Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2406.61
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ömürlük evliliğin ‘3S’ Sırrı

Son zamanlarda günümüz toplumunun kanayan yarası olan ve önemli meselesi haline gelen, artan boşanma vakaları şüphesiz. 
Ömürlük evliliğin ‘3S’ Sırrı
06 Ekim 2018 15:42:00
Son zamanlarda günümüz toplumunun kanayan yarası olan ve önemli meselesi haline gelen, artan boşanma vakaları şüphesiz. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı son bir yılın evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, evlenen çiftlerin sayısı önceki yıla göre yüzde 4,2 azalarak, 569 bin 459'a geriledi. Boşanma sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 1,8 artarak, 128 bin 411'e yükseldi.

Diyanet radyoları programlar koordinatörü Reyhan Sevinç ev sahipliğinde ele alınan; Boşanma vakaları neticesinde son bir yılda dağılan aileler ile, anne ve baba şefkatinden mahrum olan çocuklar gelecekte nasıl bir nesil oluşturur? Tüm bu soruları Analiz uzmanı Taner Akkuş’a yönelttik.

Türkiyenin en genç kanaat önderi ünvanına sahip Analiz uzmanı Taner Akkuş, Türkiye’de ilk olan nefesten kimlik analizi, boşanma öncesi arabuluculuk, evlilik öncesi eğitim, empatiye davet, öfke ile sinir ayrımı ve beyin resetleme gibi önemli bir çok projelere imza attı.

Programlar koordinatörü Sevinç’e konuşan Akkuş, güçlü ve mutlu bir evliliğin en önemli temeli, sürdürülebilir bağlamda uzun vadeli olması üzerine atılmalıdır (Yani boşanmak için evlenilmez). Bunu sağlamanın tek yolu da, 3S (üç-es) yöntemini tanımak ve uygulamaktan geçer dedi.

17 senelik mutlu, huzurlu ve güvenli bir evliliğe sahip olduğunu açıklayan Akkuş 3S (üç-es) kuralını şöyle sıraladı; 3S (üç-es) yöntemi ‘Sevgi-Saygı-Sadakât’ olarak adlandırılan üç ayrı özellikli duygu derinliğidir. “Sevgi duygularını anlatmak, saygı karşındakini dinlemek, sadakat ise de tüm bunlara ait ve sahip olabilme idrakını taşımaktır” dedi.

İşte O’ 3S (Üç-es) Yöntemi

Evlilikte Sevgi

Sevgi ‘bir tebessüm,bir tatlı bakış ve sözle dile getirilebilir. Sevgi ile duygularımızı açığa çıkararak yakınlaşma dürtüsü sağlarız. Kısacası anlatma hissi ile içsel tüm duygularımız dile gelir ve sürekli anlatırız. Güzel ve özenle seçilmiş sözlerle direk karşındakinin yüreğine işleyebiliriz.

Evlilikte Saygı

Saygı ‘dinlemek ve anlamak’ tır. Saygı ile bir araya geldiğimizde sohbet eder gibi karşınızdakini değerli hissettirmek. Küsmek ya da kendini geri çekmek yerine saygı ile dinlemek, eşler arasında çok güçlü duygusal bağ oluşturur. Eşimizin söylediği sözlere odaklanmayı başarabilirsek, bu sözcüklerin gerçekte ne anlama geldiğinide anlama şansımız olacaktır. Birlikte medenice konuşarak, bu duygusal bağlılığı yakalayabilen çiftler huzuru da yakalamış olur.

Evlilikte Sadakat

Sadakat ‘ait ve sahip olmak’ tır. Sadakat eşimizi aldatmadan, aldanmadan, kandırmadan, dürüst ve güvenilir bir şekilde evliliğimizi bir ömür sürebilecek kadar uzun vadeye taşımaktır. Yalan‘is asla başvurmadan, olduysa eğer ki hemen düzelterek doğrusunu söylemeliyiz. Eşini aldatanlar, eşini asla haketmeyenlerdir.” vurgusu yaptı.

"Evlilikte kusur elbette olur, hata olur, yanlış anlaşılmalar da olur ama sevgisiz, saygısız ve sadakatsiz asla olmaz. Bu üç yöntemden herhangi biri olmadığı takdirde, büyük emeklerle ve büyük hayallerle kurulmuş evlilikler asla yürümez." diyen Akkuş yaşanmış güzel bir denklemi paylaşarak sözlerini tamamladı.

“İki insan birbirine öfkelendiği zaman, kalpleri uzaklaşır. Bu uzak mesafeden birbirlerinin kalplerine seslerini duyurabilmek için bağırmak zorunda kalırlar. Ne kadar çok öfkelenirlerse, arada açılan mesafeyi kapatabilmek için o kadar çok bağırmaları gerekir. Peki, iki insan birbirini sevdiğinde ne olur? Bağırmak yerine sakince konuşurlar, çünkü kalpleri yakınlaşmıştır, arada mesafe ya yoktur ya da çok azdır. İki insan birbirini daha da fazla severse ne olur? Artık konuşmazlar, sadece fısıldaşırlar; çünkü kalpleri daha da yakınlaşmıştır. Bir süre sonra konuşmalarına bile gerek kalmaz; sadece birbirlerine bakmaları yeterli olur. İşte gerçek sevgi ve yakınlık böyle bir şeydir."