Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Muş'ta 180 yıllık ev koruma altında

Osmanlı dönemine ait tarihi 180 yıllık ev, Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.
Muş'ta 180 yıllık ev koruma altında
17 Kasım 2015 11:42:00
Osmanlı dönemine ait tarihi 180 yıllık ev, Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kale Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm Projesi alanında bulunan ve Osmanlı dönemine ait 180 yıllık tarihi evi koruma altına aldı. Muş'ta Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulandığı bölgede bulunan tarihi bir ev koruma altına alındı.

Osmanlı döneminde milletvekili olarak görev yapan Keran Ağa tarafından yaptırıldığı belirlenen iki katlı bu binada Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından incelemeler yapıldığı belirtildi.

BAŞVURU OLUMLU SONUÇLANDI

180 yıllık tarihi bir değere sahip olan iki katlı evin sahibi Ercan Çete, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla evlerinin koruma altına alındığını belirterek, bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.

180 YILLIK EV

Evin, Muş için önemli bir tarihi değer olduğunu kaydeden Çete, tarihi evin kendisinden önce 7 defa el değiştirdiğini söyledi. Çete, "Bu ev Osmanlı döneminden kalma tam 180 yıllık bir ev. Evimiz iki katlı ve her iki katta 3 oda, 1 salon, 1 mutfak ve şimdi banyo diye bilinen 1 adet yer bulunuyor. Toprak evin tavanının ağaçla örtülü olduğu ve bu ağaçlara o dönemde 'keran' ismi verilmiş. Her odada 4 adet kapalı dolap şeklinde pencere bulunuyor. Bu pencereler kapaklı ve kilitli olup ev sahibinin değerli eşyalarının yanında çay, bardak ve tabaklarının konulması için yapılmış. Odalarda yatakların bırakıldığı ve 'mısendere' denilen yüklüler bulunuyor. Evin iki kapısı var. Ön giriş kapısının yanında 2 adet taş çıkıntısı bulunurken, bu taş çıkıntısı sağda olanına ev sahibi evin erkeğinin ayakkabısı bırakılırmış ve gelen misafir evin erkeğinin aile reisinin evde olup olmadığını taş üzerindeki ayakkabının olup olmadığından anlar ve ayakkabı sağ taş çıkıntısının üzerinde ise misafir kapıyı çalarmış. Sol taraftaki taşın üzerine de gelen misafirin ayakkabısı bırakılırmış" dedi.