdiven altı servisler birçok arıza kalemini garanti kapsamına dahi sokmuyor. Böylesi bir durumda da araç kullanıcıları, istedikleri kalitede ve hızda hizmet alamamaktan dert yanıyor.

Yan sanayisi olmayan yedek parçaların orijinalleri için uçuk rakamların istenmesi de ayrı bir sorun. Öyle ki bu yedek parçaların fiyatı Japon ve Avrupalı markaların yedek parça fiyatlarını dahi geçiyor. İlk başta insanların yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı ekonomik bulduğu için aldığı motosikletler bir müddet sonra yürütülemez hale gelerek çürümeye terk ediliyor.

DENETİMLER ARTIRILSIN

Tüketicilerin genel ekseriyeti, en başta firmaların, sonrasında getirdiği ürünlerin ve yetkili servis ağlarının denetlenmesini istiyor. Motosiklet kullanıcıları, nereye ne şekilde şikayette bulunacağı ve şikayetinin ne kadar zamanda çözüme ulaşacağı konusunda bilgi sahibi değil ya da çözüme ulaşmayacağı için kaderine razı olup susuyor. Motosiklet kullanıcıları, mahkemeden ziyade tüketici hakem heyetlerinin limitlerinin yükseltilmesi ile sorunlarına hızlı çözümler bulunmasını talep ediyor.

Yorumlar (1)

İsa Atlı
Çok yararlı bir o kadar acı bir olaya değinmişsiniz.. Elinize emeğinize sağlık...
2 ay 4 hafta önce Yanıtla