Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2440.56
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MÜSLÜMAN GENÇLER İÇİN KULUÇKA MERKEZİ AÇILDI

​İstanbul'da, İslam İşbirliği Gençlik Forumu önderliğinde Uluslararası Kuluçka Merkezi (IIC) kuruldu. Merkezde robotik, eğitim teknolojisi, iklim teknolojisi, blokzincir ve yapay zekâ gibi alanlarda ilerlemek isteyen genç girişimcilerin yetiştirilmesi hedefleniyor.
MÜSLÜMAN GENÇLER İÇİN KULUÇKA MERKEZİ AÇILDI
25 Şubat 2024 22:49:00
​İstanbul'da, İslam İşbirliği Gençlik Forumu önderliğinde Uluslararası Kuluçka Merkezi (IIC) kuruldu. Merkezde robotik, eğitim teknolojisi, iklim teknolojisi, blokzincir ve yapay zekâ gibi alanlarda ilerlemek isteyen genç girişimcilerin yetiştirilmesi hedefleniyor.

Münevver Kabaoğlu

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) önderliğinde faaliyete geçirilen, İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) ülkelerinin gençlerini yenilikçi girişimcilik konusunda teşvik etme ve yeteneklerini geliştirme amacı taşıyan bir pilot model girişim olan Uluslararası Kuluçka Merkezi (IIC), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla 24 Şubat 2024 tarihinde açıldı.

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde açılan merkez, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye Bilişim Vadisi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) arasında imzalanan üçlü anlaşma doğrultusunda kuruldu.

kulucka-merkezi_5024e208e46aed5bfe0f6a1f52d2beb7.jpg

GENÇLER İÇİN PİLOT MODEL

ICYF'in diğer İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) ülkelerinin gençlerini girişimcilik konusunda teşvik etmek amacıyla bir pilot model olarak kurduğu IIC, gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasındaki ekonomik dengesizliği yeni girişimcilerin geliştireceği projelere odaklanarak aşmayı planlıyor. IIC, nitelikli ve rekabetçi girişimciler yetiştirmeyi hedefleyerek, OIC ve ötesinde gençlerin güçlenmesi, yenilikçilik, eğitim ve start-up ekosistemine katılımını artırmayı amaçlıyor.

Finans teknolojisi, e-ticaret, gıda teknolojisi, tarım teknolojisi, spor teknolojisi, robotik, eğitim teknolojisi, iklim teknolojisi, blokzincir, yapay zekâ gibi farklı alanlarda girişimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fırsatı sunan IIC, OIC ülkelerinden gelen girişimcilere yönelik yılda iki kez başvuru çağrısı yapıyor.

Şu ana kadar 50'den fazla OIC ülkesinden 300'den fazla başvuru alan merkez, değerlendirmelerin ardından her dönemde farklı ülkelerden farklı alanlarda başarılı 10-15 girişimci seçiyor. Bu girişimciler, kendileri için özel olarak tasarlanmış ofis alanı, eğitim, danışmanlık, mentörlük, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlara katılım ve yatırımcılara erişim gibi imkânlar sunulan 6 aylık bir kuluçka programına dâhil oluyor.

kulucka_dc6fdc246b870ece9ebe77e35a8f158a.jpg

18 ÜLKEDEN GİRİŞİMCİLERE EĞİTİM VERDİ

ICYF Uluslararası Kuluçka Merkezi (IIC), Eylül 2023 tarihinde düzenlenen ilk 'IIC Demo Day' etkinliğinde, bir önceki dönemin başarılı 10 girişimcisi, startuplarını yatırımcılara ve etkinlikteki ekosistemin diğer davetlilerine tanıttı. Etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Bilişim Vadisi, İstanbul Kalkınma Ajansı üst düzey yetkilileri, yatırımcılar ve startup ekosisteminin etkin kuruluşları ve temsilcileri katıldı. IIC, bugüne kadar 18 ülkeden 50 girişimciye eğitim vererek şu anda 5. dönemini sürdürürken, 6 farklı ülkeden girişimciler ile Türkiye ve OIC startup ekosistemine katkı sağlıyor.

İLK ÜÇ GENCE ÖDÜL VERİLDİ

Ayrıca, IIC bünyesinde genç yetenekleri potansiyel girişimcilere dönüştüren "Temel Girişimcilik Programı" yer alıyor. Bu program, kendi işini kurmak isteyen üniversite öğrencilerine temel girişimcilik, eğitim ve sürdürülebilir finansal yapılarla şirketlerini kurmaları konusunda eğitim vererek onları desteklemeyi amaçlıyor. Program; toplum ve kültür, sanayi ve teknoloji, oyunlar, tarım ve yiyecek, çevre ve iletişim olmak üzere altı ana konuda proje geliştirmeyi temel alıyor. 2022 yılında düzenlenen "Geleceğin Kurucuları" programına 39 ülkeden 1947 başvuru alındı ve programı en başarılı şekilde tamamlayan ilk üç gence finansal destek ödülü verildi.

Diğer bir program olan "Girişimcilik Ekosistemi Konuşmaları" (Startup Ecosystem Talks) ile ülkeler, programa katılan ve kendi ülkelerini temsil eden yatırımcılar, iş insanları, devlet adamları aracılığıyla yerel start-up ekosistemlerini tanıtarak tüm OIC üye devletleri ve ötesine promosyon yapma fırsatına sahip oluyor. Program şu ana kadar Pakistan, Lübnan, Ürdün ve Fas'ı kapsadı.

MÜSLÜMAN GİRİŞİMCİLERLE KÜRESEL AĞ

Merkezin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, özellikle dost ve kardeş ülkelerden, gönül coğrafyasından olan girişimcileri, Türkiye teknoloji ekosisteminin sunduğu fırsatlar ve avantajlarla buluşturacaklarını belirtti. Müslüman girişimcilere ofis alanı, eğitim, danışmanlık, mentörlük, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlara katılım ve yatırımcılara ulaşma imkanı sunan bu merkezin İslam coğrafyasının kalkınma yolculuğuna önemli bir iz bırakacağını ifade eden Kacır, ''Program ile teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan uluslararası teknoloji girişimlerini ülkemize davet edeceğiz" ifadesini kullandı. Finanstan e-ticarete, blok zincirden yapay zeka ve oyuna kadar farklı teknoloji alanlarında girişimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fırsatı sunacak Uluslararası Kuluçka Merkezinin gençlere, girişimcilere hayırlı olmasını temenni eden Kacır, "İslam coğrafyamızın huzur ve refahı için birlik ve beraberliğin ne kadar hayati kıymete sahip olduğunu Gazze'de yaşanan katliamla tekrar müşahede ediyoruz." dedi.