Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2434.70
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Müslümanların yeni bir dirilişe ihtiyacı var

Ortadoğu'nun İsrail'in güvenliği için cehenneme çevrildiğini söyleyen Mehmet emin Değer, "Batı'nın İslam dünyasına verecek şeyi kalmamıştır. Müslümanların dirilişe ihtiyacı var" dedi.
Müslümanların yeni bir dirilişe ihtiyacı var
14 Haziran 2016 09:49:00
Ortadoğu'nun İsrail'in güvenliği için cehenneme çevrildiğini söyleyen Mehmet emin Değer, "Batı'nın İslam dünyasına verecek şeyi kalmamıştır. Müslümanların dirilişe ihtiyacı var" dedi.

ENES BABACAN / İSTANBUL

Türkiye ve bölgedeki son durumu gazetemize değerlendiren Türk-Irak Dostluk Derneği eski Genel Başkanı ve DEİK Türk-İran iş konseyi üyesi Mehmet Emin Değer, "Kürt halkı ile devlet samimi ve güven esaslı politikalar geliştirir ise PKK ve HDP bölgeden tamamen silinir" dedi.

PKK bölgeden tamamen silineceku2026

HDP ve PKK'nin güney ve doğu illerinde Kürt halkının büyük ölçüde desteğini kaybettiğini belirten Değer "Çukur siyaseti ve sokak çatışmalarıyla bölge halkının nefretini kazanan HDP ve PKK'nın artık siyasi manevra yapacak kabiliyetini yitirdiğini düşünüyorum. HDP ve PKK'ya güvenmeyen Kürt halkının ile devlet samimi ve güven içersinde el ele verirse PKK bölgeden tamamen silinir. Devletin objektif, güvenilir politikalar geliştirerek bölgede huzur ve refah huzurunu yeniden temin etmesi durumunda terör örgütleri bölgede barınamazlar. Devletin AK Parti hükümetleri döneminde ortaya koyduğu kararlılığı devam ettirmesi durumunda PKK'nın ve diğer tüm terör örgütlerinin bölgeden silineceğini düşünüyorum. Devler Kürt halkı ile bölgede ayrı bir muhataplık kurarken, terör örgütleri ile ise istihbarat ve başka prosedürler ile görüşmelidir. Türkler ile Kürtlerin problemlerini hak ve kardeşlik hukuku çerçevesinde çözmek zorunluluğu var. Eğer Türkler ve Kürtler uzlaşamazsa, terör belasını def etmez ise bir daha Ortadoğu'da bir birlikten bahsetmek mümkün olmayacaktır" dedi.

"İsrail için Ortadoğu'yu cehenneme çevirdiler"

Irak ve Suriye başta olmak üzere İslam coğrafyası cehenneme çevrildiğini söyleyen Değer, "DAEŞ'in Irak'ta 650 militanı ile 4 milyon Musulluyu teslim aldığı günlerin hemen birkaç gün öncesinde bir taziye dolayısıyla Irak'ta bulunuyordum. O günlerde DAEŞ'i destekleyen bazı Sünni aşiretler vardı ancak bunun en önemli sebebi Irak merkezi yani Maliki'ye olan tepkilerinden dolayı idi. Daha sonrasında DAEŞ'in koca Musul'u 650 militanı ile almasından sonra bölgedeki aşiretler dahil herkes batının ve yabancı istihbaratın DAEŞ'i yönettiğine uyandı. Tabi sonrasında pişman olan ve hatta Irak'tan kaçan Sünni aşiret reisleri de oldu. İslam coğrafyasında en önemli husus batının demokrasi argümanı ne zamanki İslami hareketler tarafından İslam ülkelerinde başarılı şekilde uygulanmaya başlandı o zaman batı İsrail'in güvenliği derdine düştü. Yani İsrail'in güvenliği için radikal gruplar terör örgütleriyle ilişkilendirilerek İslam coğrafyasında kargaşa ortamı oluşturuldu. Bunun beraberinde ise Ortadoğu başta olmak üzere İslam coğrafyası cehennem haline getirildi" dedi.

Yeniden Diriliş Başlayacaku2026

Batı dünyasının faşizm, liberalizm ve kapitalizm gibi fantezileri artık İslam coğrafyasında karşılık bulamadığına dikkat çeken Değer "Batının İslam ülkelerindeki başarılı siyasi hareketleri imha etmek için yönettiği El Kaide, DAEŞ gibi terör örgütleri devreye girerek İslam ülkelerinde demokrasi adı altında her defasında gözyaşı getirildi. Nitekim ABD'nin son olarak Ortadoğu'ya şekil vermek için Suriye'de açıktan terör örgütü PYD ile işbirliği yaptığını gördük. Artık Müslümanların kendi sorunlarına kendilerinin çözüm bulması gerekiyor çünkü batının sunacağı hiçbir çözümü kalmamıştır. Mezhep çatışmalarının körüklendiği bir dönemde Müslümanların kendi sorunlarını konuşacağı bir diriliş yapılanmasına ihtiyacı var. Tıp'tan tutun da hadis derslerine kadar her alanda İslam Coğrafyasının yeniden bir dirilişi başlatacağını düşünüyorum. Zira Türk ve Kürt'ün birliğinin sağlanması, mezhep kavgalarının son bulması ve Ortadoğu'ya şekil verecek aklın doğması bu dirilişin başlangıcı olacaktır" dedi.