Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
35.08
Gram Altın
2468.49
BIST 100
10167.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nijer'de ECOWAS'ın darbecilere verdiği süre doldu

Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) askeri cuntaya verdiği 1 haftalık süre doldu.
Nijer'de ECOWAS'ın darbecilere verdiği süre doldu
07 Ağustos 2023 07:30:00
Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) askeri cuntaya verdiği 1 haftalık süre doldu.

30 Temmuz tarihinde ECOWAS, Nijer'deki askeri cunta tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için verdiği 7 günlük süre sona erdi. Ancak sürenin dolmasına rağmen ECOWAS, beklenenin aksine askeri bir operasyon başlatmadı. ECOWAS, taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her türlü seçeneği değerlendireceğini bildirmişti.

Sürenin dolmasına birkaç saat kala, askeri cunta tarafından yapılan bir bildiriye göre, olası bir saldırıya karşı Nijer hava sahasının ikinci bir emre kadar kapatıldığı duyuruldu. Bildiride ayrıca, bir yabancı ülkenin ECOWAS iş birliğiyle Nijer'e operasyon hazırlığında olduğu iddia edildi ve ECOWAS'ın zaten 2 Orta Afrika ülkesine asker konuşlandırdığı belirtildi.

nijerde-ecowasin-cuntaya-verdigi-sure-doldu2_5a5e9ead25ab7b5b8c40558457008d2c.jpg

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise ECOWAS'ın askeri operasyon için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu öne sürdü. Haberde, bir ECOWAS ülkesinde görevli üst düzey bir askeri yetkilinin "Bu tür bir askeri harekata katılmadan önce birliklerimizin güçlendirilmesi gerekiyor. Bir askeri operasyonun başarısı iyi bir hazırlığa bağlıdır." şeklindeki ifadesine yer verildi.

Askeri yetkiliye göre ECOWAS, askeri müdahale için daha fazla zaman gerektiğini düşünüyor. Ancak bu süre zarfında ECOWAS, Nijer'e ekonomik yaptırımlar uygulamaya devam edecek ve daha geniş çaplı ticari ambargolar için uluslararası kurumlardan destek arayacak.

ECOWAS henüz resmi bir açıklama yapmasa da, cunta yönetimine tanınan sürenin bir hafta daha uzatılması ihtimali üzerinde duruluyor.

Nijer'deki darbe

26 Temmuz 2023 tarihinde Nijer'de, ülkenin Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'un cumhurbaşkanlığı muhafızları tarafından tutuklandığı ve cumhurbaşkanlığı muhafızları komutanı General Abdourahamane Tchiani'nin kendisini yeni bir askeri cuntanın lideri olarak ilan ettiği bir askeri darbe gerçekleşti. Darbe sonucunda, cumhurbaşkanlığı koruma güçleri ülke sınırlarını kapattı, devlet kurumlarını askıya aldı ve sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Bu darbe, ülkenin 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana beşinci askeri darbe ve 2010'dan bu yana ilk askeri darbe olarak kayda geçti. Nijer daha önce 2010 yılında da bir askeri darbe yaşamıştı. Bu darbenin arka planında, artan yaşam maliyetleri, hükümetin beceriksizliği ve yolsuzluk algılarının isyanı tetiklemiş olabileceği belirtiliyor. Ülkenin ekonomik zorlukları ve demokratikleşme sürecindeki sıkıntılar da bu olayların altında yatan nedenler arasında gösteriliyor.

ECOWAS, bölgedeki bu darbelerin artışını endişeyle izlemiş ve Nijer'e yönelik ekonomik yaptırımlar gibi adımlar atarak darbeyi kınamıştır. Ayrıca, Nijer'in darbe üstüne darbe yaşayan komşu ülkelerin de içinde bulunduğu ECOWAS ülkeleri tarafından üyelikten uzaklaştırılması gündeme gelmiştir.

Bazı analistler, Nijer'deki bu darbenin bölgesel güvenliği ve istikrarı etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Ülkenin İslamcı isyanlara karşı verdiği mücadele, darbe sonrasında etkilenebileceği bir konudur. Ayrıca, Nijer'in uranyum üretimi gibi stratejik öneme sahip kaynakları nedeniyle uluslararası aktörlerin bölgedeki durumu yakından izlemesi bekleniyor.

Darbenin ardındaki sebeplerin ve sonuçlarının daha iyi anlaşılması için olayın gelişmeleri yakından takip edilmelidir.