Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2437.32
BIST 100
9983.6
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Oruç bizi eğitir, terbiye eder

Oruç bizi eğitir, terbiye eder
18 May 2019 00:04:00

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Oruç şeklen açlık perhizlerine benzerse de aradaki fark büyüktür. Rabbimizin isteği ile ve O’nun rızasını kazanmak için oruç tutan açlık hissetmez. Aç kalmak, böyle kişi için zahmetli olmaz aksine zevk ve haz verir.

Bir dostumuz, “Ben sabah kahvaltısı etmeden evden çıktığımda uzun süre dayanamıyorum, içimi sıkıntı ve huzursuzluk kemiriyor” demişti. Kendisine Ramazanda ne yaptığını sorduğumda, “Enteresandır, oruç iken yiyecek içecek aramıyorum. Öyle rahatım ki! Açlık aklıma bile gelmiyor. Üstelik yemek kokusu duysam da” diye cevap vermişti.

Gerçekten beslenme alışkanlıklarımız içimizden gelen sese göre değil genelde şartlanma ve toplumsal uyum isteğine göre şekil almaktadır. Oruç tutan yemeye ara vermeyi, yemeden de yaşanacağını, fazla yemenin gereksiz hatta zararlı olduğunu anlar.

Yılda tutulan bir aylık Ramazan orucu ve aradaki oruçlar bizi yemek için yaşamadığımızın, aksine yaşamak için yediğimizin şuuruna vardırır. Rasgele yemeye elimiz uzanmaz olur. İrademiz artık daha kuvvetlidir.

Oruç insanı terbiye eder, nefsinin istek ve emirlerine gem vurmayı bizlere öğretir. Tabiat ile bizi daha yakınlaştırarak gevşememizi, streslerimizin azalmasını sağlar. Rabbimize daha yakınlaştığımızı bütün hücrelerimizde hissederiz. Kin, intikam, ihtiras, gerginlik, kanaatsiz olma gibi olumsuz duygularımıza ket vururuz.