Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ORTADOĞU'DA BARIŞ ARAYIŞI

İsrail - Filistin barış görüşmelerinin ilk adımı Washington'da atıldı. Müzakereler için ortak zemin arayışı başladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ev sahipliğinde düzenlenen iftarda üç yıl aradan taraflar bir araya geldi.
ORTADOĞU'DA BARIŞ ARAYIŞI
31 Temmuz 2013 00:00:00
İsrail - Filistin barış görüşmelerinin ilk adımı Washington'da atıldı. Müzakereler için ortak zemin arayışı başladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ev sahipliğinde düzenlenen iftarda üç yıl aradan taraflar bir araya geldi.

İsrail ile Filistinliler arasındaki üç yıllık sessizlik bozuldu ve taraflar Ortadoğu barışını görüşmek üzere Washington'da yeniden bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin daveti üzerine Washington'a giden temsilciler arasındaki ilk görüşmenin 'yapıcı' ve 'olumlu' geçtiği açıklandı.

Olumlu beklentiler sergilendi

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir buçuk saat süren yemekli toplantıda tarafların 'samimi niyet' ve 'olumlu beklentiler' sergilediğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı'ndaki buluşmada İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi İzak Molho, Filistin Başmüzakerecisi Saib Erekat ve Muhammed Şitaye hazır bulundu.

Mekik diplomasisi

Aylardır sürdürdüğü mekik diplomasisiyle tarafları Ortadoğu barış görüşmelerini yeniden başlatmaya ikna eden Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, iki günlük buluşmanın sadece ön görüşmeler şeklinde geçeceğini ve barış müzakerelerinin ileriki bir tarihte başlatılacağını açıklamıştı. Kerry, salı günü İsrail ve Filistin temsilcileri ile ortak basın toplantısı düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Tavizler diyalog yolunu açtı

ABD Başkanı Barack Obama ihtiyatlı iyimserlik göstererek, 'Buluşma, ileriye doğru atılmış, başarı vaat eden bir adım olmaktadır ancak önümüzde üstün gayret ve ağır kararlar gerektiren bir süreç bulunmaktadır' dedi. Dışişleri Bakanı John Kerry de müzakerelerin zorlu geçmesini beklediğini ama böyle bir denemede bulunmamanın çok daha vahim sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.

Elverişli zemin

Filistin heyetinden yapılan açıklamada, barış müzakerelerinin başlatılabilmesi için önümüzdeki haftalarda diyaloga elverişli bir zemin hazırlanması gerektiğine dikkat çekildi. Müzakerelerin hedefi olan iki devletli çözüm için İsrail ve Filistin taraflarının sınır hattı üzerinde anlaşmaları gerekiyor. İsrail aynı zamanda Filistin devletinin tehlike yaratmayacağına dair güvenlik garantisi de talep ediyor.

Kudüs'ün müstakbel statüsü

Barışın önündeki en önemli engellerden birini Kudüs'ün müstakbel statüsü oluşturuyor. İsrail bütün Kudüs üzerinde hak iddia ederken, Filistinliler Doğu Kudüs'ün egemen devletlerinin başkenti olmasını istiyorlar. İsrail, beş milyonun üzerindeki Filistinli mültecinin topraklarına geri dönebilmesini de reddediyor.

Ön şart 1967 sınırları

Ön görüşmelerin başlayabilmesi için her iki taraf da tavizde bulundu. Filistinliler müzakerelerin başlatılmasının ön şartı olarak 1967 sınırlarının resmen tescil edilmesi ve Filistin topraklarındaki İsrail yerleşim politikasına son verilmesi şeklindeki taleplerinden vazgeçti. İsrail ise uzun süredir tutuklu bulunan 104 Filistinlinin tahliye edilmesini kabul etmişti.