Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Muğla'da kuraklık kapıda!

06 Ekim 2023 16:16:31
MSKÜ Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Muğla'nın su ihtiyacını karşılayan barajlardan Geyik Barajı'nda seviyenin ölü hacim civarında olduğunu ve kuraklığın kapıda olduğunu bildirdi.

Türkiye, özellikle Muğla ilinde yaşanan kuraklıkla başa çıkmak zorunda kalıyor.

Dünyaca ünlü tatil beldesi Bodrum'un su kaynağı olan Mumcular Barajı, su seviyesinin ciddi şekilde düşmesiyle tehlikede. Barajın yaklaşık 18 milyon metreküp kapasitesinin neredeyse tükenmiş durumda olduğu görülüyor.

Su akımı tamamen kesildi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bu durumu değerlendirirken Mumcular ve Geyik barajlarının Muğla ilçesine içme suyu sağlayan önemli kaynaklar olduğunu belirtti.

Özçelik, kuraklık nedeniyle Mumcular Barajı'ndan su akışının tamamen kesildiğini ve Geyik Barajı'nın su seviyesinin de çok düşük olduğunu açıkladı.

Geyik Barajı'na çamurlu su girebilir

Özçelik, bu durumun Bodrum için büyük bir tehdit olduğunu vurgulayarak, "Geyik Barajı'ndan su alınmaya devam edilirse, sisteme çamurlu su girebilir ve filtrelerin zarar görmesi muhtemeldir." dedi. Gelecekte Bodrum'da su kesintilerinin devam edebileceğini belirten Özçelik, acil eylem planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Mumcular Barajı'nın su seviyesinin bu kadar düşmesi, bölgedeki tarihi alanların gün yüzüne çıkmasına neden olmuş durumda. Bu kuraklık, Muğla ilinin ve özellikle Bodrum'un içme suyu kaynaklarının ciddi bir tehdit altında olduğunu gösteriyor.