Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

NATO’nun küstah girişimi Türkiye’nin kararlılığını haklı çıkardı

Türkiye’nin 1952 yılından bu yana üyesi olduğu NATO’nun YPG’li teröristlere yardım sevkiyatında bulundu iddiası, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini almasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. 
NATO’nun küstah girişimi Türkiye’nin kararlılığını haklı çıkardı
12 Nisan 2019 07:46:00
Türkiye’nin 1952 yılından bu yana üyesi olduğu NATO’nun YPG’li teröristlere yardım sevkiyatında bulundu iddiası, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini almasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. 

KORAY TAŞDEMİR

Türkiye ile Rusya Suriye'de çözüm için adımlar atarken, ABD’nin NATO yoluyla YPG'li teröristlere 100 TIR silah göndermesi, NATO- Türkiye ortaklığına gölge düşürüyor. Türkiye’nin bu gelişme karşısında uluslararası arenada her türlü hakkını kullanacağını ifade eden uzmanlar, NATO’nun kuruluş felsefesine aykırı hareket ettiği düşüncesinde hemfikir.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “15 Temmuz’da havalanan jetlere NATO üssünden kalkan tankerlerin yakıt desteği sağladığı bilgileri tazeliğini korurken kalkıp bir de Fırat’ın doğusuna bu şekilde bir NATO kaynaklı mühimmat desteğinin sevk edilmesi Türkiye için ayrı bir sıkıntı” dedi.

Kuruluş felsefesine aykırı

YPG’lilerin Fırat’ın doğusunda Türkiye’nin düşmanı olan bir yapılanma olduğunun altını çizen Sofuoğlu, NATO’nun terör örgütleri saldırılarında Türkiye’nin yanında olması gerektiğini kaydetti. 11 Eylül saldırılarında ABD’nin NATO’nun 5. maddesini hayata geçirterek bir günde karar çıkarttığını hatırlatan Sofuoğlu, Bizden klasörler dolusu belge isteyen ABD, söz konusu kendileri olunca ‘Ya bizimlesiniz ya da karşı taraftasınız’ diyerek bir günde karar çıkartmayı biliyor. Aynı tutumu YPG karşısında Türkiye’nin de desteklenmesi gerekirken YPG yanında hareket etmektedir. Dolayısıyla bu NATO’nun kuruluş felsefesine aykırıdır” ifadelerini kullandı.

NATO hesap vermeli

Öte yandan ABD’nin Nikaragua’da terörist gerillalara yardım ettiği nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı tarafından tazminat ödemeye mahkûm edildiğini hatırlatan Sofuoğlu, “ABD’nin YPG’lilere yardımı ikinci kabahati haline gelmiştir” dedi. Sofuoğlu, Türkiye’nin NATO’nun skandalı karşısında adım adım hamle yapması gerektiğinin altını çizerek, “Bunun hesabı tabii ki sorulacak. Kendi yanında yer alması gereken NATO’nun kendi varlığına, birliğine ve bütünlüğüne düşman bir terör örgütünün yanında yer alması ihtimalinin netleşmesi gerekir. Eğer bu böyleyse, NATO’nun bu konuda hesap vermesi gerekir. Türkiye uluslararası mahkemeler nezdinde bunu tartışmaya açar. Süreç karşına ne çıkarıyorsa tabii ki kendi ulusal bütünlüğü çerçevesinde adımını atar” diye konuştu.

“Şimdiden NATO’dan ayrılmak türü değerlendirmeleri dillendirmek yerine son noktaya kadar bütün alternatifleri değerlendirmelidir” diyen Sofuoğlu, “Burada şunu ifade etmeliyiz ki Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri alma konusunda çok isabetli bir karar verdiğini görmüş olduk” dedi.