Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nükleer Santrali inşaatı bu yıl başlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Akkuyu Nükleer Santrali hakkında Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının ne zaman başlayacak? maliyeti ne kadar? ne zaman bitecek? sorularına cevap verdi.
Nükleer Santrali inşaatı bu yıl başlayacak
08 Mart 2016 17:25:00
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Akkuyu Nükleer Santrali hakkında Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının ne zaman başlayacak? maliyeti ne kadar? ne zaman bitecek? sorularına cevap verdi.
Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı ne zaman başlayacak? maliyeti ne kadar? ne zaman bitecek? sorularının cevapları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Akkuyu Projesi' hakkında açıklamalarda bulundu.
Yamaç Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk reaktörün 2022'de devreye alınacağına açıkladı.
Yamaç, 3. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'nde, Türkiye'nin nükleer projelerini değerlendirdi.
Çalışmalara bu yıl başlanıyor
Akkuyu Projesi anlaşmasının 2010'da imzalandığını anımsatan Yamaç, "Bu yıl içinde sınırlı çalışma izni alınması durumunda, nükleer güvenlikle ilgili olmayan binaların inşaatına başlanacak. Akkuyu'da ilk ünitenin de 2022'de devreye alınacağına inanıyorum. Sinop ile ilgili olarak da zemin etüd ve fizibilite çalışmaları devam ediyor. ÇED ile ilgili data toplama çalışmaları da sürüyor. Sinop Nükleer Santral Projesi kapsamında, hükümetler arası anlaşmaya baktığınızda ise ilk ünitenin 2023'te devreye alınacağını söyleyebilirim" diye konuştu.
'Türkiye'de yapılmasın da nerede yapılsın?'
Türkiye'nin doğalgazın yüzde 98'ini, petrolün ise yüzde 92'sini ithal ettiğini belirten Yamaç, şöyle konuştu:
"Türkiye'de nükleer santraller yapılmasın da nerede yapılsın? Dünyada 31 ülkede nükleer santral var. Bu ülkelerden 7'si net enerji ihracatçısı. ABD'de 99 santral var, 5 santralin inşaatına da devam ediliyor. Fransa elektriğinin yüzde 77'sini nükleer santrallerden karşılıyor. Tabii bizim karşımıza çıkartılan iki tane örnek var. Almanya ve Japonya. Almanya bugün halen elektriğinin yüzde 15'ini nükleerden karşılamaktadır, kapattıkları ömrü dolan santrallerdir. Japonya ise Fukuşima'dan sonra doğal olarak nükleer santrallerini kapatıp sıkı güvenlik değerlendirmesinden geçirdi. Son dönemde Japonya bile 4 nükleer reaktörü işletmeye aldı."
'Aynı amaç için burdayız'
Westinghouse Elektrik Şirketi Kıdemli Başkan Yardımcısı Jeff Benjamin de Westinghouse'un Türkiye'de yapılması planlan 3. Nükleer Projesi yarışında Çinli SNPTC ile yer aldıklarını ifade ederek, son derece güçlü finansal ortakları bulunduğunu ve ABD hükümetinin desteğine sahip olduklarını söyledi.
Türk firmalarıyla çalışma geleneğine sahip olduklarını vurgulayan Benjamin, "Türk tedarik zincirine katılımda avantajlar görüyoruz. Dolayısıyla Türk şirketleri bu projeleri olabildiğince lokal olarak gerçekleştirmeye devam edecekler. Hepimiz aynı amaç için buradayız. Güvenilebilir nükleer enerjiyi Türkiye'ye nasıl getiririz konusunda çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Engie, Sinop Nükleer Santral Projesi Ekip Lideri Heiiki Pudas ise Türkiye'nin enerji stratejisini ve ekonomisini geliştirmek istediğinin farkında olduklarını belirterek, "Türkiye'nin daha fazla söz sahibi olmak istediğini biliyoruz. Sinop'ta kurmayı planladığımız tesis, ekonomik olarak ülkeye faydalı olmasının yanı sıra tedarik zinciri ve istihdam konusunda da tüm Türkiye'ye katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.