Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Furkan suresini oku!

Ayet, Hadis ve Dua deryasından damlaları her gün buradan takip edebilirsiniz. Her gün hidayet rehberimiz Kur''an-ı Kerim''den bir Ayet-i Kerime, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)''in dilinden bir Hadis-i şerif ve bir dua paylaşıyoruz...
Furkan suresini oku!
10 Temmuz 2018 10:57:00
Ayet, Hadis ve Dua deryasından damlaları her gün buradan takip edebilirsiniz. Her gün hidayet rehberimiz Kur''an-ı Kerim''den bir Ayet-i Kerime, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)''in dilinden bir Hadis-i şerif ve bir dua paylaşıyoruz...

Günün Ayeti: Rahman'ın has kulları, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır. (Furkan, 25/67)

Günün Hadisi: Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır. (Muslim," Zikir",39)

Günün Duası: ...Allah'ım! Sevdiklerimden bana verdiğin nimetleri sevdiğin şeyler için bana kuvvet kıl (Tirmizi, "De'avat", 75)

***

Günün Ayeti: Allah'ı unutan ve bu yüzden Allah'ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar fasık kimselerin ta kendileridir.(Haşr, 59/19)

Günün Hadisi: İnsan ölünce ardından amel defteri kapanır. Ancak üç şey müstesnadır ki onlar sebebiyle kişiye iyilik yazılmaya devam eder. Bunlar: sadaka-i cariye; istifade edilen ilim ve kişinin ardından duacı olacak salih bir evlattır. (Muslim, "Vasiyyet", 14)

Günün Duası: Allah'ım! Sevgini, Seni seven kimsenin sevgisini ve sevgine ulaştıracak ameli istiyorum. Allah'ım! Sevgini, bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli eyle. (Tirmizi, "De'avat", 74)

***

Günün Ayeti: Şüphesiz, Allah'ın Kitabı'nı okuyanlar, namazlarını (devamlı ve dikkatli) kılanlar, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden (Allah yolunda) gizli-açık (başkaları için) harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir kazanç umabilirler. (Fatır, 35/29)

Günün Hadisi: Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. (Al-Tirmidhi, "Birr",33)

Günün Duası: Allah'ım! Her işimin koruyucusu olan dinim ile beni ıslah eyle, kurtuluşa erdir. İçinde yaşadığım, geçimimi sağladığım dünyamı benim için ıslah eyle, hayırlı kıl. Gidip ebedi yaşayacağım ahiret hayatımı benim için hayırlı eyle. Hayatımda her türlü hayrı ziyadesiyle ihsan eyle. Ölümümü de her türlü şerlerden muhafaza eyle. (Müslim, "Dua", 71)

***

Günün Ayeti: Rabbinizden bir bağışlanmaya ve eni, gökle yerin genişliği kadar olan, Allah'a ve Resulüne inananlar için hazırlanan cennete yarışırcasına koşun. İşte bu, Allah'ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah büyük lütuf sahibidir. (Hadid, 57/21)

Günün Hadisi: İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi? Aranızda selamı yaygınlaştırınız! (Muslim, "İman",93)

Günün Duası: Sabahın aydınlığını var eden, geceyi dinlenme vakti yapan, güneşi ve ayı hesap vasıtası yapan Allah'ım! Bana borçlarımı ödemeyi ihsan eyle, benden fakirliği gider, kulağımı, gözümü ve kuvvetimi Senin yolunda kullanmayı nasip eyle. (Malik, "Dua", No: 495)

***

Günün Ayeti: Bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, bir eğlence, bir süs, aranızda karşılıklı bir övünme, çok mal ve evlat sahibi olma yarışından ibarettir. (Nihayet hepsi yok olur gider) (Hadid, 57/20)

Günün Hadisi: İlim öğrenmek için yola çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır. (Al-Tirmidhi, "İlim", 2)

Günün Duası: Bizi doyurup içiren ve bizi Müslümanlardan eyleyen Allah'a hamdolsun. (Tirmizi, "Deavat", 56)

***

Günün Ayeti: Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah'a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükafat da vardır. (Hadid, 57/18)

Günün Hadisi: Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de Cennet'e götürür. Kişi doğru söyleye söyleye sıddik (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de Cehennem'e götürür. Kişi yalan söyleye söyleye kezzab (çok yalancı) diye yazılır. (Al-Bukhari, Edeb, 69; Muslim, "Birr",103, 104)

Günün Duası: Allah'ım! Sen benim Rabbimsin! Sen'den başka ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Senin kulunum; gücüm yettiğince (ezelde) sana verdiğim sözümde ve vaadimde durmaktayım... (Buhari,"De'avat", 2, 15)

***

Günün Ayeti: Ey iman edenler! Allah’a ve Peygamber’e hainlik etmeyin. Bile bile kendi (aranızdaki) emanetlerinize de hainlik etmeyin. (Enfâl, 8/27)

Günün Hadisi: Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir. (Al-Tirmidhi, "Birr", 3)

Günün Duası: ...(Allah’ım!) Senden cennette yüksek dereceler istiyorum. Allah’ım! Senden benim için hayırları açmanı, işlerimin hayırla sonuçlanmasını, önceki, açığı ve gizlisi ile her türlü hayırı, cennette yüksek dereceler istiyorum… (Hâkim, "De’avât", No:1911)

***

Günün Ayeti: Rahmân’ın has kulları, Allah ile beraber başka bir ilaha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah’ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar. (Furkan, 25/68)

Günün Hadisi: Komşusu açlıktan kıvranırken tok yatan kimse, iman etmiş olmaz. (Ibn Abi Shaybah, Musannef, "İman ve Rüya",6)

Günün Duası: Allah’ım! Senden bütün hayırlı işlerde sebat etmeyi ve doğruda kararlı olmayı istiyorum. Senden nimetlerine şükretmek ve Sana en güzel biçimde ibadet etmek istiyorum… (Hâkim, "De’avât", No:1872; İbn Hıbbân, "Ed’ıye", No: 935)

***

Günün Ayeti: Allah’ı unutan ve bu yüzden Allah’ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar fasık kimselerin ta kendileridir. (Haşr, 59/19)

Günün Hadisi: İnsan ölünce ardından amel defteri kapanır. Ancak üç şey müstesnadır ki onlar sebebiyle kişiye iyilik yazılmaya devam eder. Bunlar: sadaka-i cariye; istifade edilen ilim ve kişinin ardından duacı olacak salih bir evlâttır. (Muslim, "Vasiyyet", 14)

Günün Duası: Allah’ım!!! Sevgini, Seni seven kimsenin sevgisini ve sevgine ulaştıracak ameli istiyorum. Allah’ım! Sevgini, bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli eyle. (Tirmizî, "De’avât", 74)

***

Günün Ayeti: O, karanlığı yarıp sabahı çıkarandır. Geceyi dinlenme zamanı, güneşi ve ayı da ince birer hesap ölçüsü kıldı. Bütün bunlar mutlak güç sahibinin, hakkıyla bilenin takdiridir (ölçüp biçmesidir). (En’âm, 6/96)

Günün Hadisi: Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir. (Al-Tirmidhi, " İlim", 14)

Günün Duası: Allah'ım! Bedenime sağlık ver, gözüme sağlık ver, sağlığı benim varisim kıl (son nefesime kadar beni sağlıklı eyle). Halîm ve kerîm olan Allah'tan başka ilah yoktur. Ulu arşın sahibi Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur (Tirmizî, "De’avât", 66; İbn Ebî Şeybe, Dua, 23, No: 29305)

***

Günün Ayeti: İşte sizin Rabbiniz Allah. Ondan başka hiçbir ilah yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır. Öyle ise O’na kulluk edin. O her şeye vekil (her şeyi yöneten, görüp gözeten)dir. (En’âm, 6/102)

Günün Hadisi: Dua ibadettir. (Abu Dawud, "Vitir", 23 )

Günün Duası: Allah’ım! Senden hayırlı olan işleri yapmayı,aklın ve dinin çirkin gördüğü şeyleri terk etmeyi ve fakirlerin sevgisini istiyorum. (Malik, "Dua", No:508)

***

Günün Ayeti: Öyle bir günden sakının ki o gün hiç kimse bir başkası adına bir şey ödeyemez. Hiçbir kimseden herhangi bir şefaat kabul olunmaz, ?dye alınmaz. Onlara yardım da edilmez. (Bakara, 2/48)

Günün Hadisi: Allahım! Nimetinin yok olmasından, verdiğin afiyetin (nimet ve sağlığın) bozulmasından,ansızın cezalandırmandan ve öfkene sebep olan her şeyden sana sığınırım. (Muslim, "Zikir",96)

Günün Duası: Allah’ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle. (Hakim, "De’avat,"No:1878)

***

Günün Ayeti: Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. (Bakara, 2/173)

Günün Hadisi: Allahım! Bizi bağışla, bize merhamet eyle, bizden razı ol, (amellerimizi) kabul eyle,bizi cennetine koy, bizi cehennemden kurtar ve bizim her halimizi ıslah eyle. (Ibn Majah, "Dua", 2)

Günün Duası: Allahım, beni bağışla, bana merhamet et, bana hidayet nasip eyle, bana âfiyet ve (hayırlı) rızık ver. (Müslim, "Zikir", 35)

***

Günün Ayeti: Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır. (Âl-i İmrân, 3/190)

Günün Hadisi: ...Güzel konuşuyor dedirtmek için uzun uzun konuşanlar, sözünü beğendirmek için avurdunu şişire şişire laf edenler ve bilgiçlik etmek için lügat paralayanlar, en sevmediğim ve kıyamet günü bana en uzak mesafede bulunacak kimselerdir. (Al-Tirmidhi, "Birr", 71)

Günün Duası: Merhameti sonsuz biricik Rabb'imiz! Sıkıntılarımızı izale buyur ve bizi içinde bulunduğumuz gamdan, kederden kurtar.. en yakın bir zamanda biz aciz kullarına nezdinden bir ferec ve mahrec (çıkış yolu ve ferahlık) nasip eyle..

***

Günün Ayeti: Âyetlerimizi yalanlayanlar ve onlara uymayı kibirlerine yediremeyenlere gelince işte onlar cehennemliklerdir. Onlar orada ebedi kalacaklardır. (A’râf, 7/36)

Günün Hadisi: Ey Allahım! Senin rahmetini umuyorum, beni göz açıp kapayıncaya kadar (da olsa) nefsimle başbaşa bırakma. Halimi tümüyle düzelt, Senden başka ilâh yoktur. (Abu Dawud , “Edeb”, 110)

Günün Duası: Allah'ım Recep ve Şaban ayını hakkımızda mübarek eyle! Bizi Ramazan ayına ulaştır! (Taberanî, el-Mu'cemü'l-evsât, IV, 189)

***

Günün Ayeti: (Ey Muhammed!) Biz sana Kitab’ı hakikatin ta kendisi olarak indirdik. Öyle ise sen de ihlâslı bir şekilde sadece Allah’a kulluk et. (Zümer, 39/2)

Günün Hadisi: Kadın dört sebepten biri için alınır: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen, dindar olanı seç. (Aksi halde) sıkıntıya düşersin. (Al-Bukhari, "Nikâh", 15;Muslim, "Radâ", 53; Abu Dawud, "Nikâh", 2; Al-Nasa’i, "Nikâh", 13; Ibn Majah, "Nikâh", 6)

Günün Duası: Allahım! Fayda vermeyen ilimden, huşu duymayan kalpten, kabul olunmayan duadan doymayan nefisten sana sığınırım. (Müslim, "Zikir",73)

***

Günün Ayeti: İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir. (Fussilet, 41/34)

Günün Hadisi: Merhametlilere Rahman merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin! (Al-Tirmidhi," Birr ve Sıla", 16; Al-Bukhari, "Edeb", 13)

Günün Duası: Allah'ım! Kalplerimizi birleştir, aramızı ıslah et, bize kurtuluş yollarını göster, bizi karanlıklardan aydınlığa çıkar, bizi her türlü çirkinliklerden, açığından ve gizlisinden uzaklaştır (Hakim, "Te'min", No:977; İbn Hıbban, "Ed'ıye", No: 996)

***

Günün Ayeti: İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.(Fussilet, 41/34)

Günün Hadisi: Merhametlilere Rahman merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin! (Al-Tirmidhi," Birr ve Sıla", 16; Al-Bukhari, "Edeb", 13)

Günün Duası: Allah'ım! Kalplerimizi birleştir, aramızı ıslah et, bize kurtuluş yollarını göster, bizi karanlıklardan aydınlığa çıkar, bizi her türlü çirkinliklerden, açığından ve gizlisinden uzaklaştır (Hakim, "Te'min", No:977; İbn Hıbban, "Ed'ıye", No: 996)?

***

Günün Ayeti: Rahman'ın has kulları, Allah ile beraber başka bir ilaha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah'ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar. (Furkan, 25/68)

Günün Hadisi: Komşusu açlıktan kıvranırken tok yatan kimse, iman etmiş olmaz. (Ibn Abi Shaybah, Musannef, "İman ve Rüya",6)

Günün Duası: Allah'ım! Senden bütün hayırlı işlerde sebat etmeyi ve doğruda kararlı olmayı istiyorum. Senden nimetlerine şükretmek ve Sana en güzel biçimde ibadet etmek istiyorum (Hakim, "De'avat", No:1872; İbn Hıbban, "Ed'ıye", No: 935)

***

Günün Ayeti: Rahman'ın has kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, selam! der (geçer)ler. (Furkan, 25/63)

Günün Hadisi: İnsanların Peygamberlerden öğrenegeldikleri sözlerden biri de: Utanmazsan dilediğini yap! sözüdür. (Al-Bukhari, "Ehadisü'l-Enbiya", 54; Abu Dawud, "Edeb", 6)

Günün Duası: Allah'ım! Senden dinde sebat etmemi istiyorum. Senden doğrulukta kararlı olmak istiyorum. Senden nimetlerine şükretmek ve ibadetlerini en güzel biçimde yapmak istiyorum... (Tirmizi, "De'avat", 23; İbn Ebi Şeybe, "Dua", 35, No: 35, 29349)

***

Günün Ayeti: u00c2lemlere bir uyarıcı olsun diye kuluna Furkan'ı (yani hakkı batıldan ayıran Kur'an'ı) indiren Allah yücelerin yücesidir.(Furkan, 25/1)

Günün Hadisi: Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz. (Mümin, iki defa aynı yanılgıya düşmez) (Al-Bukhari, "Edeb", 83; Muslim, "Zühd", 63)

Günün Duası: ...Rabbim! Beni Sana çok şükreden, Seni çok zikreden, Senden çok korkan, Sana itaat eden, Sana saygı gösteren, Sana yönelen ve tövbe eden kimse yap... (Tirmizi, "De'avat", 114; İbn Hıbban, "Ed'ıye", No: 947; İbn Ebi Şeybe, "Dua", 42, No: 29381)?

***

Günün Ayeti: Muhammed, Allah'ın Resülüdür. Onunla beraber olanlar, inkarcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler. Onların, rüku ve secde halinde, Allah'tan lütuf ve hoşnutluk istediklerini görürsün. Onların secde eseri olan alametleri yüzlerindedir... (Fetih, 48/29)

Günün Hadisi: Kim, (din) kardeşinin ırz ve namusunu onu gıybet edene karşı savunursa, Allah da kıyamet günü o kimseyi cehennemden korur. (Al-Tirmidhi, "Birr", 20 )

Günün Duası: Allah'ım! Kalbimde nur var et, gözümde nur var et, kulağımda nur var et, sağ yanımda nur var et, sol yanımda nur var et, üst tarafımda nur var et, alt tarafımda nur var et, önümde nur var et, arkamda nur var et, beni nurlu yap. (Buhari, "De'avat", 10)

***

Günün Ayeti: De ki: Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım. (Felak, 113/1-5)

Günün Hadisi: Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir. (Muslim, "u00ceman", 78; Abu Dawud, "Salat", 248)

Günün Duası: ...Allah'ım! Sevdiklerimden geri aldığın şeyleri, sevdiğin şeyleri (yapmam) için bana boş zaman kıl. (Tirmizi, "De'avat", 75)

***