Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Murat Kurum'un oyları yükseliş trendinde

​Yerel seçimler yaklaşırken Türkiye'nin en güvenilir araştırma şirketlerinden bir olan OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir DEM'in aday çıkarmasıyla ilgili olarak bu hamle ''CHP'yi yöneten elitlerin Ekrem İmamoğlu'ndan kurtulma hamlesidir'' diye konuştu.
Murat Kurum'un oyları yükseliş trendinde
17 Şubat 2024 00:01:06
​Yerel seçimler yaklaşırken Türkiye'nin en güvenilir araştırma şirketlerinden bir olan OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir DEM'in aday çıkarmasıyla ilgili olarak bu hamle ''CHP'yi yöneten elitlerin Ekrem İmamoğlu'ndan kurtulma hamlesidir'' diye konuştu.

Yerel seçimler yaklaşırken partilerdeki tartışmalar da devam ediyor. CHP kendi içinde birlik olmadığı fotoğrafı dışarıda net bir şekilde görülüyor. İYİ Parti eski ittifak ortağına ağır eleştiriler getirmeye devam ediyor. Diğer yandan Cumhur ittifakı ise birlik beraberlik içinde seçimleri almaya yönelik motive olmuş durumda.

Daha önceki seçimlerde araştırma sonuçları gerçek oy oranına çok yakın olan OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir ile partilerin son durumunu ve seçim tahminlerini konuştuk.

Siyasette kartlar yeniden karıldı. Millet ittifakının paramparça olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu dağılmayı bekliyor muydunuz?

Millet İttifakı ve birlikte hareket ettikleri HDP/DEM işbirliğinin sonlanması benim beklediğim ve yayınlarda yazılarımda bahsettiğim bir husustu. Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmalarını beklemiyordum ancak, kazansalardı paylaşım kavgası başlayacak o sebepten dolayı bitecekti. Bunun en bariz örneği Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun anlaşması sayılabilir.

CHP İÇİNDEKİ İKTİDAR KAVGASI

Kazanamadıkları için mi ittifak bitti? Yoksa zıt kutuplar oldukları için mi dağılacaklarını bekliyordunuz? CHP’nin içinin karmakarışık olmasını da bunda etkisi var mı? CHP içindeki bu kaos devam eder mi?

Kazanamadıkları için de bir birine benzemeyen yapı ve partiler oldukları için bitecekti. Nitekim de Öyle oldu. Bakıldığında, muhalefet bloku içerisinin ‘Amiral Gemisi’ olarak nitelendirilebilecek CHP içerisindeki dağınıklık ve rant ve iktidar kavgası tüm bu sayılanlardan daha vahim bir durumda gözüküyor. Uzun bir süre daha CHP’nin içinde bulunduğu durumu da konuşmaya devam edeceğiz kuvvetle muhtemel.

İYİ PARTİ GEÇ KALDI!

İYİ Parti’nin CHP’nin yedek lastiği gibi davranma tavrından nasıl vazgeçti? İYİ Parti’nin hür ve müstakil girmesi kendi başına hareket etmesinin kendileri açısından avantajları nedir?

İYİ Parti açısından ‘özü başına hareket etme’ sürecinde geç kaldıklarını söyleyebilirim. Zira daha önce CHP’nin yüklerinin birçoğu İYİ Parti’nin de yükü oldu. Başta terör örgütü PKK’nın siyasal uzantısı HDP ile İşbirliği bunun başında geliyor.

Meşhur masadan kalkma hadisesi yaşandığında Akşener dönmeseydi bugün daha güçlü olur muydu İYİ Parti?

Eğer, İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener altılı masadan kalktıktan sonra tekrar masaya oturmamış olsaydı bugün birçok belediyeyi kazanabilirdi.

aksener_f82e4962a1baa22f1a3cb953ebad202e.jpg

İYİ PARTİNİN KAZANIMLARI

CHP’den kurtulan İYİ Parti bu seçimde nasıl bir sonuçla karşılaşır?

Bundan sonraki süreçte de kendi pozisyonu açısından kazanımları olacaktır. Belki kazanabileceği Ordu gibi büyükşehirlerde olabilir, ilçeler de olabilir. Her hâlükârda İYİ parti bir önceki yerel seçimden belediye kazanmak açısından daha avantajlı durumda olduğunu söyleyebiliriz.

KURUM ALGISI MÜSPET

Ekrem İmamoğlu seçime girerken çok tedirgin görünüyor. Kaybetme korkusu yüzünden okunuyor. İstanbul'daki son durum hangi açılardan İmamoğlu’nu kaygılandırmaktadır?

İstanbul’da ‘oy verebilme noktasındaki fark kapanma noktasına gelmiş durumdadır. Hatta ‘İstanbul’un sorunlarını hangi aday çözebilir sorusuna ise Murat Kurum diyenler % 36,3 iken İmamoğlu diyenler % 35,2dir. Bu durum da Kurum’un algısının daha müspet olduğunu bize göstermektedir.

Murat Kurum’un seçmen tarafından tanınırlığı nasıl acaba? Tanıyaların kendisi hakkındaki kanaati nedir?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun % 94,6 tanınırlığı varken Sayın Murat Kurum’un tanınırlığı % 80,4’tür. Ayrıca, Sayın Murat Kurum’u tanıyanların % 55’i hakkında olumlu bir kanaate sahiptir.

YENİDEN REFAH’IN KARARI

Yeniden Refahın tek başına seçimlere girme kararı partinin kontrolünün başkalarında olduğunun göstergesi sayılabilir mi? Parti içinde Erdoğan antipatisi içinde olan kimseler var mı? Bu kararda eski bir kin ve intikam alma duygusu taşıyanların etkisi var mı?

Hayır. Bile isteye aldıkları bir karardır. Parti içerisinde Doğan Aydal gibi Erdoğan nefreti ile dolu olan birçok isim var. Kendilerine çok güveniyorlar. Müstakil olarak girip sonucu görmeleri gerekiyor. Almış oldukları bu kararın dediğim gibi kendilerine öz güvenlerinden kaynaklandığını söyleyebilirim.

AK Parti'den aday olamayanları listeye giremeyenleri aday yaparak Yeniden Refah Partisi kendi kurumsal kültürünü oluşturamadığını ve kendi kadrosunu yetiştiremediğini göstermiş olmuyor mu?

Tam olarak böyle söylenemez. Yeniden Refah daha yeni bir parti oradan aday olmak isteyenler açısından bakıldığında da bazılarının toplum tarafından vazgeçilmez olduğu gibi bir algı ile hareket ettiklerini görüyoruz. Bunu da kendilerinin de görmeleri gerekiyor.

fatih-erbakan_23c4e2e277edea471c3bddeaf0cd1381.jpg

DEM TABANI ADAY ÇIKMASINI İSTİYORDU

DEM'in İstanbul’da aday çıkarması ne anlama geliyor?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM), 31 Mart yerel seçimleri için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni olduğunu açıklamaları kendi parti oylarını da görmek istemeleri anlamına geliyor. DEM, tabanı da bunu istiyordu. Nitekim bu yönde karar aldılar.

İMAMOĞLU’NDAN KURTULMA HAMLESİ

Bu kararı almalarında CHP’yi yöneten elitlerin etkisi var mı? Bu bir anlamda Ekrem İmamoğlu’nun bitirilme operasyonu sayılabilir mi?

Evet, Bu aynı zamanda CHP’yi yöneten elitlerin Ekrem İmamoğlu’ndan kurtulma hamlesidir. Bilindiği gibi DEM İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i istiyordu. DEM’in isteği kabul edilmeyerek bir şekilde İstanbul’da İmamoğlu’nun bitirilme çabasıdır. Zira İmamoğlu CHP eş başkanı gibi de hareket ediyordu.

ekrem-imamoglu_9e5c096a5db796d62672b62e37b55fc4.jpg

KURUM TANINIRLIĞINI ARTIRMALI

Cumhur ittifakı adayı Murat Kurum çok güzel bir rüzgâr oluşturdu? Bundan sonra Kurum ve ekibi seçime kadar nasıl bir strateji izlemeli?

Murat Kurum ve ekibi siyasi polemiklere girmeden İstanbul’un sorunlarını nasıl çözeceğine ilişkin yol haritası üzerinde durmalı ve kendisini tanınırlığını artırarak seçime kazanma sürecini tehlikeye atamamalıdır. Zira Kurum’un oyları yükseliş trendindedir. Aradaki farkı kapatarak öne geçecek gibi duruyor.

AK PARTİ BAZI YERLERİ CHP’DEN ALACAK

Cumhur ittifakı çok güçlü bir şekilde seçimi sırtlayacak gibi duruyor. Yerel seçimler sonrası siyasi dengeler değişir mi? Kaybeden partilerde büyük fırtınalar kopar mı?

Evet, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı başarılı çıkacak gibi duruyor. Tabi en büyük sıkıntı hayat pahalılığı emeklilerin durumu ve alım gücünün azalmış olmasıdır. Ben, bazı yerleri AK Parti’nin CHP’den almasını bekliyorum.

İstanbul ve Ankara seçimine dair tahminlerinizi alabilir miyiz?

Az önce de dediğim gibi İstanbul’u Murat Kurum alabilecek gibi duruyor. Ankara için henüz bir araştırma yapmadık bunu da önümüzdeki süreçte yaptığımız araştırmalarla değerlendireceğiz.

Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

VF kat sağ