Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2401.33
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

NATO kafa NATO mermer

DEAŞ’la mücadelede Türkiye’nin ön cephede savaştığını belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, sivilleri katleden YPG’ye karşı suspus oldu. Stoltenberg, “Harekatla ilgili endişelerim paylaştım. Müttefiklerimiz arasında YPG konusunda fikir birliği yok” dedi.
NATO kafa  NATO mermer
12 Ekim 2019 10:05:00
DEAŞ’la mücadelede Türkiye’nin ön cephede savaştığını belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, sivilleri katleden YPG’ye karşı suspus oldu. Stoltenberg, “Harekatla ilgili endişelerim paylaştım. Müttefiklerimiz arasında YPG konusunda fikir birliği yok” dedi.

Mehmetçik’in Fırat’ın doğusunda YPG ve DEAŞ’a karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’ye gelerek Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü. Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan görüşmelerin ardından kameralar karşısına geçen Bakan Çavuşoğlu ve Stoltenberg harekata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye en güçlü müttefikimiz

Türkiye'nin NATO ittifakının çok güçlü bir üyesi olduğunu söyleyen Stoltenberg, "NATO üyelerinden hiçbiri Türkiye kadar Orta Doğu'dan gelen saldırılara maruz kalmadı" dedi. Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Türkiye'yi desteklemeyeceğini dile getirerek, Türkiye hepimiz için önemli bir mücadelenin ön cephesinde yer alıyor" ifadesini kullandı.

Hiçbir üye bu kadar etkilenmedi

NATO ittifakından hiçbir üyenin Türkiye kadar Orta Doğu'dan şiddet ve istikrarsızlığa maruz kalmadığını belirten Stoltenberg’in asıl amacının ise tutuklu bulunan DEAŞ’lılar olduğu gözlendi. YPG’ye dair net bir ifade kullanmaktan kaçınan Stoltenberg, “Harekatla ilgili kendi endişelerimi de paylaştım. Gerilimin artırılmaması, daha fazla istikrarsızlığa sebep olunmaması ve insanların daha fazla acı çekmemesi gerektiğini hatırlattım" diye konuştu.

Stoltenberg, "Suriye'nin kuzeyi ve YPG konusunda ise bilinen bir gerçek var. Müttefiklerimiz arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmadı" dedi.

Terörle mücadelede ayrım yapmıyoruz

Bakan Çavuşoğlu da terörle mücadelede Batı’nın ikiyüzlülüğünü bir kez daha dünyaya duyurdu. NATO müttefiklerinin Türkiye ile dayanışma sergilemesini beklediklerini belirten Çavuşoğlu, “‘Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz' demek yetmez, bu dayanışmayı açık, net şekilde görmek istiyoruz. Türkiye olarak da bugüne kadar terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin, hepsiyle, ideolojisi ne olursa olsun, kimi hedef alırsa alsın mücadele ettik, mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak harekatı başlattıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Avrupa’nın bu konudaki tavrını eleştirdi. Harekatın terör örgütlerine yönelik olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Bu terör örgütüyle sizin sahadaki angajmanınız olabilir. Bu benim problemim değil. Bu terör örgütüne silah verdiniz, eğittiniz bu da benim problemim değil. Esasen bu senin iki yüzlülüğündür. Yani destek veren ülkeler için söylüyorum” dedi.