Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Norveç'ten katil İsraİl'e sert tepki: Bu 'kabul edilemez'

Norveç Dışişleri Bakanlığı, katil İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik UNRWA tarafından yapılan gıda yardımlarının ulaşmasını engelleme kararını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Norveç'ten katil İsraİl'e sert tepki: Bu 'kabul edilemez'
27 Mart 2024 13:20:26
Norveç Dışişleri Bakanlığı, katil İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik UNRWA tarafından yapılan gıda yardımlarının ulaşmasını engelleme kararını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada İsrail'in UNRWA gıda konvoylarının Gazze'nin kuzeyine ulaşmasını engelleme kararını eleştirdi.

Norveçli Bakan "İsrail'in Gazze'nin kuzeyine gıda yardımı konvoylarına izin vermemesi kabul edilemez. Gazze'de kıtlık tehlikesi artık çok yakın." dedi.

Norveçli Bakan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

İsrail'in UNRWA gıda konvoylarının kuzey Gazze'ye erişimini engelleme kararı kabul edilemez. Kıtlık kapıda. Daha fazla hayat kurtarıcı insani yardım çok önemli ve acildir. İsrail hayati önem taşıyan gıda ve yardım malzemelerinin Gazze'ye ve Gazze içinde daha fazla erişimini sağlamalıdır.

İsrail UNRWA'nın faaliyetlerini baltaladı

Katil İsrail, Birleşmiş Milletler Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA) personelinin 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği saldırıya katıldığı iddiasında bulunarak. birçok ülkenin, UNRWA'ya sağladıkları mali desteği askıya almasına neden olmuştu..

İftira sonrası çok sayıda ülke mali desteği durdurdu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddialarının derhal soruşturulmasını talep etti. UNRWA da İsrail'in iddialarını araştırmak üzere bir soruşturma başlatmıştı.

Avrupa Birliği (AB), Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Romanya, Japonya ve Estonya, İsrail'in iddiaları üzerine UNRWA'ya geçici olarak mali desteği durdurma kararı almıştı. Ancak Norveç, Danimarka, Belçika, Lüksemburg, İrlanda, Brezilya ve İspanya, desteklerini sürdüreceklerini duyurdu.

İftiraları kanıtlayamadı

İsrail'in UNRWA'ya yönelik suçlamalarını kanıtlayamamasıyla Avustralya, Kanada, İsveç ve AB, kararlarından dönerek ajansı finanse etmeyi sürdüreceklerini bildirmişti.