Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.09
Gram Altın
2463.29
BIST 100
10319.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Obama: Müdahale seçeneği masada

ABD Başkanı Obama, Kongre'den Suriye'ye askeri güç kullanma yetki tasarısının onaylanma sürecini ertelemelerini istediğini söyledi. Obama, Rusya'nın teklifinin önemli olduğunu fakat Suriye'ye müdahale fikrinden de vazgeçmediklerini söyledi.
Obama: Müdahale seçeneği masada
12 Eylül 2013 00:00:00
ABD Başkanı Obama, Kongre'den Suriye'ye askeri güç kullanma yetki tasarısının onaylanma sürecini ertelemelerini istediğini söyledi. Obama, Rusya'nın teklifinin önemli olduğunu fakat Suriye'ye müdahale fikrinden de vazgeçmediklerini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye olası askeri müdahale konusunda halktan destek alabilmek ve tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla bir konuşma yaptı. Obama, Suriye'ye yönelik ABD'nin neden askeri müdahale yapması gerektiği yolundaki sorulara cevap verdi.

Suriye konusunda kamuoyunda yöneltilen soruları cevaplayan Obama, ABD'nin ulusal güvenliğini ilgilendirmediği yolundaki değerlendirmeye, ''Bugün kimyasal silah kullananlara gerekli ceza verilmezse yarın başka yerlerde birileri bunu yapmaktan geri durmaz. Kimyasal silahlar teröristlerin eline geçerse masum sivillere karşı kullanmaktan çekinmezler'' dedi. Obama ayrıca, Esad'ın elindeki kimyasal silahları teslim etmesi için Rusya'nın başlattığı girişimin önemli olduğunu, ancak askeri operasyon fikrinin de masada olması gerektiğini söyledi.

Esed rejiminin kimyasal kullandığı kesin

Konuşmasında sık sık 21 Ağustos'taki kimyasal saldırıda ölen çocukların dramını dile getiren Obama, ABD'nin Suriye konusunda askeri müdahale azminin ülkenin gelecek nesilleri adına önem arz ettiğini savundu. Obama, ''21 Ağustos'ta ölenlerin görüntüleri, dünyaya kimyasal silahın ne demek olduğunu gösterdi. Kimse o gün kimyasal silah kullanıldığını inkar etmiyor ve gelen görüntüler neler olduğunu gösteriyor'' dedi.

Müttefiklerimiz Türkiye İsrail ve Ürdün

Hayatını kaybeden masum çocukların cansız bedenlerinin hastanelerin soğuk odalarında yerde yattığı görüntüsüne dikkat çeken Obama, ''Mesele, Amerika ile uluslararası toplumun bu durum karşısında ne yapacağıdır. Eğer Esad rejimini cezalandırmazsak, diğer diktatörler de halklarına karşı kimyasal silah kullanacak ve ordumuz bunlarla karşılaştığında tehdit altında olacak. Müttefiklerimiz Türkiye, İsrail ve Ürdün gibi ülkeler bu silahlar karşısında tehdit altında kalacak'' şeklinde konuştu.

Amerikan askeri Suriye'ye ayak basmayacak

Kongre'nin ve halkın kendisine mektuplarla yönelttiği soruları sırası ile yanıtlayan Obama, "Bana, 'Irak savaşının yaraları sarılıyor ve halk savaştan bıkmış durumda' deniyor. Evet öyle ancak ABD ordusunun Suriye'ye gitmesine yani karaya ayak basmasına izin vermeyeceğiz'' dedi.

Rusya'nın önerisi kabul edilebilir

Esad yönetiminin Rusya'nın önerisini kabul ederek kimyasal silahlarını uluslararası toplumun denetimine açacağı ve 'Kimyasal Silah Kullanmama' sözleşmesine imza atacağı yolundaki açıklamasını ise Obama, ''Esad rejiminin verdiği sözü tutması gerekiyor. Bu diplomasinin başarıya ulaşacağını söylemek için henüz erken. Rusya'nın desteğiyle bu adım olumu sonuç verebilir fakat

bu çabalar sürerken, askeri operasyon fikrinin de masada bulundurmak gerek'' diye yorumladı.