Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Osmanlı’da kadın hakları korunurdu

Prof. Dr. Hayri Erten, söylentilerin aksine Osmanlı döneminde kadınların mahkemelere giderek her alanda haklarını aradıklarını ve bunun “Şer’i Sicil Kayıtları”na geçirildiğini söyledi.
Osmanlı’da kadın hakları korunurdu
11 Ocak 2019 09:52:00
Prof. Dr. Hayri Erten, söylentilerin aksine Osmanlı döneminde kadınların mahkemelere giderek her alanda haklarını aradıklarını ve bunun “Şer’i Sicil Kayıtları”na geçirildiğini söyledi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

BİRLİK Vakfı tarafından düzenlenen konferansta konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, şer’i sicil kayıtlarına göre 18.yüzyılda yaşanan aile yapısını Konya örneğinden açıkladı.

Şer’i kayıt sicilleri

Erten, 18. yüzyıla ait şer’i sicil kayıtlarında yaptıkları araştırmalara göre, geçmiş dönemdeki aile hayatının bazı yönleriyle bugünden farklılaştığını dile getirerek, bu alanda tarihi kaynakların yetersiz olmasına rağmen, mahkeme tutanaklarının aile yapısını ortaya çıkardığını belirtti.

Şer’i sicil kayıtlarından 18. yüzyıl Osmanlı dönemindeki nişan, evlilik, boşanma, mehir, kadının sosyal ve çalışma hayatı gibi konulara bakarak o dönemin halkının yaşama şekillerini tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Erten, bu alanda çok fazla kaynak olduğunu ifade etti. Erten, mahkeme kaydı niteliğinde olduğu için verilerin çok sağlam olduğunun da altını çizdi.

Nikah kayda geçiyordu

Şer’i kayıtlara göre Osmanlı’da kadınların nişan, evlilik, boşanma aşamalarında ya da çalışma hayatında haklarını mahkemelere giderek aradıklarını kaydeden Prof. Dr. Erten, evliliklerde 2 şahidin yetersiz görülerek, izinname ile nikahın resmi kayda alındığını dile getirdi.

Tek eşlilik yaygındı

Kayıtlara göre, Osmanlı döneminde çoğunlukla tek eşliliğin daha yaygın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erten, o dönemde birçok gelişmiş ülkeden daha ileri olarak kadını koruyan şer’i hükümlerin aynı zamanda kadına ticaret, el işleri, terzilik esnaflık ve vakıflarda çalışma imkânı verdiğinin altını çizdi. Erten, kadınlara nişandan ayrılma ve boşanma hakkının da tanıdığını, aile hayatının da bir oda bir sofa ya da bir oda iki sofa evlerde çekirdek aile olarak geniş bağlarla güçlü bir şekilde yaşandığını söyledi.