Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Ortadoğu'da ABD'nin sinsi yılanı: McGurk PKK'ya geri döndü

Brett McGurk'un Biden tarafından Türkiye'nin sınır hattında bir terör devleti kurulması vaadi ile göreve atandığını beliren uzmanlar: "Bu kirli ve kanlı pazarlıkta PKK/YPG terör örgütüne bu söz verildi.
​Ortadoğu'da ABD'nin sinsi yılanı: McGurk PKK'ya geri döndü
18 Ocak 2021 01:30:36
Brett McGurk'un Biden tarafından Türkiye'nin sınır hattında bir terör devleti kurulması vaadi ile göreve atandığını beliren uzmanlar: "Bu kirli ve kanlı pazarlıkta PKK/YPG terör örgütüne bu söz verildi.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın önümüzdeki dönem özellikle Amerika’nın Ortadoğu politikasında nasıl bir yol izleyeceği konuşulurken Brett McGurk’ü ABD’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörlüğü görevine getirdi. Türkiye düşmanı açıklamalarıyla tanınan ABD Başkanı Biden’ın ekibine dâhil ettiği, eski başkan Obama'nın DEAŞ’la sözde mücadele özel temsilcisi McGurk, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’yi silahlandıran kişi olarak da biliniyor. Stratejist Doç. Dr. Mehmet Özkan ve Terör Uzmanı Dr. İmbat Muğlu, ABD Başkanı Biden’ın PKK, PYD destekçisi Brett McGurk’e verdiği yeni görevi ve olası etkilerini Milat’a değerlendirdi.

ABD’den PKK’ya McGurk desteği

Obama döneminde PKK’nın üst düzey ismi ve PYD’nin silahlı kolu YPG’nin sözde komutanı Polat Can’la görüşüp elinden plaket alan McGurk, Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekme kararı üzerine istifa etmişti. ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ise Obama döneminde kadroda yer alan isimlere önemli görevler verirken özellikle McGurk’a Ortadoğu politikasını teslim etmesi, Türkiye’deki muhaliflere destek vereceğini söyleyen ve Türkiye'deki iktidarı değiştirmeyi istediğini ifade eden Biden’ın Türkiye karşıtı ve terör örgütü PKK yanlısı politika yürüteceğinin önemli bir göstergesi.

Ortadoğu’da sinsi bir yılan

2015 yılında Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi görevini üstlenen ve her fırsatta terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin sözcülüğünü yapan McGurk, 2017’de Trump’la anlaşmazlığa düşerek istifa etti. Fakat sözde mücadele ettiği DEAŞ’a kaos ve kargaşayla Irak’ta alan açan McGruk, Terör örgütü YPG/PKK'nın en güçlü destekçilerinden McGurk, Terör örgütü PKK/YPG’nin ABD tarafından silahlandırılmasında da önemli bir rol oynadı. 2017 yılında terör örgütü elebaşları Şahin Cilo, Aldar Halil, Enver Müslim'le poz veren McGurk’ün Ortadoğu’daki yeni görevinde de terör örgütüne hamilik yapacağı biliniyor.

imbat muğlu_61e4503e92fe81575bf0faa9a5d0b8ac.jpg

Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmek istiyorlar

Biden’ın Brett McGurk’ü Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörlüğüne getirmesinin Türkiye-ABD ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Dr. İmbat Muğlu, “PKK’nın Suriye kolu olan YPG/PYD/DSG isimli terör örgütünün kuruluşuna öncülük etmiş olan Brett McGurk’ün atanması, bu coğrafyanın yıllarca kan gölüne dönüşmesi demektir. Çünkü McGurk sınır hattımızda bir terör devletinin kurulması vaadi ile bu göreve atanmıştır. ABD’nin kirli ve kanlı pazarlığında PKK/YPG terör örgütüne verilen bir sözdür bu. Bunu gerçekleştirmek için tüm yolları deneyeceklerdir” dedi.

DOÇ DR MEHMET ÖZKAN_ba24e61db20828e6354980d51e712c01.jpg

Biden’a göre hareket edecek

McGurk'ün Türk-Amerikan ilişkilerinde negatif etki bırakmış bir kişi olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Özkan, McGurk en nihayetinde Biden'in yaklaşımına göre politika izleyecektir. Biden Ortadoğu’ya yönelik olarak ne Obama kadar duyarsız ne de Trump kadar tarafgir ve pragmatist yaklaşacaktır. İkisinin ortasında bir yaklaşım olacaktır” diye konuştu.