Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2412.00
BIST 100
10107.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nijerya'da Kuşpalazı salgını: Yüzlerce kişi hayatını kaybetti

Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı (NPHCDA) Direktörü Faisal Shuaib, ülkede son 10 ay içinde difteri salgını nedeniyle 600'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Nijerya'da Kuşpalazı salgını: Yüzlerce kişi hayatını kaybetti
12 Ekim 2023 13:40:03
Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı (NPHCDA) Direktörü Faisal Shuaib, ülkede son 10 ay içinde difteri salgını nedeniyle 600'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı (NPHCDA) Direktörü Faisal Shuaib, ülkede son 10 ay içinde difteri salgını nedeniyle 600'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Shuaib, salgının başkent Abuja dahil 19 eyalette yayılmaya devam ettiğini ve bu süre zarfında 14 binin üzerinde şüpheli vakanın kaydedildiğini belirtti. Bu vakaların yüzde 97'sinin ülkenin kuzey bölgelerinde tespit edildiğini ifade etti.

Shuaib, hükümetin 24 Ekim'de difteri salgınına karşı aşı uygulamasını başlatacağını açıkladı. NPHCDA, aşının tanıtımı için okullar ve sağlık merkezlerinde kapsamlı bir kampanya düzenleyecek.

Sağlık ve Sosyal Refah Bakanı Muhammad Pate, ülkenin 19 eyaletinde difteriye yakalanan çocukların yüzde 98'inin aşısız olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü ikinci salgın için uyarmıştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ikinci bir salgın dalgasının yaşandığını teyit etmişti. UNICEF, salgınla mücadele kapsamında Eylül ayında 9,3 milyon doz aşı göndermişti.

Difteri, halk arasında kuşpalazı olarak bilinir ve corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalık ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilir.

difteri_977eb77671e1e919e43c5dc23d9efe66.jpg

Difteri

Difteri, Corynebacterium diphtheriae adı verilen bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Difteri bakterisi boğaz, burun, ve boğazın üst kısmındaki diğer mukozal yüzeylerde enfeksiyona neden olabilir. Difteri genellikle öksürük, boğaz ağrısı, yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişme gibi semptomlarla kendini gösterir.

Difteri, özellikle çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Bu komplikasyonlar arasında solunum güçlüğü, kalp problemleri, sinir hasarı ve ölüm bulunabilir.

Aşılar sayesinde difteri vakaları büyük ölçüde azaltılmıştır ve birçok ülkede çocuklar rutin aşılama programları kapsamında difteri aşısı alır. Difteri aşısı, kişileri bakterinin neden olduğu hastalığa karşı korur. Eğer bir kişi difteriye yakalanırsa, antibiyotikler ve diğer tıbbi tedavilerle enfeksiyon kontrol altına alınmaya çalışılır.

Difteri, aşılamadan kaynaklanan düşük bağışıklık seviyeleri nedeniyle hala bazı bölgelerde endişe verici bir halk sağlığı sorunu olabilir. Ancak dünya genelinde difteri vakaları, aşılama programlarının başarısı sayesinde nadir hale gelmiştir.