Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Orucun kimyası

Orucun kimyası
15 May 2019 00:01:00

Prof. Dr.Sefa Saygılı

Aşırı beslenme, kuvveti artırmak şöyle dursun bilakis hem gücümüzü düşürmekte ve sağlığımızı bozmakta hem de iktisadi durumumuzu sarsmaktadır. Bunun sebeplerini üç maddede toplayabiliriz.

Her türlü fazla gıda sindirim kanalında ve dâhili organlarımızda biri­kerek fuzuli bir yer işgal eder. Üstelik uzvun vazifesini gereğine göre yapmasını engelleyerek lüzumlu hücrelerin yeteri kadar ve dengeli beslenmelerinin önüne geçer.

Vücut, kendisine verilen gereksiz besinlerin zararından korunabilmek için sindirim kanalı organların vazifelerinde azaltma yaparak mide, barsak, ka­raciğer ve böbrek hastalıklarına yakalanır ve şikâyetlere başlar. Kabızlık, şiş­manlık, gut hastalığı, romatizma, damar sertliği ve muhtemelen kanser bunlar arasındadır.

Fazla olarak alınan besinlerin her molekülü için sindirim kanalının vazifeleri olarak litrelerce sindirim suları ve pek kıymetli enzimler boşa harcanır ve nötralize olarak hiç kullanmaksızın vücuttan atılmasına çok büyük ve gerek­siz gayretlerle yüksek bir enerji sarf olunur. Üstelik organlarımız yorulur, yıpranır.

İşte oruç, tabi hakkıyla tutulan oruç bedenimizi dinlendirir ve yorgun­luktan korur. Yılda bir ay bedenimizin hakkı olan orucu tutanlara ne mutlu…