Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Örnek Hayatlar’da bilinmeyen detaylar

Tıp ve bilim alanında onlarca ilim erbabının bilinmeyen hayat hikâyelerini okumak ister misiniz? TİMAŞ size bu alanda büyük bir fırsat sundu. ÖRNEK HAYATLAR serisi; bilgi yarışmalarında karşınıza çıkabilecek soruların cevaplarını içeriyor.
Örnek Hayatlar’da bilinmeyen detaylar
21 Eylül 2019 15:25:00
Tıp ve bilim alanında onlarca ilim erbabının bilinmeyen hayat hikâyelerini okumak ister misiniz? TİMAŞ size bu alanda büyük bir fırsat sundu. ÖRNEK HAYATLAR serisi; bilgi yarışmalarında karşınıza çıkabilecek soruların cevaplarını içeriyor.

Resimaltı

Halef bin Abbas Ez-Zehrevi, bazı hastalıkların ilaçla iyileşmeyeceğini anlayınca, cerrahi müdahale yapılması gerektiğini anladı. Ve kendi geliştirdiği bir metodla hastalarını ameliyat etmeye başladı.

TİMAŞ Yayınlarından çıkan ÖRNEK HAYATLAR isimli kitaplardan iki tanesi, TIP VE FİZİK alanında tarihe mal olmuş ünlü isimlerin hayat hikâyelerinden kesitler sunuyor… Çocukların bu ünlü simaları yakından tanımaları için güzel bir fırsat sunmuş TİMAŞ… Duygu Kaçaranoğlu’nun derlediği bilgiler gerçekten okunmaya değer…

Sirakuzalı Arşimet

Bir Yunan şehri olan Sirakuza’da yaşayan Arşimet, buluşlarıyla bir çok kez şehrin kralını zor durumlardan kurtarır. Hatta Romalıların şehri işgal girişimine bile engel olur. Ama sonunda, bir Romalı askerin kılıç darbesiyle öldürülür.

Gökyüzü neden Mavi?

Çoğu kimse asıl adı Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Kindî’nin kim olduğunu bilmez. El-Kindî, gökyüzünün neden mavi olduğunu açıklayan ilk bilim adamıdır. Gökyüzünün neden mavi olduğunu merak ediyorsanız, bu kitabı okuyun… Ben burada açıklarsam, kitabın cazibesi kaybolur.

Doğu’nun Büyük Hekimi

Kuyumculuktan hekimliğe geçiş yapan ve Doğu’nun Büyük Hekimi olarak nam salan Ebu Bekir Razi, 15 yıl gibi uzun bir sürede hazırladığı El-Havi isimli ansiklopedisinde, yüzlerce hastalığın tedavisini yazdı.

Türkmen dervişi Farabi

Felsefe dünyasının en saygın şahsiyetlerinden biri olan Farabi, hayatı boyunca Türk adet ve geleneklerine göre giyindi. Sivri uçlu yemenileri ve sırtındaki heybesiyle bir filozoftan çok Türkmen Dervişi görünümündeydi. Farabi, müzikle hastalıkların tedavi edilebileceğini bulan ilk kişiydi.

Tıbbın Hükümdarı

İbni Sina, Tıbbın Hükümdarı olarak haklı bir nam saldı. 57 yıl süren ömrü boyunca, belki yüzyılda yapılamayacak başarılı buluşlara imza attı. Asıl adı Hüseyin’di. Bir ara Büveyhi Hükümdarı Şemsüddevle’nin vezirliğini de yaptı. Yeni hükümdarın veziri olmak istemeyince hapse atıldı, ancak bir savaş sırasında hapisten kaçabildi.

Modern cerrahın mucidi

Halef bin Abbas Ez-Zehrevi, bazı hastalıkların ilaçla iyileşmeyeceğini anlayınca, cerrahi müdahale yapılması gerektiğini anladı. Ve kendi geliştirdiği bir metodla hastalarını ameliyat etmeye başladı.

Ve diğer bilginler…

Optik ilminin kurucusu İbnül Heysem, ölçen terazinin mucidi Abdurrahman El-Hazini, Newton, Marie Curie, atom bilimcisi Ernest Rutherdford, tembel Albert Einstein, Nobel fizik ödülü alan ilk Müslüman bilim insanı Abdüsselam, dünyaca ünlü Osmanlı hekimi Şerafeddin Sabuncuoğlu, Hawking hakkında bugüne kadar hiç duymadığınız bilgiler bu kitapta.

*****

Padişahlar Kurban keserdi

DURSUN Gürlek’in, TİMAŞ Yayınları’ndan çıkan “Dersaadet’te Bayram Sabahları” isimli çalışması, eski bayramların nasıl yaşandığını çok güzel anlatıyor.

Hani her bayramda deriz ya, “Nerede o eski bayramlar” diye, işte Dursun Gürlek bey, eski bayramların nasıl karşılandığını, nasıl yaşandığını, tarihten örneklerle anlatırken, ben de o eski bayramları yaşamış gibi oldum.

Halk arasındaki bayramlaşmanın yanı sıra Osmanlı Sarayında bayramlaşma töreninin ayrı bir yeri vardı. Padişah, bayram sabahı ne yapar, bayram namazına nasıl gider, kimler bayram kutlamasına katılır, namaz öncesi ve sonrasında nasıl hazırlıklar yapılır Dursun bey gayet anlaşılır bir dille hafızalarımıza kazıyor…

Padişahların Kurban Bayramında, kendi kurbanlarını kendilerinin kestiğini de bu kitaptan öğrendim ilk kez. Padişah için 18 kurban kesilirmiş Osmanlı döneminde. Padişah, gücünün yettiği kadarını (2 veya 3 tane) kendisi keser diğerleri için Kızlarağasına vekâlet verirmiş.

Ünlü Bayram yerleri

Eskiden, her ilde ve ilçede ve hatta köyde bayramların topluca eğlence yeri olan mekânlar vardı. İstanbul’da Üsküdar’daki Doğancılar Meydanı, Ayasofya’daki Cinci Meydanı ve Kadırga, Eyüpsultan Meydanı, Vefa ve Fatih meydanları, Beyoğlu’nda Firuzağa, Kasımpaşa’da Tabakhane gibi meydanlar merkezi bayram yerleriydi. Bu bayram yerlerinde öylesine eğlencelikler olurmuş ki, insan şaşkınlıktan ne yapacağını bilemezmiş.

Abdülhamid’in özelliği

Sultan 2. Abdülhamid’in bayramlarda en çok sevdiği iş, çocuklara oyuncak dağıtmakmış. Bunun için günler öncesinden oyuncuklar tedarik edilir, tasnif edilirmiş. Sultan 2. Abdülhamid’in bir başka özelliği de bayram namazı kılmadan kimseyle bayramlaşmamasıymış.

Hülasa “Ahhh nerede o eski bayramlar” diyorsanız, o bayramların nasıl yaşandığını DURSUN GÜRLEK’in bu çalışmasından öğrenebilirsiniz.

*****

Allah’a dönüş

Haris el-Muhasibi, 8. Yüzyılda yaşamış bir alim ve sufi… ALLAH’A DÖNÜŞ isimli eserini SUFİ KİTAP’tan Cemal Aydın bey Türkçemize kazandırmış…

“Mü’min her dört saatte bir saatini

Kendisini hesaba çekmeye ayırmalıdır”

diyen Peygamberimizin, nefis muhasebesi yapma ve tövbe kapısına daima yönelme düsturunu unutmamak gerekir. El-Muhasibi’nin eserinde VERA (Dini titizlik) üzerinde ısrarla duruluyor. Vera’nın tarifi verilirken, “Gönlünden geçip de sence şüpheli görüneni terk etmendir” düsturu tavsiye ediliyor. Hülasa 125 sayfalık kitapta, bir Mü’minin Allah’a nasıl daha yakın olması gerektiğinin şifreleri anlatılıyor bu eserde.

*****

Romanovların Son Evi

Çizgili Pijamalı Çocuk’un yazarı John Boyne’un tarihsel olaylara canlılık kazandırma konusundaki olağanüstü yeteneğini yansıtan Romanovlar’ın Son Evi, Çarlık Rusya’sının çözülüşünü ve 1917 Ekim Devrimi’nin ertesinde yaşanan toplumsal süreçleri efsanevi bir aşk hikâyesi üzerinden anlatıyor. Kitap, DELİDOLU yayınlarından piyasaya çıktı.

*****

Stephen King’den ŞEFFAF bir roman!

Stephen King’in efsane eserlerinden Şeffaf (Tommyknockers) yarın raflardaki yerini alıyor. ALTIN KİTAPLAR’dan verilen bilgilere göre Tommyknockers, bir zamanlar madenlerde bulunduğuna inanılan korkutucu küçük adamlara verilen bir isim. Bir yaz günü ormanda gezinen Bobbi Anderson, daha önce defalarca geçtiği yerde ayağı bir şeye takılır. O sırada çok uzaklarda olan şair ve alkolik Jim Gardener, arkadaşı Bobbi’nin şaşkınlık sesini kendi zihninde duyar. Belki bin yıldır toprağın altında gömülü kalmış bu gizemli metal cisim, kasabadaki herkesin bedenini birer birer ele geçirmeye başlar. 824 sayfalık kitap 58 TL’den satışa çıkacak.